De herinneringen van Sieb Kroeske
De herinneringen van Sieb Kroeske aan zijn periode bij Radio Veronica. "Vanaf 1968 ben ik een regelmatig luisteraar van Radio Veronica en ontdek hele leuke programma's zoals op zondagmiddag de Billboard Hot 100 en uiteraard de Top 40 op zaterdag", aldus Sieb Kroeske.
Ik schrijf die lijsten dan ook wekelijks op in een aparte map, ook begin ik vanaf 1968 het Top 40 exemplaar te verzamelen, die ik elke week bij mijn platenwinkel in Harderwijk ga ophalen op donderdagmiddag. Zo ben ik dus ook de hitlijsten gaan volgen, met alle consequenties van dien voor 'later'.
De ABTT
Ergens onderweg ontdek ik op een gegeven moment op maandagavond de Ad Bouman Top 10 in het programma van Lex Harding -de Lexjo-. Ik ga ze regelmatig brieven sturen en wordt op een gegeven moment de vaste brievenschrijver en regelmatig word ik thuis gebeld of ik even de laatste ABTT kan opnoemen, want die zijn ze kwijt. Ook mijn commentaar wordt erg op prijs gesteld en bij de 100ste aflevering mag ik naar de studio komen en sindsdien ben ik er niet meer weg te slaan.
Tineke
Op een bepaald moment in 1972, terwijl ik dus nog op school zit, vraagt Tineke mij of ik haar avondprogramma wil overnemen voor een week of wat omdat ze naar het ziekenhuis moet. Dat bevalt haar prima en ook van de programmaleider op dat moment Rob Out mag ik het doen. In 1973 na mijn eindexamen ben ik inmiddels vaste invaller en doe eigenlijk voor vast het avondprogramma tot aan de laatste week van Radio Veronica. Intussen werk ik ook voor het Veronica blad en doe ik inmiddels als vaste medewerker van Radio Veronica mee aan ledenwervingacties voor de VOO en stel ik de jaarlijkse Single Top 100 samen uit de Top 40 lijsten en doe ik ook de samenstelling van de Top 100 Aller Tijden. Deze laatste lijst heb ik nog jarenlang samengesteld aan de hand van inzending van luisteraars. In het begin waren de reacties nog wat mager en kon deze lijst uit enkele honderden kaartjes worden gemaakt. Door de jaren heen werden dat er steeds meer.
De Top 40
Vanaf september 1974, na het verdwijnen van Radio Veronica, werk ik voor de Top 40 die al snel wordt omgezet in de Stichting Nederlandse Top 40. Ook blijf ik werken voor Veronica onder andere voor ledenwerfacties en voor de ledenadministratie. Uiteindelijk ga ik per 1 januari 1975 in vaste dienst bij de Top 40 waar ik blijf werken tot september 1979. Dan wordt ik labelmanager bij Ariola in Haarlem, een platenmaatschappij. In 1986 vertrekt Ariola naar Hilversum en ben ik inmiddels hoofd van de labelafdeling. In 1987 word ik door Lex Harding gevraagd om terug te keren bij de Top 40, maar nu als directeur. Hetgeen ik dan tot december 1992 blijf. Dan vertrek ik daar en neem het initiatief voor de oprichting van de Stichting Mega Top 50. Daar ben ik als directeur ruim drie jaar actief tot april 1996.
Mega Media
Daarna begin ik mijn eigen bedrijf Mega Media. MM is onder andere actief als marktonderzoeksbureau voor de muziek- en videobranche en is uitgeefster van het gelijknamige informatiebulletin voor de muziek- en mediabranche, met een wekelijkse oplage van 2.500 exemplaren. In dit bulletin verschijnt ook wekelijks de Nederlandstalige Top 20 en de Fresh 40, de meest toonaangevende dance charts van Nederland en elke 14 dagen de DVD Top 20. Binnenkort volgt de Muziek Dossier Album Top 30, een hele speciale albumlijst!
Radio Gooiland
Tijdens de herdenkingsuitzending in augustus en september 1999 van het verdwijnen van Radio Veronica na 25 jaar, mag ik nog een keer 'mijn' oude radioprogramma doen, waarbij Ad Bouman de techniek doet en Tineke mij interviewt. De muziek die ik draai, heb ik uiteraard zelf uitgezocht en beiden zijn (weer) erg enthousiast over mijn muziekkeuze en Ad roept gekscherend, nou wil jij niet wekelijks een programma doen bij Radio Gooiland. Ik zei toen nog, nou nee dat heb ik wel gehad en heb dat 25 jaar geleden afgesloten. Maar toch kriebelde het een beetje, het was namelijk wel heel erg leuk om weer te doen. In januari 2001 belt Ad Bouman mij op om te vertellen dat op korte termijn Radio 192 in de lucht gaat en dat het dan huidige Okay FM wordt omgevormd tot een soort van 'oud Radio Veronica'. Daar reageer ik erg enthousiast op en hij vraagt of ik zin heb om mijn oude avondprogramma weer te gaan doen! Ik vraag om bedenktijd, maar ben wel erg enthousiast.
Radio 192
Dus uiteindelijk begin ik in juli 2001 weer aan een nieuw radioavontuur, nu voor Radio 192. En nu na enige maanden moet ik zeggen dat ik het heel erg leuk vind om weer een radioprogramma te doen. Ik krijg heel veel leuke en gewaardeerde reacties van zowel collega's als van luisteraars. Inmiddels heb ik ook de organisatie gedaan op 192 van de Queen dag in november en lanceer regelmatig leuke ideeën voor het station..
Club 192
De woensdagavond is inmiddels mijn vaste avond geworden en ik heb me helemaal gestort op het draaien van veel goed pop- en rockwerk en realiseer me dat ik door de jaren heen zo'n enorme schat aan ervaring heb opgedaan, zowel bij de Top 40 als bij BMG en de Mega Top 50, dat komt me nu allemaal zeer goed van pas en mijn popkennis is natuurlijk enorm. Mijn huidige programma is erg leuk om te doen en kan zelfs in de voorbereiding van het programma al genieten van wat ik ga draaien. Vaak heb ik binnen een half uur alle muziek bij elkaar gezocht uit mijn enorme muziekcollecties van vele duizenden LP's en CD's. Ook probeer ik juist die muziek te vinden die ik nooit meer op de radio hoor en wel zeer de moeite waard is. Zo begon ik indertijd bij Radio Veronica ook als eerste met de muziek van onder andere Mike Oldfield (Tubular Bells), Tangerine Dream, en vele andere.