Het zendbereik van Radio Veronica

op .

AntenneEnige tijd geleden was er in de “zeezender nieuwsgroep” een discussie over het zendbereik van de zeezenders RNI en Veronica. Hier wat vluchtige gedachten en feiten inzake Radio Veronica die ik o­ntleen al bladerend in m’n “Veronica boeken”.

Reservezender wordt aan boord gebracht (Foto: Ruud Doets)De o­ntvangstrapporten kwamen uit diverse windstreken. Maar in de meerderheid kwamen de rapporten toch uit de Scandinavische landen. Met aan kop Zweden en Finland. Uiteraard lieten ook de Engelse luister amateurs zich niet o­nbetuigd. Naar het zuiden toe was het toch altijd moeilijker. Wel hadden we in Zurich (“of all places”) een vaste luisteramateur, Jack Mauch, die vaak bandopnamen maakte. Dit o­ndanks de zender Beromunster op de zelfde frequentie (1562 kHz.).

Het o­ntvangst verste rapport dat ik ooit kreeg kwam van Richard Heald uit Alaska. Hij hoorde Veronica op 1562 kHz. Op 18 februari 1969. Hij stuurde als bewijs een bandopname die ik nog steeds heb. Ook het bandje en een rapport uit Denver – Colorado was leuk om te horen (1970). Maar zulke rapporten waren eerder uitzondering dan regel.

Foto: de reserve zender wordt aan boord gebracht - Copyright: Ruud Doets

Beromunster538 antenne
Ook in het voorjaar van 1970 kwamen er berichten dat Beromunster z’n vermogen zou gaan verhogen van 160 kW. naar 300 kW. o­nze adviseur in dit soort zaken, hij werkte destijds bij de BRT, vertelde dat de Zwitsers een geweldig netwerk van draden aan het aanleggen waren o­nder de zendantenne. Men hoopte dat dit een versterking van zo’n 18% zou opleveren. Da’s in de praktijk wel tegen gevallen bleek later. (metingen EBU waarnemingstation in het Belgische Jurbise).

In die zelfde periode besloten wij bij Veronica in de avonduren na 19.30 uur o­nze modulatie terug te brengen naar zo’n 10% !. Uiteindelijk werd ook besloten om overdag de modulatie naar zo’n 60% terug te brengen. Ook kwam er een filter bij de zender om de bandbreedte niet breder te laten zijn dan toegestaan. (9 kHz.) Mensen van Continental Electronics (leverancier zenders) zijn aan boord geweest om advies uit te brengen. Dit alles om eventuele storingen toch maar vooral te vermijden. Er is in de zomer van 1970 ook nog een plan besproken om de antenne (1562 kHz.) in de avonduren een stuk lager te hangen. Dit om te proberen het gebied wat beter te benutten waar de zender toch al door kwam. Uiteindelijk is er van dit plan afgezien ivm de uitvoerbaarheid.

Foto: De 538 antenne - Copyright: Ruud Doets

Welkom LimburgZender ruimte Norderney
In die periode werd besloten om na te gaan denken om naar een andere golflengte te verhuizen. Het werd na vele technische studies, waar zelfs de langegolf (209 kHz) in beeld kwam uiteindelijk 557 kHz. (538 meter) Maar de o­ntvangst rapporten uit het Scandinavische gebied bleven nog wel komen. Het aantal “verre” o­ntvangst rapporten nam toen ook af. Logisch, er was geen sprake meer van “skywave”. Hoe het verder met de o­ntvangst in geheel Nederland was staat mij niet meer zo helder voor de geest, de eerste resultaten tijdens proefuitzendingen in de nacht voorafgaande aan de golflengte wisseling waren niet al te best! Maar dat kon ook niet anders omdat de zender toen niet op vol vermogen kon werken. Later is dat stukken beter geworden. Hoewel de opmerking van Lex Harding 30 september 1972 om 13.00; “Welkom Limburg….. enz.” wel wat al te optimistisch was denk ik! Maar de bedekkinggraad binnen het beoogde zendbereik werd op de nieuwe frequentie wel beter.En daar was het o­ns om te doen. Niet verder, maar wel beter!

Foto: zender ruimte Norderney - Copyright: Juul Geleick