De HTS en Radio Veronica

op .

Radio VeronicaJaap Been schreef een verhaal met herinneringen aan zijn studietijd op de Hilversumse particuliere HTS Rens. Dat was ook de school die Radio Veronica technici Jurg van Beem en Arnold Vis bezochten. Jaap beschrijft onder andere de ontgroening die hij meemaakte in 1970 en die hem onder andere langs de toenmalige Veronica studio's aan de Utrechtsestraatweg bracht. Na de ontgroening konden de studenten lid worden van het zogenaamde Hilversums Elektronisch Corps.

EEN HERINNERING AAN DE HTS MET EEN KNIPOOG NAAR VERONICA
Tekst: Jaap Been - Foto's: Hans Knot & Jaap Been 

HerinneringWie herinnert er zich nog de statige oude villa aan de Bergweg in radio stad Hilversum, schuin tegenover de NCRV studio. Ik heb het dan over de eind jaren zestig, begin jaren zeventig en de hoge vierkante leslokalen. Verder waren er de balkons, waarop je niet mocht komen vanwege het instortingsgevaar. Er was ook de houten keet, die ook wel kantine werd genoemd. En niet te vergeten het oude koetshuis, gelegen achter in de tuin. In dit gebouw werden beneden de praktijklessen gegeven en boven de 'literatuur' studies gedaan, met altijd iemand op de uitkijk?

HerinneringIk ben er ooit nog een keer langs gereden, maar het terrein is ten prooi gevallen aan de projectontwikkelaars. De oude villa (zie foto) is met de grond gelijk gemaakt en op de plaats van de immense tuin met rododendrons is een totaal nieuwe woonwijk verrezen. Nog heel goed nog kan ik me de ontgroening van 1970 herinneren, de ontgroening waarbij je lid kon worden van het H.E.C., het Hilversums Elektronisch Corps. De ontgroening vond in de eerste week van het schooljaar plaats, na de officiële schooltijd. De 'dresscode' voor de Kever (de ontgroeninggroep) was: de pyjama. Tijdens de ontgroening kregen we voor het eerst een toespraak te horen van Freek Rens, de toenmalige directeur. Zijn karakteristieke houding en zijn eeuwig brandende sigaret en bovendien zijn overwicht op 'de jongens' zal menig student zijn bijgebleven (zie foto).

HerinneringOp de woensdagmiddag van de ontgroening zijn we toen vervolgens het centrum van Hilversum in gegaan, netjes hand in hand en . . . in pyjama. In de drukke winkelstraat moesten opdrachten uitgevoerd worden en kwam het winkelend publiek van ons te horen waarom de gemeente nieuwe plantenbakken had geplaatst (zie foto). Aan mijn pyjama ontbrak een knoop en ik moest iemand uit het publiek vragen een nieuwe knoop aan ter naaien. Klaarblijkelijk was de keuze niet moeilijk geweest (zie foto). 's Avonds werd er vervolgens een kroegentocht gehouden. De Kevers moesten in elke kroeg een opdracht uitvoeren en uiteraard was het verboden om van het gerstenat te proeven. Dit was voor velen nog de moeilijkste opdracht want van alle kanten werd gratis pils aangeboden en net als bij vele anderen had ook ik de aantekening 'Kever heeft gezopen' in mijn ontgroeningboekje staan.

HerinneringOp de laatste avond van deze periode werd er een dropping georganiseerd en moest ik met nog een of twee jongens vanuit uit Loosdrecht, midden in de nacht, maar zien terug te komen naar Hilversum. Uiteindelijk hebben we het hele stuk moeten lopen want het viel niet mee om in (streepjes) pyjama midden in de nacht een lift te krijgen. Degene die de ontgroening waarschijnlijk nog het meest is bijgebleven is die jongen die zich liet ontglippen dat hij een oudere zus had. Wat hebben we op de Utrechtsestraatweg, tegenover de toenmalige Veronica studio, staan lachen toen hij in het ondergoed van z'n zus het verkeer moest gaan staan regelen (zie foto).

HerinneringVelen van ons zijn in de radio of aangrenzende wereld terecht gekomen, anderen zijn elders werkzaam geworden. Bijkomstigheid, naar aanleiding van het Veronica gebouw, is dat ondermeer Veronica technici Jurg van Beem en Arnold Vis deze school bezochten. Anderen kozen echter niet voor Rens maar gingen naar de Dr. Anton Philipsschool om meer technisch onderbouwd te worden. Onder hen Juul Geleick en Ad Bouman.

Dat weinigen bij Rens en Rens hun diploma haalden, zoals vaak wordt gesteld, klopt helemaal. Vooral in het 1e jaar vielen er veel mensen af. Omdat het een particuliere school was kwam je er vrij gemakkelijk op (als je maar betaalde). Het leren studeren viel velen vooral het 1e jaar zwaar. Gelukkig kon je ook altijd naar een lagere opleiding bijvoorbeeld van de HTS naar MTS. Ondanks dit soort leerproblemen heb ik een leuke tijd gehad en het fel begeerde diploma behaald. Je zat immers tussen allemaal gelijkgestemden (vakidioten).

In die schooltijd ook mijn eerste zendertje gebouwd met een EL84 als ik het me goed herinner. Het ding werkte bovenverwachting goed. Om uit te proberen stapte ik dan op de brommer met een transistor radiootje. Halverwege Weesp (mijn woonplaats) en Hilversum kreeg ik het benauwd en ben ik omgekeerd om dat ik mijn zender nog steeds ontving. Later ook nog aan transistor zendertjes gewerkt. Hiermee kon je bijvoorbeeld het televisiebeeld onderdrukken iets wat vooral leuk was tijdens voetbalwedstrijden. Met de zender in de broekzak zag ik dan onze buurman (een voetbalfan) naar de TV lopen en het apparaat een dreun verkopen. Goede oude tijd!

Ikzelf heb tot voorkort voor Philips semiconductors, later NXP semiconductors en ST-Ericsson gewerkt. Helaas ben ik eind januari ontslagen na een periode van 32 werkzame jaren. Ik heb vele jaren gewerkt als applicant van radio IC's, die in Nijmegen ontworpen en geproduceerd werden. Momenteel maak ik weer kans terug te komen bij NXP bij de groep die RF power transistors maakt en o.a. gebruikt worden in base stations.