Het Malieveld

op .

Farce MajeureHans Knot had afgelopen dinsdag 8 oktober een "bekrompen gevoel" bij het zien van de demonstratie van de Publieke Omroep op het Malieveld in Den Haag. Hans gaat naar aanleiding hiervan terug in de tijd naar 18 april 1973 toen 150.000 mensen demonstreerden op het Malieveld in Den Haag voor het behoud van de zeezender Radio Veronica. Radio Veronica bepleitte in haar strijd om het voortbestaan o.a. om te mogen uitzenden op een 4e radiozender. Dat verzoek werd afgewezen, maar de 4e radiozender kwam er wel: Hilversum 4. Hans Knot blikt terug.

FARCE MAJEURE: HILVERSUM 4
Tekst: Hans Knot - Audio: archief Hans Knot

Afgelopen dinsdag kwam ik er niet aan toe om een archiefopname te digitaliseren maar vanavond toch maar even gedaan. Had U ook een bekrompen gevoel afgelopen dinsdag bij het aanzien van het Malieveld? Op 18 april 1973 gingen velen van U, gelijk aan mij, demonstreren voor het behoud van Radio Veronica. Massaal liepen volgens officiële cijfers 150.000 jongeren van het Malieveld naar de Tweede Kamer. Helaas mocht het niet helpen want Minister van Doorn, de toenmalige minister voor CRM en tevens voorheen KRO voorman, dramde met zijn kornuiten door en werden Veronica en RNI op 31 augustus 1974 gedwongen uit de ether te verdwijnen.

In de herfst van 1975 werd bekend dat spoedig een klassiek radionet, Hilversum 4 zou worden geopend en dat het eerste programma zou worden gepresenteerd door de nieuwe aspirantomroep VOO - Veronica Omroep Organisatie. Klassiek met ondermeer André van Duin, die een geweldige persiflage neerzette hoe een klassiek station niet diende te zijn. Uit mijn archief heb ik echter gekozen voor een andere opname en wel een lied over Hilversum 4, dat destijds werd gezongen door de leden van Farce Majeure.

Farce Majeure: Hilversum 4