De Veronica opslag "ergens in 't Gooi"

op .

Bert Verweij, Ad Bouman en Juul GeleickOp de website van de Stichting Norderney staat de historie van de zeezender Radio Veronica in woord, beeld en geluid. De website en de stichting worden beheerd door voormalig Radio Veronica medewerkers Juul Geleick en Ad Bouman en Bert Verweij. De website wordt regelmatig aangevuld met nieuw archief materiaal uit de geschiedenis van Radio Veronica. Juul Geleick schreef voor MediaPages een verhaal over het opruimen van de opslag van het Veronica archief "ergens in 't Gooi".

Veronica archief opruiming....
Copyright tekst & foto's: Juul Geleick

Nee laat ik maar direct elke gedachte dat we ons archief  opruimen in de zin van banden weg doen etc. de kop in drukken. Wat is het geval?
Enige jaren geleden hadden we onze bewaarde banden al eens in de mooie dichte plastic tonnen gedaan en voorzien van nummer. Dat was handig om bijvoorbeeld de originele master weer eens terug te vinden.
Die nummering ging tot ongeveer 2100. 
Ten behoeve van een aantal activiteiten, re√ľnies en speciale uitzendingen hadden we wel eens wat banden "geleend" uit de diverse tonnen.  Maar je weet net hoe dat gaat, na een festiviteit verdwijnen de banden in verkeerde tonnen en zijn dan niet meer terug te vinden. Ook blijkt dat een fiks aantal banden wel gedigitaliseerd is maar niet voorzien van een origineel master nummer dat we ook in onze database noteren.
Afgelopen weekend was het mooi weer en dus besloten we alle moed bij elkaar te rapen en onze opslagruimte maar eens uit te mesten en de banden op te ruimen.  We dachten daar een middag voor nodig te hebben.
Maar dat pakte anders uit.

Geluidsinstallatie"We" dat waren Ad Bouman, Bert Verweij en ik zelf.  Bert is de zoon van Oom Jaap Verweij voor degene die dat niet weten. Bert is ook betrokken bij de Stichting Norderney namens de familie.
Toen ik aankwam bij onze opslagruimte ergens in t'Gooi  kwam het geluid van Joost Mag Het Weten door Joost de Draaijer mij al tegemoet. Ad had namenlijk een oude REVOX neergezet en na een schop tegen de kast kwam er zowaar geluid uit. Dus onder het genot van een JMHW van 2 november 1965 konden we aan de slag!  En zo hebben we o.a. geluisterd naar een Klaas Vaak radio drama, een Lex Harding show en we hebben ook halverwege een programma afgezet, het was niet leuk. Nee ik verklap niet welke dj dat was.........Een foto van onze "geluidsinstallatie" kun je hier ook zien.

BandenEr kamen toch nog wat aardige zaken boven water, zoals een bandje dat speciaal gemaakt was en ook uitgezonden  met de felicitatie namens Veronica aan prinses Beatrix die zich verloofd had met Claus von Amsberg. Dat was op 28 juni 1965.
Het was terecht gekomen in een ton die door mij jaren geleden niet opgemerkt was en dus ook niet gedigitaliseerd! Dat moet nu alsnog gebeuren. Maar ik heb geen bandrecorder meer thuis dus dat moet naar mede "Norderney-er"  Niels Zack om digitaal gemaakt te worden.
Ook kwam ik weer het bandje tegen met  daarop de oproep van de zanger Jake Holmes (So Close) om een ontvangst rapport op te sturen.  Ik vroeg tijdens een bezoek aan onze studio of hij e.e.a. wilde inspreken. Het audio had ik al wel maar het bandje was ik kwijt. Dus kan de afbeelding daarvan nu mooi in het archief.
En wat te denken van een hele stapel 15cm bandjes met daarop reclames uit de tijd dat we nog geen carts hadden.
En over carts gesproken, bij Lex op zolder staat nog een hele verhuisdoos vol met carts. Die gaan Ad en ik binnenkort tijdens de koffie maar eens ophalen.
Hier een paar foto's gemaakt tijdens onze "opruim"  middag die zeker binnenkort een gevolg gaat krijgen want er is nog veel niet ontdekt! (vermoeden we).


Lees meer over het Veronica archief op de website van de Stichting Norderney