Het Veronica archief

op .

Veronica archiefOp de website van de Stichting Norderney staat de historie van de zeezender Radio Veronica in woord, beeld en geluid. De website en de stichting worden beheerd door voormalig Radio Veronica medewerkers Juul Geleick en Ad Bouman. De website wordt regelmatig aangevuld met nieuw archief materiaal uit de geschiedenis van Radio Veronica. Hoe de Stichting Norderney aan al het historische beeld- en geluid materiaal komt beschrijft Juul Geleick in een exclusief verhaal voor MediaPages.

EEN HUTKOFFER EN EEN AH TAS MET SPULLEN:
"HET OPMERKELIJKE VERHAAL"

Copyright tekst & foto's: Juul Geleick

Zo af en toe krijgen we een telefoontje of een mail van mensen die zaken willen af staan aan ons Veronica archief. Soms zijn dat mensen die zelf  betrokken waren maar inmiddels komt het vaker voor dat de erven van destijds betrokkenen ons nog weten te vinden.  Want het is natuurlijk al 52 jaar geleden dat de eerste activiteiten om tot een Nederlands commercieel radiostation te komen werden ontplooid.

Zo kregen we nog niet zo lang geleden een grote hutkoffer van de kinderen van één van de  broers Verweij met daarin een schat aan gegevens en een aantal plakboeken met daarin artikelen voorzien van datum en bron.

Nog maar enkele weken geleden kregen we een mail van een voor ons wildvreemde die zei in het bezit te zijn van een doos  met plakboeken  van een inmiddels overleden aandeelhouder van het eerste uur met vele documenten, prachtig gedocumenteerd die kwa datum terug gaan naar de maand van de oprichting van de VRON in A'dam.

De declaraties van de desbetreffende aandeelhouder van reizen naar Liechtenstein en naar de consul van Guatamala in Antwerpen zaten er ook bij! En  het bonnetje voor de bos bloemen voor de vrouw van de consul was eraan geniet.  De volledige correspondentie in het Nederlands en vertaald in het Spaans voor diverse consulaten ter verkrijging van de te voeren vlaggen waren er ook bij. De correspondentie tussen de autoriteiten in Duitsland om te mogen uitvaren lagen keurig opgevouwen in een map.

We vroegen aan de eerder genoemde wildvreemde hoe hij kwam aan al die zaken want we wisten inmiddels dat hij geen enkele relatie had met de VRON destijds en het latere Veronica.

Z'n antwoord was even eenvoudig als schokkend......

Veronica archiefHij kwam in kontakt met de erven van  de aandeelhouder en toen hij daar op bezoek was vroeg hij wat die blauwe AH tas met daarop geschreven "Veronica" in de hoek van de garage daar deed.  "Oh als je die hebben wil, neem maar mee".

Zogezegd zo gedaan. En toen kwam hij na wat surfen op internet bij ons terecht. Al snel maakten we een afspraak om de tas op te halen en wat bleek.....de tas bleek zich op een paar honder meter van de plek waar Ad Bouman woont te bevinden!

De inhoud  was meer dan waardevol en zo ontrolt zich de geschiedenis van het eerste commerciele radiostation in Nederland als een spannend jongensboek.

Nadat alles geordend is en beschreven zullen we op onze website Norderney.nl daarvan verslag doen.