Medewerker BRT werkte voor Veronica

op .

NorderneyEen inmiddels gepensioneerde medewerker van de Vlaamse openbare omroep, toen nog BRT, heeft in de jaren 60 en 70 Radio Veronica bijgestaan bij het uitsturen van de radiogolven. Dat heeft hij vandaag zelf o­nthuld. Hij was ook het brein van de omschakeling van 192 naar 538. Niemand bij de BRT heeft ooit geweten dat Van Duerm Veronica zendtechnisch bijstond en 2 tot 3 keer per jaar aan boord van het zendschip Norderney was.

Medewerker toenmalige BRT werkte zendtechnisch voor Radio Veronica
Copyright: Belga - Met dank aan Juul Geleick

Harry Knipschild, Juul Geleick en Frederic van DuermEen o­ndertussen gepensioneerde medewerker van de Vlaamse openbare omroep, toen nog BRT, heeft in de jaren zestig en zeventig de Nederlandse zeezender Radio Veronica bijgestaan bij het uitsturen van de radiogolven, zo heeft hij vrijdag zelf aan BELGA onthuld.

De nu 69-jarige Frederic Van Duerm vertelde altijd al een grote interesse te hebben gehad voor de "propagatie", wat o­ngeveer neerkomt op het uitsturen van radiogolven door de zender via een antenne. Begin jaren zestig las hij in een Franstalig tijdschrift voor het eerst over Radio Veronica, dat om de Nederlandse omroepwetgeving te omzeilen, met commerciële radio van op een zendschip was gestart.

De BRT-medewerker nam contact op met Veronica en stond de zeezender vervolgens tot het einde op 31 augustus 1974 bij wat betreft de propagatie. Hij deed dit als hobby, maar ook vanuit een wetenschappelijke instelling.

Eén van zijn eerste daden was het adviseren en laten plaatsen van een nieuwe zendantenne op het zendschip, want die was volgens hem "amateuristisch". Veronica kampte ook erg met het op- en neer gaan van het signaal en had last van stoorzenders uit het toenmalige Oostblok.

Memo Fredreric van DuermOok hierin stond van Duerm met raad en daad de zender bij. Hij was zowat ook het "brein" van de omschakeling op 30 september 1972 van de 192 naar 538 meter, waardoor Veronica meer grondgolf en overdag een bereik van o­ngeveer 250 km kreeg. 'Vijf-drie-acht Volle Kracht' was toen een veelgehoorde jingle op het station dat ook in Vlaanderen zeer populair was. Probleem was dat een Italiaanse zender ook die middengolffrequentie gebruikte. Veronica deed er alles aan om dit (en ook andere) stations niet te storen. De omschakeling naar 538 was dus geen fluitje van een cent.

Niemand op de BRT heeft ooit geweten dat Van Duerm Veronica zendtechnisch bijstond, en zowat twee tot drie keer per jaar even aan boord van het zendschip Norderney was. "Ze zullen het (vandaag) vrijdag voor het eerst horen", zei hij tegenover BELGA. Hij voegde eraan toe zich niet in de illegaliteit te hebben gevoeld, want hij werd voor zijn werk "bijna niet betaald".

De man heeft nooit voor een andere zeezender gewerkt en heeft, na het zeezenderavontuur van Veronica, nooit meer de nu in Antwerpen als discoschip afgemeerde Norderney bezocht. Hij is echter nog steeds begeesterd door propagatie en doet daaromtrent nog steeds onderzoek


Foto links: één van de zeldzame foto's van Frederic van Duerm. Juul Geleick kreeg van Frederic een zendbuis uit de eindtrap van de zender en alle documenten van Frederic tijdens de Veronica reunie 2004. V.l.n.r.: Harry Knipschild, Juul Geleick en Frederic van Duerm. (Met dank aan Juul Geleick. Copyright foto: Perry Bos)

Afbeelding rechts: Brief van Frederic van Duerm aan "de heren Verwey" (Met dank aan Hans Knot)