Vroege 1 april grap
Hans Knot kwam in zijn archief documenten tegen over een zeer vroege 1 april grap uit de geschiedenis van de zeezenders. Wellicht zelfs de allereerste. Hans neemt ons in zijn verhaal mee terug in de tijd naar 1961. Het zijn de begindagen van de zeezender Radio Veronica met ontvangst problemen voor Veronica, het einde van de pogingen om met CNBC ook Engeland te bereiken en de genoemde 1 april grap.
VER TERUG IN DE TIJD
Tekst: Hans Knot
Ik was mijn archief weer eens aan het bijwerken, waarbij allerlei documenten het afgelopen half jaar gebruikt weer werden opgeborgen en tevens allerlei nieuwe documenten toegevoegd worden aan de dossiermappen. Dat betekent ook vaak het terugpakken van documenten die al jarenlang in het archief zitten maar opeens weer de aandacht trekken. In een vroege map in mijn archief zitten documenten van Veronica en CNBC gebundeld en aandacht trok een gestencild werkje, waarbij als bron van de informatie ‘De Teenager Radio Gids’ van april 1961 werd aangegeven.
In het geheel is er niets op internet terug te vinden inzake deze publicatie maar toch wil ik je graag laten meedelen aan bepaalde info uit dit tijdschrift. Allereerst wat opmerkelijke ingezonden brieven. Zo meldt ene M.Kole uit Loenen aan de Vecht dat de zoemtoon in het ontvangstsignaal van Veronica geen stoorzender is, zoals in een aantal kranten had gestaan, maar het signaal van Radio Zweden op de 193 meter. Hij ging verder met: ‘Wanneer Veronica een sterkere zender krijgt, zal dit (storing) minder worden. Bovendien kunnen de technici aan boord de golflengte een heel klein beetje verstellen, waardoor de zoemtoon minder hinderlijk wordt. Aan Karel van der Velde in Amsterdam, die waarschijnlijk een vraag over de toekomst van CNBC had gesteld, werd simpel gemeld: ‘Uw vraag kwam te laat, CNBC houdt op te bestaan.’
Even verder op staat gemeld: ‘De Engelstalige uitzendingen van Radio Veronica (CNBC) zijn deze maand beëindigd. Het is niet mogelijk gebleken de zender binnen korte tijd te versterken. Aangezien de ontvangst met de huidige zender in Engeland veel te wensen overliet heeft men besloten voortaan ook weer in de morgen in het Nederlands uit te zenden. Maar er was nog een niet zo positief bericht voor Radio Veronica terug te vinden in de april 1961 editie van ‘De Teenagerradiogids’.
Het berichtje was getyped op 29 maart: ‘Vanmiddag is bekend gemaakt dat met ingang van de eerste van de volgende maand Hilversum 1 zal worden gebruikt door alle omroepverenigingen, terwijl er op Hilversum 2 een non stop platen programma zal worden gegeven door de NRU (Nederlandse Radio Unie). Het is al dan niet duidelijk of dit een reclameprogramma zal worden. (Zoals duidelijk is zou het nog jaren duren alvorens er echt reclame was te beluisteren via de publieke omroepen.)
Men had ook een reactie gevraagd aan de Zeedijk in Hilversum. ‘Bij Veronica gaf men het volgende commentaar: “Wanneer deze maatregel blijvend is, dan ziet het er voor ons zowel als Radio Luxemburg somber uit. De golflengte 298 meter (Hilversum 2) komt in bijna heel Nederland storingvrij door, hetgeen niet van de 208 en 192 meter gezegd kan worden. Wanneer onze radioafdeling opgeheven zal moeten worden zullen we er zeker van zijn vanuit een vliegtuig reclametelevisie-uitzendingen te verzorgen.”
De redactie voegde eraan toe: ‘Het spreek vanzelf dat de redactie van de Teenagerradiogids bijzonder verhoogd is over dit nieuwe platenprogramma. Luister dus allemaal de eerste van de volgende maand, aanstaande zaterdag dus, naar Hilversum 2. Een zeer vroege 1 april grap uit de geschiedenis van de zeezenders; misschien wel de allereerste.