Sitemap

Nieuw: Toppop leaders en tunes

op .

toppop1De nieuwe CD van het Genootschap radiojingles en -tunes is verschenen en AVRO Toppop staat erin centraal, het legendarische popprogramma op televisie, waar grootheden als Queen, ABBA en Bowie kwamen optreden. Het is een dubbelaar, niet alleen met alle geluidsvormgeving van Toppop maar - op een DVD-schijfje - ook met alle leaders tussen 1970 en 1987, en dat is een 'first' bij de uitgaven van het genootschap.


Het mocht in de jaren zeventig allemaal best wat kosten (het was nog voor de bezuinigingen die kwamen na onderzoek van het Bureau Berenschot) en alles was ontstellende professioneel opgezet. Vier keer maakte Tonny Eyk een pakket met jingles en tunes, werkelijk magistraal ingezongen door de zusjes Yvonne en Patricia Paay met Anita Meijer, dezelfde die ook de befaamde actiejingles voor Radio Veronica hadden gemaakt. De leaders en mastertapes werden teruggevonden door Richard Groothuizen, archivaris bij de AVRO, die het genootschap meekreeg in zijn grote enthousiasme over Toppop. De CD/DVD werd op 10 juni ten doop gehouden bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, die ook aan dit nieuwe product heeft meegewerkt. Ad Visser schonk bij die gelegenheid ook één van zijn kleurrijke Toppop-pakken, gemaakt door zijn vriendin (en nu vrouw) van destijds: Melanie. Het is vanaf nu te zien in de permanente tentoonstelling.

toppop2Benno Roozen van het Genootschap liet bij zijn inleiding horen hoezeer Tonny Eyk zich bij zijn Toppop-riedel uit 1974 door Waterloo van ABBA had laten inspireren. Zelf wist hij daar trouwens niet veel meer van, zei hij bij een interview in een zaal vol liefhebbers en mensen uit het vak. "Ik was in die jaren altijd aan het werk, het was zo ontzettend druk. je moest het om vijf uur klaar hebben, dan ging het naar de muziekkopiist en werd het 's ochtends in Wisseloord opgenomen, en de dag erop was er alweer wat anders."

Het Genootschap is trots op het nieuwe werk, want zoweel beeld als geluid zijn zelfs met de kennis van nu nog overrompelend, Toppop stond meteen als een huis. De dubbelaar is voorzien van een boekje van 24 pagina's, met foto's van Toppop voor en achter de schermen, zoals die niet eerder werden uitgebracht. De dubbelaar kost 24 euro en dat is inclusief de sterk gestegen porto.

Een link? Kijk hier: Jingleweb Toppop CD / DVD

Overigens zijn er meer projecten in samenwerking met Beeld en geluid op komst.


toppop3FOTO 1: De Toppop-dubbelaar werd ten doop gehouden bij Beeld & geluid in Hilversum met v.l.n.r.; Benno Roozen en Jelle Boonstra van het Genootschap, danseres Penney de Jager (en haar hondje Candy), langjarig presentator Ad Visser en AVRO-archivaris Richard Groothuizen.

FOTO 2: Jelle interviewt Tonny Eyk, onder andere over de heraut-reflex, ofwel, het gebruik van trompetten in jingles en tunes.

FOTO 3: Zomaar een paar bezoekers, Ren Groot (ex-directeur van Top Format links) en Hans Hogendoorn (NOS, Noordzee rechts), met subtiel in het midden hun oud-collega John de Mol jr.


Copyright tekst & foto's: Jelle Boonstra / Genootschap RadioJingles & Tunes / Jingleweb / MediaPages