Sitemap

Alle Ferry Maat jingles op dubbel CD

op .

Ferry MaatHet Genootschap radiojingles en - tunes brengt maandag 16 januari, een bijzondere 2CD uit. 'Ferry Maat - jinglemaker'. Met daarop alle jingles en tunes van DJ Ferry Maat als jinglecomponist en producent. Het is voor het eerst dat de jingles op CD verschijnen. Nog nooit is zijn werk als jinglemaker zo duidelijk in kaart gebracht. Ferry Maat was veertig jaar lang één van de toonaangevende dj's op de Nederlandse radio.


Dat hij als geschoold musicus (met een conservatoriumdiploma piano) ook een begenadigd maker is van jingles en muziek voor TV-leaders is bij het radiopubliek minder bekend. Hij is de enige dj ter wereld die alle jingles maakte voor een station waarop hij zelf werkte: tussen 1995 en 2001 maakte hij alle jingles voor Radio 2, waar hij 'Maat in de middag' presenteerde. Maandag 16 januari wordt hij 65 jaar, het Genootschap radiojingles en –tunes ziet daarin de ideale aanleiding om zijn jinglewerk op CD te laten verschijnen. Het eerste exemplaar van de CD wordt hem op zijn verjaardag overhandigd door Tonny Eyk, de aartsvader van jingles en tunes in Nederland (hij schreef de befaamde tunes voor Studio Sport, AVRO's Toppop, de Vuist van Willem Duys en tientalen anderen). Dat kan meteen ook worden uitgelegd als grote collegiale waardering voor Ferry Maat, die in 2006 al de Gouden Harp ontving voor zijn invloed in de lichte muziek en een jaar later de Marconi Oeuvre Award.

Het Genootschap radiojingles en –tunes beijvert zich voor het bewaren en promoten van de historische vormgeving voor radio en televisie. Nederland liep niet alleen in de pop jarenlang voorop, maar produceert voor vele landen in de wereld dit soort jingles – en er zijn veel talenten in deze muziektak. "Het werk van Ferry Maat is bijzonder", zegt Jelle Boonstra, één van de twee leden van het Genootschap. "Jarenlang was hij een éénpitter, die alle muziekpartijen schreef en ze stuk voor stuk op MIDI-apparatuur inspeelde in zijn garagestudio. Hij maakte daarbij een handig gebruik van nieuwe computertechnieken, waardoor mensen thuis een heel orkest konden samenstellen – een nieuw speelveld voor mensen met talent om te componeren en muziek te maken. Hij was daartoe ook wel gedwongen: door een conflict met de TROS had hij als directeur radio het veld moeten ruimen." De jingles die hij schreef kwamen op tientalle radiozenders in Duitsland en Nederland terecht. Het Genootschap gebruikte voor de Cd alle originele masters uit de archieven van Ferry Maat.

2CD Ferry Maat jinglemakerOver de dubbel-CD
Dit is de volledige inhoud van de dubbel-CD 'Ferry Maat - jinglemaker':

CD 1: Alle jingles en tunes voor Radio 2.

CD 2: Alle jingles voor: De Nationale Hitparade, Radio 5, Omroep Flevoland, Radio Drenthe, Radio Hollands Glorie, Radio M, Radio Oost, Radio Rijnmond, TV Drenthe, Nederland 1 Kerst, VARA Radio 1 en Veronica Nieuwsradio.

Bonus tracks: TROS TV leader, de Duitse klanten, uitleg Radio 2 uuropener, 192 It's for you, Feijenoord, en het Wilhelmus!

Over Ferry Maat
Ferry Maat (65) studeert af aan het conservatorium als pianist en speelt in enkele bands. Hij werkt achtereenvolgens bij Radio Noordzee (De Super Top 50, Herrie met Ferry, Soulshow), De TROS (Top 40, TROS Top 50, Europarade, Nationale Hitparade, Gouden Uren, Ferry's Gouwe ouwe Club, Soulshow), Radio 10, RTL Radio, Hitradio, Radio 538, NCRV-Radio 2 (Maat in de Middag), Radio 192, Radio Veronica en Arrow Jazz FM.

In 1992 richt hij het bedrijf Ferry Maat Produkties op, dat zich specialiseert in custommade jingles en tunes voor radio en TV. De eerste jaren werkt hij vooral voor de Duitse markt, later ook in Nederland. Voor zijn grootste klant, Radio 2, maakt hij jingles van 1994 tot 2001.

Telegraaf 13-1-2012Over het Genootschap
Het Genootschap radiojingles en -tunes is een niet-commerciële organisatie, opgezet door twee journalisten met een warm radiohart: Jelle Boonstra uit Zwolle en Benno Roozen uit Breda. Zij beheren een Nationaal Archief met radiojingles en radiotunes zoals die vanaf 1945 tot nu op de radio zijn (geweest). Het Genootschap omvat een archief van 3000 uur aan jingles, tunes en radiovormgeving. In eigen beheer geven zij 10 CD's uit met jingles en tunes. Ook maken zij 'Het Tunesboek' (2007), boek/CD 'Dik Voormekaar - het eerste jaar' (2009) en 'Groot in jingles over jinglebedrijf Top Format (2000).

Bestellen
De dubbel-CD 'Ferry Maat - jinglemaker' ligt niet in de winkel, maar is uitsluitend te koop via het Genootschap. Meer informatie en bestellen op www.jingleweb.nl.
Bestel hier
de 2CD 'Ferry Maat - jinglemaker' op Jingleweb.
Lees hier een uitgebreid interview met Ferry Maat, met historische foto's, op Jingleweb

Demo (kort) 2CD "Ferry Maat jinglemaker"
{audio}http://www.mediapages.nl/audio/ferrymaatkort.mp3{/audio}

Demo (lang) 2CD "Ferry Maat jinglemaker"
{audio}http://www.mediapages.nl/audio/ferrymaatlang.mp3{/audio}

Foto's
Foto 1: Ferry Maat in zijn thuisstudio waar nog wekelijks de SoulShow wordt opgenomen (Copyright: Jelle Boonstra)
Foto 2: cover 2CD "Ferry Maat jinglemaker" (Copyright: Jingleweb)
Foto 3: Telegraaf 13-1-2012 (Bron: Jelle Boonstra)


Bron/tekst/copyright: Jelle Boonstra/Benno Roozen/Jingleweb