NPO Radio 5: Dag van de zeezenders

op .

bartnorderney2024De Dag Van De Zeezenders, zoals gemeld, zal op 31 augustus op NPO Radio 5 zijn te beluisteren. De dag staat in het teken dat die zaterdag het 50 jaar geleden is dat, middels een aanpassing aan de Nederlandse wetgeving, een einde kwam aan de gloriedagen van stations als Radio Veronica, Radio Noordzee en Radio Atlantis. Stations als Mi Amigo en Caroline besloten de wet te gaan overtreden en bleven nog jaren lang in de ether. Op zaterdag 31 augustus zullen alle uren tot 18.00 uur het geluid van de zeezenders van toen centraal staan. UPDATE 20-8


Achtereenvolgens hebben Jan Rietman, Felix Meurders, Erik de Zwart, Hans Schiffers en Bart van Leeuwen aandacht voor verhalen van voormalige zeezender-dj’s en hun publiek van toen. Zo zal Bart van Leeuwen in zijn programma Lex Harding op bezoek krijgen en wel tussen 16:00 en 18:00 uur. Maar ook is er aandacht aan de golf aan zeezenders in de jaren zestig van de vorige eeuw en zal bijvoorbeeld Felix Meurders aandacht besteden aan zijn favoriete station van destijds, Wonderful Radio London. Jingleweb (Benno Roozen en Jelle Boonstra) leveren de vormgeving.

Ook wordt stilgestaan bij de verschillende ‘hittip’-schijven van de zenders, zoals de Alarmschijf van Radio Veronica en komen tal van bekende jingles en commercials van weleer voorbij.

Hans Schiffers over de speciale gebeurtenis op Radio 5: “In de week van 26-30 augustus verwijzen we in Arbeidsvitaminen (9:00-12:00 uur) ook naar de zaterdag. Ik sprak met Ferry Maat (Radio Noordzee), op dinsdag van Tineke de Nooij (Radio Veronica), op woensdag van Leo van der Goot (Radio Noordzee), op donderdag van Ad Roland (Mi Amigo) en op vrijdag tenslotte van Ad Bouman (Radio Veronica). We maken daar korte portretjes van die tijdens de Arbeidsvitaminen te horen zijn. Bovendien vroeg ik hen naar hun favoriete muziek uit de jaren dat ze destijds actief waren.

NPO Radio 5-dj Jan Paparazzi vertelt eveneens vanaf maandag 26 augustus op NPORadio5.nl en het YouTube-kanaal van NPO Radio 5 in korte filmpjes persoonlijke verhalen over de zeezenders.

Duidelijk is dat na een halve eeuw het onderwerp ‘zeezenders’ nog immer in de belangstelling staat.


Weblink: Dag van de zeezenders op NPO Radio 5

Weblink: Luister online NPO Radio 5




Foto: Bart van Leeuwen in 1973 bij Radio Veronica (Copyright: Hans Becker / Stichting Norderney)

Bron/tekst: NPO Radio 5 / Hans Knot / MediaPages

Tags: Nieuws Archief