Radio Noordzee: radio en modelschip

op .

martin1Voor een paar jaar terug bezocht ik, Martin Zuidema, met een vriend het Veronica 192 Museum in Nijkerk, want als zeezender fan was dat een must. Er stond een radio met op de afstemschaal drie zeezenders vermeld, en dat trok mijn speciale aandacht. Helaas had ik geen enkel idee om wat voor merk radio het ging want er stond op het front niets vermeld over het merk en of het type. Na thuiskomst ben ik ga zoeken op het internet, ik had er foto's van genomen, maar helaas de zoektocht bleef eerst zonder resultaat.


Na twee jaren te hebben gezocht, kwam ik op eBay een onderdelenlijst tegen van een Stern radio uit de jaren 60 van de vorige eeuw en de afgebeelde radio leek sprekend op die ik in Nijkerk had gefotografeerd. Het ging om de VEB Variant 5550 uit 1966, destijds gebouwd in de voormalige DDR.

Ik kwam erachter dat er op deze afgebeelde ontvanger helaas geen zeezenders stonden vermeld op de afstemschaal. Na verder speurwerk op het internet ontdekte ik dat de Variant 5560 uit dezelfde serie en periode wel de zeezenders weergaf op de afstemschaal. Dus wist ik toen waar ik naar op zoek was, echter alle aangeboden radio's, die ik vond, waren de 5550 series.

Vorig jaar echter stond er plotseling, tot mijn grote verbazing, eentje te koop op Marktplaats. Het bleek inderdaad om de 5560 te gaan en was te vinden in Friesland. De verkoper vertelde me dat het in een boerderij was aangetroffen die gesloopt werd.Het apparaat was in originele staat, zowel binnen als buiten, en deed het gewoon.

Sinds de aanschaf staat het bij mij in de muziekkamer, omgeven door taperecorders en posters van zeezenders, te pronken en te spelen.

Ik heb echter een vraag, er staat Radio Nordzee op maar in 1967, bouwjaar van de radio, was er nog geen Radio Noordzee en het R.E.M. eiland was er ook niet meer, tenminste niet in de lucht. Het is bekend dat deze 5560 serie destijds op verzoek van radio handelaren hier is geproduceerd, maar waar staat die Radio Nordzee voor? Ik was en ben nog steeds een grote fan van RNI.Mijn vriend bouwt op dit moment een varend model van de MEBO 2, dus voor mij staat het voor RNI, ook al is dat niet het geval

Absolute kenner van radio’s met zeezenders op de schaal is Martin van der Ven, die het antwoord op mijn vraag wist: De vraag over ‘Nordzee’ (met een "o") is relatief eenvoudig te beantwoorden. Op de afstemschaal staat natuurlijk Radio Noordzee vanaf het REM-eiland op 214m. Of de radio is toch al in 1964 gebouwd, of ze hadden in de DDR niet de laatste frequentielijsten, als het gebouwd is in 1966 of 1967 (Caroline staat hier ook nog op 199m en niet op 259).

Het ‘Radiomuseum’ noemt overigens ook 1966 als bouwdatum: https://www.radiomuseum.org/r/stern_sonn_variant_5560.html

martin2Wat betreft de bouw van de MEBO 2, dit model kan, naast het varen, straks ook uitzenden dankzij een zendertje met een bereik van ongeveer 3 km (getest op een auto radio).De eerste proefvaarten waren succesvol.De romp wordt de komende tijd gespoten.

Het is de bedoeling het model zo natuur getrouw te bouwen aan de hand van foto’s van de originele MEBO 2.

Het is ons helaas niet gelukt om de originele bouwtekening te achterhalen, dus alles is gebaseerd op foto's. Zo hebben we ontdekt dat er aan weerszijden van de schoorsteen er zich nog kleine luikjes bevinden die later nog geplaatst zullen worden. Ik heb sinds een paar jaar geregeld contact met Jack Aalten, die technicus was bij Radio Noordzee, en houd hem op de hoogte van de bouw van dit model.

De bouwer is trouwens Hans Keus, 61 jaar, uit Veelerveen.

Hans is vrachtwagen monteur en heeft reeds prachtige modellen gebouwd waaronder de HMS Tromp. Hij is afgelopen november begonnen met de MEBO 2 en besteedt er ieder vrij uurtje aan soms tot diep in de nacht. Ik denk dat dit model het beste wordt van wat er ooit gebouwd is van de MEBO 2. We hebben samen in mei het model meegebracht naar de RadioDay in Harlingen.


Foto 1: Radio met 3 zeezenders (Copyright: Martin Zuidema)

Foto 2: Mebo II model van Hans Keus (Copyright: Martin Zuidema)

Bron / tekst: Martin Zuidema (met dank aan Hans Knot)

Tags: Nieuws Archief