Hommage Hans Hogendoorn

op .

eppohansbeeldgeluid11122022De Stem die een stempel drukte op de Nederlandse radio kreeg op 11 december 2022 een hommage in de tempel van Beeld & Geluid. Hans Hogendoorn begon zijn loopbaan in 1971 aan boord van het zendschip van Radio Noordzee Internationaal. Hij bedacht er het legendarische programma Driemaster en zat aan boord tijdens een aanslag met een "brandbom" op het zendschip. Na Radio Noordzee ging Hans naar de publieke omroep. Op Radio 1 was zijn onmiskenbare stem tot eind 2021 te horen in aankondigingen en spotjes.


Hans heeft daarnaast ook voor onder andere Radio Nederland Wereldomroep gewerkt en is vanaf 1976 tot heden dagelijks te horen in het programma Met het oog op morgen (“Buiten is het … graden; binnen zit ….”).Na het ontvangen van de Zilveren Reissmicrofoon eerder dit jaar, viel aan Hans Hogendoorn op 11 december de eer te beurt om een eigen portret in de Wall of Fame van Beeld & Geluid te krijgen. De hommage werd gestart met een introductie door Arjan Snijders. Hans werd geplaatst achter een voor hem welbekende microfoon uit de Radio Noordzee Internationaal periode, zodat hij opmerkingen kon plaatsen tijdens de woorden die tot hem gericht werden.

Terugblikken op de carrière van Hans werden onder andere verzorgd door Nico Steenbergen en Leo van der Goot. Beiden zetten, net als Hans, hun eerste radiotreden bij de Amsterdamse ziekenomroep Lucas en wisten zodoende heel wat gebeurtenissen uit die beginperiode in herinnering te roepen. Uiteraard werd daarna ook de Radio Noordzee periode die daarop volgde uitvoerig belicht. Het geheel werd afgewisseld met een selectie aan geluidsfragmenten uit het omvangrijke oeuvre van Hans.

Ook oud Radio Noordzee collega’s Ferry de Groot en Marc van Amstel waren aanwezig. Terloops werd nog bekendgemaakt dat komend jaar een podcast zal verschijnen over de geschiedenis van het Radio Noordzee programma Driemaster.

Dick Klees, begonnen als nieuwslezer aan boord van het schip van Radio Veronica, had in samenwerking met het Genootschap radiojingles en -tunes, een “interview” met Hans voorbereid. Hans zelf hoefde echter zijn stem niet live te laten horen, want de antwoorden waren al op amusante wijze gemonteerd uit eerdere uitspraken van hem.

Radio Tour de France is een voorbeeld van een van de programma’s waar Hans Hogendoorn zijn stempel op heeft gedrukt. Schrijver Jairo van Lunteren, die in opdracht van Hans het boek “Tourflits” uitbracht, liet in zijn betoog weten dat wanneer God zou spreken, dit waarschijnlijk zo zou klinken als de stem van Hans Hogendoorn.

Tenslotte sprak ook de broer van Hans nog over een ver verleden, toen de jonge Hans opnames maakte van de Britse zeezenders. Daar waar anderen juist probeerden de stem van een diskjockey te ontlopen bij een opname, om zo alleen de muziek over te houden, was het Hans die juist de teksten van de deejays opnam. En ging in huize Hogendoorn het volume van de radio na de aankondiging van een favoriet muzieknummer soms tot spijt van de medebewoners drastisch omlaag. Verder herinnerde broer Frans hoe Hans na een reis door de VS terugkeerde met een tas vol opnamen van de Amerikaanse radiostations in plaats van volgeschoten fotorolletjes.

Aan het einde van de ceremonie onthulde Beeld & Geluid directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer het glazen paneel in de Wall of Fame van het instituut met daarop de beeltenis van Hans.

Meer foto's zijn te vinden op The Offshore Radio Archive.


Foto: Eppo van Nispen tot Sevenaer & Hans Hogendoorn (Copyright: Jan van Heeren)

Bron/tekst: Jan van Heeren / Freewave / MediaPages

Tags: Nieuws Archief