Veronica pareltjes bij Beeld & Geluid

op .

veronicabg1In 2001 begon oud Veronica technicus Juul Geleick met het digitaliseren en beschrijven van de geschiedenis van de zeezender Veronica voor de Stichting Norderney. Ruim 20 jaar later is de Veronica geschiedenis prachtig en tot in detail beschreven op de Norderney website. En alle Veronica banden zijn overgedragen aan Beeld & Geluid. Daar zijn Maarten Fransen, Dennis van Benthem en Niels Zack er druk mee. En komen ze pareltjes tegen: zoals een kopie van de master van het laatste uur en één van de originele carts met de Veronica filler.


Maarten Fransen kwam de kopie van het laatste uur tegen en schrijft: “En zo komen we tegen band nummer 98 uit de database. Info uit de database: Rechtstreekse kopie van de studioband die door technicus Atze Veenstra werd gemaakt in studio 1 ,van Lapershoek te Hilversum, ruim 24 uur voor de uitzending. Het afscheid, dat Cees Manintveld om 17.30 uur las, is er vooraf "ingemonteerd" . Nadat het enkele dagen eerder aan boord was opgenomen. Het vorige programma dat op de band stond was de tipparade van zaterdag 24 augustus 1974. Dus dit is de rechtstreekse kopie van de eerste generatie.”

Niels Zack kwam afgelopen week één van de originele carts met de Veronica filler tegen. Uiteraard moest er gelijk worden geprobeerd of de cart het nog deed en dat is te zien en te horen op dit filmpje.

Juul Geleick is blij dat de Veronica banden nu in goede handen zijn: “Onze banden zullen tot in lengte van dagen mooi bewaard blijven. Ze zijn nu in goede handen voor als ‘wij er niet meer zijn'. Een stuk omroep historie is veilig gesteld. En deel is ingeruimd. Een hele overgang. Van de tonnen in het jaar 2001 in de sneeuw toen ik begon met digitaliseren tot aan ‘de plank bij B&G’ in 2022. Wat ik altijd al wilde wordt nu werkelijkheid!”

veronicabg2veronicabg3


Weblink: de website van de Stichting Norderney met o.a. de historie van de zeezender Veronica

Weblink: de website van Beeld & Geluid


Niels, Dennis en Maarten houden de MediaPages lezers op de hoogte van het laatste nieuws rond het Veronica archief bij Beeld & Geluid!


Foto 1: Kopie van de masterband van het laatste uur (Copyright: Maarten Fransen)

Foto 2: Ton met Veronica banden in 2001 (Copyright: Juul Geleick)

Foto 3: Veronica banden bij B&G in 2022 (Copyright: Juul Geleick)

Video: de originele cart van de Veronica filler bij Beeld & Geluid (Copyright: Niels Zack)

Bron/tekst: Juul Geleick / Maarten Fransen / Niels Zack / MediaPages (met dank aan Beeld & Geluid)

Tags: Nieuws Archief