Chris Moore overleden

op .

chrismooreChris Moore, één van de oprichters van de zeezender Radio Caroline is overleden. Hij werd op 16 april 1940 geboren in Washington, in een Iers-Amerikaans gezin. Op achtjarige leeftijd verhuisde hij met zijn Amerikaanse moeder naar het Verenigd Koninkrijk en kwam er op jonge leeftijd in een internaat terecht. Begin van de jaren zestig van de vorige eeuw was hij een bekende Londense club-dj geworden. Hij lokte massa’s volk naar de Crazy Elephant in West End. Zijn toenmalige huisgenoot Ian Ross herinnert zich dat hij altijd de laatste mode droeg en bijna onmogelijk cool was.


Met zijn knappe uiterlijk, 6 foot 7 inch en zijn diepe basstem, domineerde hij bijna elke situatie.

In 1964 richtte hij Radio Caroline op, samen met Ian Ross en Ronan O’Rahilly. Het kapitaal voor het project werd voor een groot deel ingebracht door de vader van Ian. Chris had dan weer een korte tijd op cruise schepen gewerkt. En daarom werd hij aanzien als de man die alles van… schepen afwist.

Hij werd in 1963 door Ronan naar Scandinavië gestuurd. Naar verluidt met een koffer vol geld, om de voormalige Deense passagiersveerboot, MV Fredericia, te kopen. Het schip werd in het geheim als radiozendschip klaargestoomd in Greenore, Ierland.

Chris Moore was de eerste stem die op 28 maart 1964 op Radio Caroline te horen was. Hij introduceerde ‘Not Fade Away’ van The Rolling Stones. Hij was naar verluidt zo nerveus dat zijn woorden vooraf moesten worden opgenomen. Hij bleef niet lang aan boord van het zendschip, maar ging aan wal om de eerste programmadirecteur van Caroline te worden. Daarna werkte hij tot halverwege de jaren zeventig achter de schermen om de zeezender te helpen het hoofd boven water te houden.

Hij nam zijn intrek in Barcot Manor, op het platteland van Oxfordshire, een gotisch herenhuis dat wordt beschreven als een ‘schitterende dwaasheid’. Er woonde een tijdlang een semi commune. Hij begon er te schilderen en fotograferen en bezocht zeer regelmatig Gomera op de Canarische Eilanden. Hij woonde zelfs enkele maanden in een grot bij de Valle Gran Rey. Toen Barcot Manor werd verkocht, verhuisde hij naar een klein huisje in de buurt.

Hij trok ook frequent naar Caswell Bay in Zuid-Wales. Hij was er vaak te spotten op zijn BMW-motor die ooit van de politie was geweest. Hij genoot er van de zomermaanden, zwemmend en klimmend op de kliffen, tot halfweg zijn zeventigste.Bron/tekst: RadioVisie / MediaPages

Tags: Nieuws Archief