Veronica archief in september naar B&G

op .

adwillemjuulVolgende maand is de officiële overdracht van het Veronica zeezender archief aan Beeld en Geluid. Dat zei Juul Geleick van de Stichting Norderney afgelopen zondag tegen Richard Otto in een interview voor Spreekbuis. Oorspronkelijk zou dat in het weekend van 29 en 30 augustus gebeuren in Beeld en Geluid. In dat weekend zou er ook live worden uitgezonden met oude Veronica apparatuur en voormalig Veronica DJ’s. Het is de bedoeling om een dergelijk weekend volgend jaar alsnog te organiseren, aldus Juul Geleick.


INTERVIEW JUUL GELEICK
Tekst: Richard Otto

Dit jaar zou 60 jarig jubileum van Radio Veronica door jullie gevierd worden, waarbij het archief naar Beeld en Geluid zou gaan en er een feestlijk weekend zou worden georganiseerd, waar diverse oude Veronica-jocks weer zouden radiomaken. Door corona is dat allemaal niet doorgegaan. Zijn er al nieuwe plannen?
Jazeker, al speelt de Covid19-discussie nog steeds. We hadden een paar data maar om diverse redenen konden die helaas geen doorgang vinden. Ook zou het een hele organisatie gaan worden met publiek dat maar een beperkte periode kon langs komen en daar zijn wij niet zo’n voorstander van. In principe willen we zo’n weekend volgend jaar alsnog gaan doen bij Beeld en Geluid. We hebben wel in de planning staan volgende maand om de officiele archief overdracht te doen bij Beeld en Geluid. In een klein gezelschap volgens de RIVM standaard, want wij van het oude originele zeezender Veronica verkeren in de risicogroep door onze leeftijd..
Ondertussen hebben we niet stil gezeten en vanuit huis is er veel gedaan in samenwerking met Beeld en Geluid.Zo hebben we bijvoorbeeld al duizenden reclame’s uitgewisseld die draaiden in onze Veronica tijd. En daar nu veilig liggen om gearchiveerd te worden. En daar zitten prachtige commercials bij. Daarnaast moeten er vele duizenden documenten en foto’s -die voor Beeld en Geluid wel of niet interessant zijn- nog worden uitgezocht. Ik heb dat op mij genomen en dat kan gelukkig vanuit huis gebeuren.

Jij bent met Ad Bouman de grote kracht achter 192 Radio. Hoeveel tijd ben je aan het station wekelijks kwijt?
Ad en ik hebben de taken “verdeeld”. Ad is de 192 “Radiobaas”. En daar is hij eigenlijk bijna iedere dag druk mee. Ik bemoei mij veel meer met ons Veronica zeezenderarchief. Vroeger was het bij Veronica ook al zo; ”Ad voor de muziek en Juul voor de papieren”. En dan hebbens we natuurlijk ook nog onze Niels Zack die is onze steun en toeverlaat als het over technische zaken gaat. Want hij is ook nog in het dagelijks leven programmatechnicus en dus handig. En jonger dan Ad en ik, hij houdt ons bij de les.

192 Radio draait veel muziek uit de zeezendertijd (jaren ‘60/ jaren ‘70). Eigenlijk muziek die je niet meer hoort bij de publieke en commerciële radio (niet eens bij NPO Radio 5). Merken jullie dat daar nog veel vraag naar is?
We krijgen erg veel reacties die lees ik en daaruit blijkt dat er een grote vraag is naar de jaren 60 en 70 muziek zoals Veronica die draaide gedurende de zeezender periode. Dat die muziek nauwelijks te horen is ligt wellicht aan de interesse en ook leeftijd van de huidige programmamakers. Veel hebben onze periode niet bewust meegemaakt. En wij waren vroeger veel meer met de muziek bezig dan de huidige radio-dj’s.

Online Radio Awards editie 2020 heeft als thema ‘Groei’. Wat doen jullie als online station om het aantal luisteraars te laten groeien?
We doen eigenlijk gewoon wat we altijd al deden; veel aandacht voor de muziek uit die periode en laten horen dat we toch in de jaren ‘60 en ‘70 baanbrekend werk hebben verricht..

Veel oude Radio Veronica-dj’s hebben een legendarische status opgebouwd. Welke jongere radio dj’s van nu maken volgens jou het verschil?
Da’s wat mij betreft een wat moeilijke vraag. Ik luister nauwelijks naar de zogenaamde muziekzenders. Ik weet dat Ad Bouman dat wel doet. Als ik wel eens “per ongeluk” zittend in de auto luister dan doe ik dat bijna altijd naar 100% NL of Radio 10. Al die andere d.j.’s met veel van die “bijzitters”, die giechelend een programma maken en vergeten dat er ook nog een luisteraar is hebben niet mijn interesse. Na dat gegiechel denk ik altijd aan Lex Harding die vroeger zei na dat soort ongein; ”plaatje maar weer!”
Mijn interesse ligt eigenlijk veel meer bij informatie, dus ik ben een vaste Radio 1 luisteraar. En als alternatief BNR Nieuwsradio, maar die herhaalt vaak erg veel programma’s en vaak een programma over auto’s en daar kan ik niet naar luisteren! BNR heeft wel een prima programma met de naam “Techniektour”, erg goed gemaakt. Natuurlijk had ik graag naar Radio 5 geluisterd maar ja, in de auto dus niet en thuis ga ik mijn computer netwerk niet belasten. Dus de jongere dj’s? Die gaan volledig aan mij voorbij…


Foto: Ad Bouman, Willem van Kooten en Juul Geleick (Copyright: Vincent Schriel)

Copyright tekst: Spreekbuis / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel