Nalatenschap Veronica naar RockArt

op .

veronicarockNationaal PopMuseum RockArt heeft uit een nalatenschap een groot aantal unieke items van de Zeezender Radio Veronica verworven. Het betreft stukken van zowel de 2 zendschepen, de Borkum Riff (later gewoon Veronica) en de Norderney alsmede de bevoorradingskotter de Ger-Anna. De stukken zijn afkomstig uit de persoonlijke collectie van wijlen Bull Verweij, oud directeur van Radio Veronica en bestaat o.a. uit het kompas, bouw- en verbouwtekeningen en zeekaarten van het eerste zendschip de Borkum Riff (1960 tot november 1964).


Ook veel originele documenten uit de kapiteinshut waaronder aankoopstukken, de logboeken van de kapitein en de scheepsdagboeken van het tweede zendschip de Norderney (november 1964-1974).

Diverse zendbuizen, zowel van de eerste zender 192 alsmede een zendkristal van de tweede golflengte 538 meter en diverse onderdelen van het ankergerei met bijbehorende keuringsrapporten en onderhoudsgereedschap maken de collectie compleet.

Nadat de regering de anti-zeezender-wet had aangenomen vond de laatste uitzending vanaf het zendschip plaats op 31 augustus 1974. Een jaar later is de Norderney de haven van Amsterdam binnen gesleept waar het schip langere tijd afgemeerd heeft gelegen. Om eventuele souvenirjagers vóór te zijn is het schip zo goed als mogelijk ontmanteld en is de inboedel opgeslagen.

Na het overlijden van 'Oom Bull' bleek, jammer genoeg, toch één en ander verdwenen. Om de overgebleven collectie zo goed mogelijk bij elkaar te houden, hebben de erfgenamen besloten deze over te dragen aan Museum RockArt in Hoek van Holland.

Website: Museum RockArt

Foto: een deel van de unieke Veronica items (Copyright: Museum RockArt)

Bron/tekst: Jaap & Jacqueline Schut / MediaPages)

Tags: Nieuws Actueel