KL85: past, present and future

op .

geertvandijkOp vrijdag 10 april gaat het nieuwe online radiostation KL85 van start. Het nieuwe station hanteert de slogan ‘The past, present and future in één radiostation’. De oorsprong van KL 85 ligt in de Zuid West Vlaamse Leiestreek. Maar KL85 heeft haar roots bij de zeezenders. De VZW Nordica ondersteunt KL85 en was de organisator van heel wat zeezender evenementen zoals Mi Amigo 40 en 45 en de Belgische RadioDag. En dat zal ook te horen zijn in de dagelijkse uitzendingen van KL85. Zo zal ‘Gemini 40’ in augustus ook te horen zijn op KL85.


Dit Paasweekend, vrijdag 10 april, om 12u, start vanuit de zuid West Vlaamse Leiestreek een nieuw radiostation, KL85 online radio. The past,present and future in èèn radiostation KL85.

KL85? Nog nooit van gehoord!
Dat is best mogelijk KL85 bestaat dan ook nog maar sedert 1 april 2020 en dit was niet als aprilvis bedoelt. De voorgeschiedenis van KL85 gaat hèèl ver terug in de tijd zijn basis lag bij de zeezenders (Veronica, Mi Amigo, Caroline, Atlantis) om zo via Radio Gemini in 1979 te komen na heel wat media-evenementen later zoals Mi Amigo 40, Radiodag.Be, Mi Amigo 45, OffshoreFM, LondonFM en andere uiteindelijk te landen met KL85. De voorbereidingen daartoe reeds opgestart vorig jaar oktober en sedert 1 april zijn er testuitzendingen te horen bij KL85.

kl85Het project kreeg de naam: KL85 (Kee El EighTy Five)
Vanuit de zuid West Vlaamse Leiestreek dit met op termijn vooral nieuws uit die Leiestreek. Dat KL85 zich richt op de zuid West Vlaamse Leiestreek is speciaal zo bedacht. Maar inderdaad online radio stopt niet aan de zuid West Vlaamse grenzen maar is over de hele wereld te ontvangen. Daarom ook dat men de stationsnaam KL85 op zijn Engels gaan uitspreken zijnde "Kee El EighTy Five". De K staat voor Kortrijk, de L voor de Leiestreek en 85 staat voor alle gemeenten binnen de Leiestreek waarvan het postnummer met 85 begint. Natuurlijk blijven de zeezenders bij KL85 ook meedraaien. De roots van de medewerkers en de organisatoren liggen immers bij die stations. Daarbij KL85 wil en kan veel meer zijn dan zomaar een radiostation. Het doel is om het station uit te bouwen naar een nieuwe vorm van radio. Daarom wil het ook een vorm van experiment zijn op vlak van nieuws en informatie en programma inhoud.

Luisteren
Vooreerst waren er 10 dagen lang testuitzendingen om het signaal, de software en de programmatie uit te testen. Zo ook om het station KL85 op zoveel mogelijke internetplatforms te kunnen plaatsen. Ook is de mogelijkheid om KL85 ook via smartphone te beluisteren. Vrijdagmiddag 10 april om 12u start men dan met de reguliere uitzendingen van KL85. Hoe luisteren naar KL85: https://kl85.net/kl85-radio-for-radio-lovers.

Dus KL85 niet op FM?
Nee dit is een complexe zaak geworden en daarbij ook de lokale radio is in ontvangstbereik sterk beperkt. Met de vergunningen die worden afgeleverd kan je geen nieuwe rendabele lokale radio meer opbouwen via FM. Dit omwille van diverse redenen. De belangrijkste reden is dat de luisteraar het station minder goed, slecht of helemaal niet kan ontvangen. Internet heeft die problemen niet en KL85 is dan ook gemakkelijk en prima te ontvangen via een internetradio, smartphone, via de website www.KL85.net en via www.MiAmigo40.be. Je hoeft dus je toestel helemaal niet meer ondersteboven te draaien om te luisteren naar KL85 en bij online radio is ook de ruis verdwenen. Online Radio heeft daarom ook alle kansen om op termijn beter te scoren dan DAB+. Toen radio via het internet zijn oorsprong kende nu al meer dan tien jaar geleden was luisteren praktisch enkel via PC mogelijk. Zoveel tijd later in 2020 is die vorm van radio, online radio, is nu voor ruim 90% èchte internetradio geworden. Deze vorm van radio wordt nu via een èchte radio beluisterd. Dit betekent dat online radio een zeker begrip is geworden naast de FM en DAB+. Radio waarmee moet rekening worden gehouden!

10 april Goede Vrijdag om 12u start een nieuw radio avontuur met KL85
Het is evenwel niet de bedoeling dat KL85 al vanaf 10 april er wil staan. Het station zal daarin moeten groeien. Die groei is op termijn gepland.
Voor nu is de voornaamste taak van KL85 toch de muziek. KL85 opteert voor 90% gepresenteerde programma’s. Alle programma’s worden van thuis uit bij de diverse presentators gemaakt. Het KL85 format wordt een combinatie van “oldies” en “nieuw”. Wat niet betekent dat bij KL85 alles wordt gedraaid.
Tijdens de week wordt dit hoofdzakelijk wel een oldiesformat voor 75% terwijl KL85 zich in het weekend ook op de jongeren wil richten, dit door de medewerking van enkele lokale dj's in het weekend. Tijdens de weekdagen in de avond is er aandacht voor specials.
Personen die momenteel hun medewerking verlenen aan het project zijn Edward Klein, Ad Vlaminck, Eddy Delaere, Walter, Jan Berg, Menno Dekker, Peter Timmerman en Gerhard Klaasen en MDM. Deze medewerkers zullen allemaal vanaf het Paasweekend, vrijdag 10 april via KL85 voorbijkomen.
Daarnaast is KL85 ook de steunzender voor de komende Mi Amigo 40 activiteiten. Zo zal er veel promotie worden gemaakt voor "Gemini 40". Een media evenement die naargelang de Corona ontwikkelingen zal plaatsvinden van woensdag 12 tem zondag 16 augustus te Bissegem en dit ook in samenwerking met RadioVisie. “Gemini 40” zal ook via KL85 te beluisteren zijn.

De vzw Nordica is de organisatie die KL85 ondersteund
De vzw Nordica is nu reeds ruim 10 jaar actief met jaarlijkse media evenementen zoals Mi Amigo 40 in Oostende, Radiodag.be in Gistel, Mi Amigo 45 in Blankenberge en andere radiogebonden media evenementen. Met KL85 wil de vzw Nordica nog meer aandacht geven en brengen aan die bepaalde vorm en nieuwe vormen van radiomaken. KL85 Radio for Radio Lovers. Waar het verleden, het heden en de toekomst elkaar ontmoeten.
De ondersteunende personen achter het KL85 project zijn: Johan Bijenhof, Bob Noakes, Paul Loginco, Geert van Dijk. Ondersteund door IT-er Jan de Vlieger. Dit is de persoon die ook tijdens Mi Amigo 45 en eerdere evenementen van Mi Amigo 40 de software programmatie met succes verzorgde. Ook speciale dank aan KreaNet voor de nodige ondersteuning.
Personen die interesse hebben in radio en hun medewerking willen verlenen aan KL85 kunnen contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Website: www.KL85.net
Facebook: https://www.facebook.com/KL85.net/
KL85 is er ook op Twitter @KL85NEWS

Foto: Mi Amigo 40 met links KL85 organisator Geert van Dijk (Copyright: Mi Amigo 40)

Bron/tekst: Geert van Dijk / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel