Radio West / Den Haag FM bij Idzerda Day

op .

hansoidzerdaOp 6 november bestaat de Nederlandse radio 100 jaar. Daarom organiseert de VRZA die dag het evenement "Idzerda Day: 100 jaar radio". De locatie is het Kurhaus en het pand van de DIRA-Group in Den Haag. In het Kurhaus staan 3 radiostudio's. Radio West zendt i.s.m. Den Haag FM de hele dag live uit. Met een historische NOS/NRU studio wordt ook live uitgezonden via de stream en AM zender van Extra AM. 192 Radio maakt programma's met de historische Zeedijk studio van Radio Veronica. Lees hier de info over de live uitzending van Radio West / Den Haag FM.


Idzerda Day, 100 jaar Radio: 89.3 Radio West en Den Haag FM
Op 6 november aanstaande is het exact 100 jaar geleden dat Hanso Idzerda de allereerste radio-uitzending ter wereld maakte, vanuit zijn huis in Den Haag. Radio West viert dat die week met de themaweek ‘100 jaar Radio’. Op woensdag 6 november – dé dag- pakt de regionale zender, samen met de Haagse lokale zender Den Haag FM extra groot uit op het evenement ‘Idzerda Day’. Dit evenement wordt in het Kurhaus in Scheveningen georganiseerd door de Vereniging van Radio Zend Amateurs (VRZA) en de Gemeente Den Haag.

Hanso Idzerda
Ingenieur Hanso Idzerda was een Nederlandse omroep-pionier. Zijn uitvinding om via de ether spraak en muziek uit te kunnen zenden, was het begin van de radio zoals we dat nu wereldwijd kennen. Deze eerste uitzending verzorgde Idzerda vanuit zijn huis aan de Beukstraat in Den Haag op 6 november 1919. Dit jaar dus precies 100 jaar geleden. In heel Nederland besteden diverse radiostations aandacht aan dit jubileum, zo ook 89.3 Radio West en Den Haag FM. Op deze manier wordt Hanso Idzerda –die eigenlijk nooit echte erkenning voor zijn baanbrekende uitvinding kreeg- alsnog in het zonnetje gezet. Op 6 november gebeurt dit zelfs letterlijk, via drie van zijn kleinzoons tijdens een groot radio-evenement in het Kurhaus in Scheveningen.

Idzerda Day, 100 jaar Radio vanuit het Kurhaus
Op 6 november is de grote zaal van het Kurhaus in Scheveningen het toneel van het evenement ’Idzerda Day, 100 jaar Radio’. Bij dit evenement leert het publiek van alles over radio. Maar er is ook veel te doen. Zo kunnen de bezoekers hun eigen jingle maken, een plaat aan- en afkondigen, met weerman Huub Mizee een weerbericht maken en op de foto met bekende radiopresentatoren en artiesten. Daarnaast is er ieder uur een optreden van een artiest, zoals Ed Struijlaart, George Baker, OG3NE, April Darby, Carolina Dijkhuizen, The Motions, Ben Cramer, de Bill Baker Band, René van Kooten & Tessa-Sunniva van Tol (op dit moment samen te zien in de musical Anastasia) en meer. Natuurlijk is alles live te volgen vanuit een grote glazen studio van 89.3 Radio West en Den Haag FM, die op die dag een gezamenlijke uitzending maken en bijzondere gasten ontvangen. Denk hierbij aan NOS politiek verslaggever en oud-hoofdredacteur van Omroep West Ron Fresen, de stem van Radio 1 Hans Hogendoorn en Bart van Leeuwen, pseudoniem van Ton Egas (diskjockey, radiopresentator en voice-over) en oud Radio West-presentator Michiel Steenwinkel. De uitzending zal ook in beeld te volgen zijn via een online stream.

'Idzerda Day' wordt georganiseerd door de Vereniging van Radio Zend Amateurs (VRZA) en de Gemeente Den Haag. De VRZA toont in de zaal bijzondere oude radiostudio’s, zoals een historische studio van de NOS/NRU, waarmee de hele dag live wordt uitgezonden via de stream en de AM zender van Extra AM uit Amsterdam. Maar ook de originele radio die Idzerda bouwde is te zien. Ook is er een expositie te zien over van alles wat met 100 jaar radio te maken heeft en neemt 192Radio programma's is op in de historische Zeedijk studio van de zeezender Radio Veronica. Het publiek is van harte welkom in het Kurhaus tussen 10.00 uur ’s morgens en 21.00 uur ’s avonds. De uitzending op Radio West en Den Haag FM is te horen van 9.00-19.00 uur.

Themaweek 100 jaar Radio
Van zaterdag 2 november tot en met vrijdag 8 november besteedt Radio West de hele week veel aandacht aan het 100-jarig bestaan van radio. Zo zijn de vragen en prijzen van de spelletjes aangepast aan dit thema en zijn er diverse speciale gasten te horen die hun sporen hebben verdiend op het gebied van Nederlandse radio in Studio Haagsche Bluf (op werkdagen van 18.00-19.00 uur)

Uitzendtijden en ontvangst
De themaweek ‘100 jaar Radio’ is op Radio West te horen van zaterdag 2 november t/m vrijdag 8 november.

De uitzending ‘Idzerda Day’ vanuit het Kurhaus is op 6 november te volgen tussen 9.00-19.00 uur op zowel 89.3 Radio West als Den Haag FM. Ook is de uitzending in beeld te volgen via Den Haag TV, een stream op Omroepwest.nl, alsmede via de Omroep West app en de Facebookpagina van Radio West.

Het evenement ‘Idzerda Day’ op 6 november is voor het publiek toegankelijk van 10.00-21.00 uur. De toegang is gratis. Voor parkeren: zie de website van het Kurhaus.

89.3 Radio West is te beluisteren via de ether, 89.3 FM en via DAB+. Online is de zender te horen via de website Omroepwest.nlmroepwest.nl en de app voor mobiel en tablet. Daar zijn de uitzendingen ook later terug te luisteren. Kijk hier voor meer ontvangstmogelijkheden.

Den Haag FM is in de Den Haag en directe omgeving te ontvangen via de ether 92.0 FM. In hele Nederland en daarbuiten is Den Haag FM te volgen via de website DenHaagfm.nl en de DHFM app.

Bron/tekst: Omroep West / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel