6 november Idzerda Day 100 jaar radio

op .

nrufoto2Op woensdag 6 november bestaat de Nederlandse radio 100 jaar. Daarom organiseert de VRZA die dag van 10 tot 21 uur het evenement "Idzerda Day: 100 jaar radio". De locatie is het Kurhaus en het pand van de DIRA-Group in Den Haag. In het Kurhaus staan 3 radiostudio's. Radio West zendt de hele dag live uit. Met een historische NOS/NRU studio wordt ook live uitgezonden via de stream en de AM zender van Extra AM. 192 Radio maakt programma's met de historische Zeedijk studio van Radio Veronica. Hans Hogendoorn opent de dag. Update: 26-10.


LIVE UITZENDING MET HISTORISCHE NOS/NRU STUDIO
Niels Zack (organisator van de historische NOS/NRU studio): "Van 10 tot 21 uur zenden we met deze historische NOS/NRU studio live uit via de Extra AM stream en 1332 KHz middengolf. De apparatuur in deze historische studio komt uit de periode 1956-1980. Heel speciaal is de NRU lijnkofferset. Die is ontworpen om makkelijk vanaf een lokatie een uitzending te verzorgen zonder de inzet van een reportagewagen. Het zijn 6 koffers in totaal: een mengpaneel, de voeding, de versterkers, een luidspreker en twee koffers met aansluitmateriaal en microfoons. De live programma's in deze studio worden gemaakt door Anne van Egmond, Edvard Niessing, Hans Hogendoorn, Jan Jaap Kassies en Hélène Zack. Willem Nijeboer maakt met een aantal oud sport en nieuws verslaggevers twee programma’s in de vroege avond. De programmering is nog onder voorbehoud en wordt nog verder aangevuld".

bel15HISTORISCHE ZEEDIJK STUDIO VAN RADIO VERONICA
Rob Schel (Stichting Norderney technicus): "We maken opnames voor 192 Radio met de historische Zeedijk studio van Radio Veronica. Deze studio stond tot voor kort in het Veronica 192 Museum in Nijkerk. De Zeedijk studio is door de zeezender Radio Veronica tot 1969 gebruikt. Daarna verhuisden de studio's naar waar nu Hotel Lapershoek is en kwam er ook nieuwe apparatuur."

RADIO WEST
Radio West: deze Radio West programma's komen live vanuit het Kurhaus: 09.00 - 12.00: Patrick van Houten met Aan de Bak, 12.00 - 14.00: Justin Verkijk met De Lunchshow, 14.00 - 16.00: Margriet van der Eijk met Margriet, 16.00 - 19.00: Tjeerd Spoor met Studio Haagsche Bluf. George Baker, Ben Cramer en Rudy Bennett en de Motions treden live op bij Radio West. Lees hier meer informatie over het programma van Radio West tijdens de Idzerda Day op MediaPages.

PROGRAMMA KURHAUS

Raymond Kersten (organisator en initiatiefnemer): "Er komen bijzondere gasten op bezoek en aan het woord in het Kurhaus (Gevers Deynootplein 30, 2586 CK Den Haag). Zo komt o.a. Hans Hogendoorn net na 10 uur om de dag te openen. Om 12.30 krijgen we bezoek van wethouder Robert van Asten en de drie kleinzoons van IDZ: Henk de Brey, Hanso Idzerda en Tobias Idzerda. De bezoekers kunnen op deze dag genieten van korte optredens van diverse artiesten. Lezingen van Hans Remeeus (over Scheveningen Radio) en Guus van Dooren (van analoge naar digitale technieken). Bovendien kunnen de vele liefhebbers van het radiozendamateurisme vanuit het Kurhaus radioverbindingen met radiozendamateurs zien maken onder de speciale roepletters PA100PCGG. Naast de radio-uitzendingen vanuit het Kurhaus wordt er tevens vanuit een tweede locatie (het pand van de DIRA-Group: Dekkershoek 5a, Dekkershoek 5b, 2552 DA Den Haag) wereldwijd uitgezonden op de amateurfrequenties. Op beide locaties is een bescheiden expositie te bewonderen met radio gerelateerde goederen. In het Kurhaus staan o.a. enkele orginele items van Idzerda opgesteld. In het pand van de DIRA-Group is een expositie van het Omroep Zender Museum en er staan twee actieve shacks. De entree op beide locaties is gratis".

HANSO IDZERDA
Rob Schel: "Hanso Idzerda was de eerste die 100 jaar geleden een aangekondigd radioprogramma met muziek en spraak uitzond. Het callsign van Hanso Idzerda was PCGG. De 'Idzerda Day' wordt georganiseerd als waardering voor het werk van Hanso Idzerda".Foto 1: de historische apparatuur waarmee gewerkt wordt in de NOS/NRU studio (Copyright: Hans Knot / Collectie Paul Snoek)

Foto 2: de historische Zeedijk studio van Radio Veronica (Copyright: MediaPages)

Video: Alex van den Hoek

Bron/tekst: Niels Zack / Rob Schel / Raymond Kersten / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel