Musea tonen interesse in Veronica schip

op .

vfoto58Na het faillissement van de nachtclub krijgt het iconische Veronica zendschip de Norderney momenteel slechts een tijdelijke bestemming als restaurant. Nu er grote zorgen zijn geuit rondom de toekomst van het schip hebben Museum Rockart en het Museum van de 20ste Eeuw te kennen gegeven interesse te hebben om het schip in hun collectie op te nemen. Naar aanleiding van de ‘noodkreet’ van radio DJ René van den Abeelen op deze site heeft directeur Hans Stuijfbergen een reactie op de Facebook pagina van het Museum van de 20e Eeuw geplaatst.


“Wat ons betreft komt het Veronica schip naast ons museum te liggen. Aan het Oostereiland in Hoorn. Met een permanente zeezender expositie”, schrijft Hans Stuijfbergen, directeur van het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn.

Ook Jaap Schut, directeur van Museum RockArt in Hoek van Holland, laat aan Spreekbuis weten al langere tijd de wens te hebben om de Norderney onderdeel te willen maken van zijn popmuseum. Museum RockArt heeft al veel historisch materiaal van het oude Radio Veronica in bezit en nadat het 192 Museum op 31 augustus haar deuren zal sluiten, zal ook een groot deel van deze collectie hierheen gaan. Ondanks dat het schip niet officieel te koop staat, verwacht hij dat het schip voor een goede prijs wel over te nemen is. De hoge kosten gaan volgens hem vooral zitten in het deels in oorspronkelijke staat terugbrengen van het zendschip, waardoor het nostalgische zeezendergevoel weer kan terugkeren. Verder moet er een gemeente zijn, die dit legendarische schip als publiekstrekken durft te omarmen. De Nordeney is volgens Schut lastig commercieel rendabel te krijgen en moet echt gezien worden als Nederlands cultureel erfgoed met hoge publieke waarde. Vooral een goede locatie vinden is volgens hem nog knap lastig. "De Haagse wethouder Richard de Mos heeft eerder aangegeven dat er geen ruimte voor het schip is in de haven van Scheveningen.", aldus Schut.

Diverse vakprofessionals, waaronder Bart van Leeuwen en Jeroen van Kooten (zoon van), zien de vijver van Instituut voor Beeld en Geluid Hilversum als perfecte locatie voor het Veronicaschip. De woordvoerder van Beeld en Geluid heeft echter nog geen reactie gegeven aan Spreekbuis.


Meer nieuws over het voormalige Veronica zendschip op MediaPages:

- Veronica schip met Food truck
- Open Brief over Veronica schip
- Open Brief over Veronica schip in NHD


Bron/tekst: Spreekbuis / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel