Veronica schip terug naar zee?

op .

vfoto6Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de zeezender Veronica voor het eerst van zich liet horen en het is dit jaar 45 jaar geleden dat Veronica haar uitzendingen moest staken. Toch is door de laatste berichtgeving niet direct een feest voor het oude zendschip Norderney. De uitbater heeft onlangs het schip gesloten wegens financiële problemen. Stichting het Veronicaschip wil dit jubileumjaar positief afsluiten door op de Norderney weer radio te gaan maken. Initiatiefnemer achter dit nieuwe project is Wout van der Meer, in 1979/1980 DJ Peter de Vries op de MV Mi Amigo.


Zij hebben van de huidige eigenaar de toestemming gekregen om dit initiatief werkelijkheid te laten worden, mits de crowdfunding-actie succesvol is. Een vroege 1 april grap? Spreekbuis.nl sprak met initiatiefnemer van Stichting Het Veronica Schip Wout van der Meer.

Wat willen jullie gedurende die maand op het schip gaan doen?
Radio maken wie wat en hoe is nog niet duidelijk maar het thema van dit gebeuren is ´oud ontmoet nieuw´.

Hoeveel kost het om dit initiatief ‘te laten drijven?’
Om het schip zeewaardig te maken zodat deze een maand vertrouwd en veilig de zee opkan is alleen al een bedrag van rond de half miljoen euro nodig. Daarna moet de rest nog worden ingevuld.

Is er al veel geld opgehaald en zijn er ook partijen te noemen die dit initiatief steunen?
Het idee is kort geleden geboren en hebben we pas gisteren gelanceerd.

Juist in dit jubileumjaar gaat het museum dicht en is de huidige uitbater van het schip ook gestopt. Is er volgens jullie ook na dit jaar nog voldoende fundament om de Veronica-historie niet in de vergetelheid te laten raken?
Ik denk dat dit jubileum jaar geschikt is om alles van de periode tot eind augustus 1974 af te sluiten. Immers zowel de luisteraars uit die tijd als wel de medewerkers -die thans nog in leven zijn- zijn op een leeftijd gekomen , dat dit het geschikte jaar is om dat af te sluiten. Voor wat betreft om het verhaal niet in de vergetelheid te laten raken is er natuurlijk altijd nog het Museum RockArt in Hoek van Holland, die eventueel na dit evenement -bij voldoende financiële middelen- het schip dan geschonken zal krijgen.

In een reactie laat de Stichting Norderney weten niets met het project te maken te hebben. De Stichting Norderney stelt zich tot doel het culturele en historische erfgoed van Radio Veronica uit de periode 1959 - 1974 te conserveren en te beheren.

Bron/tekst: Spreekbuis / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel