Robin Adcroft overleden

op .

robinZondag 16 september kwam het trieste nieuws dat Robin Adcroft in de middag overleden is na een harde strijd tegen kanker. Robin Adcroft werkte als DJ en technicus voor de zeezender Radio Caroline. Daarna werkte Robin als Robin Banks bij de zeezenders Radio Northsea International en bij de Voice of Peace. Robin heeft ook gewerkt op de Mebo II, toen het voormalige RNI zendschip al in Libië lag. Naar aanleiding van het overlijden schreven Andy Archer en Hans Knot een verhaal met mooie herinneringen aan Robin.


Zondag 16 september kwam het trieste nieuws dat Robin Adcroft in de middag overleed na een harde strijd tegen kanker. Het was ongeveer drie maanden geleden dat Robin mij schreef dat hij enige tijd geleden was verhuisd van Kent naar Cheltenham in Gloucestershire en dat hij een kleine operatie nodig had en daarna terug zou komen met wat herinneringen. De situatie rond Robin was echter slechter dan verwacht. Enkele dagen voor zijn overlijden werd ik door enkele voormalige RNI-collega's geïnformeerd over de slechte situatie. Een andere ster uit de RNI familie is verdwenen.

Meer over zijn carrière hier uit het archief van Jon Myer in de Pirate Hall of Fame. Robin werd geboren in Cheltenham, Gloucestershire (23 mei), Robin was een fan van de jaren zestig offshore radiostations en had het geluk dat hij in 1967 het Red Sands Fort van Radio 390 bezocht. Robin was gefascineerd door de plek en in 1968, terwijl hij bij Twickenham Films Studios werkte, moedigde hij regisseur Dick Lester aan om een deel van zijn film The Bedsitting Room (met Spike Milligan) op het fort te filmen. Jammer genoeg verhinderde gebrek aan financiering dit.

Er waren ook mislukte plannen om het fort te gebruiken als discotheek of hotel. Robin volgde zijn interesse in radio door betrokken te raken bij verschillende piraten aan land en, in januari 1973, bij Radio Caroline, kort nadat het station was teruggekeerd in de lucht. Oorspronkelijk was hij werkzaam als bekwaam technicus, maar al snel kwam hij ook met gepresenteerde programma's.

In augustus 1973 verhuisde hij naar Radio Northsea International waar hij zijn naam veranderde in Robin Banks (Robino Banco). Hij bleef bij RNI tot de sluiting ervan op 31 augustus 1974 en werkte vervolgens aan boord van het schip, de MEBO II, om haar voor te bereiden op een geplande toekomst als Radio Nova International. Toen deze plannen werden verijdeld, werkte hij samen met Spangles Muldoon in zijn elektronicabedrijf, met Robb Eden in Nederlandse clubs en als technicus voor Rank Xerox. Daarna verhuisde hij naar de Voice of Peace, het offshore station voor anker van de kust van Israël, voordat hij terugkeerde naar het MEBO II, dat inmiddels aan de Libische regering was verkocht.

In de jaren tachtig werkte hij als zendertechnicus in Ierland en was kortstondig betrokken bij de begindagen van (jaren tachtig offshore station) Laser 558. Robin heeft tientallen tv- en radiostations geïnstalleerd in Midden-Amerika, Noord- en West-Afrika en in het Midden-Oosten. Hij was ook een van de hoofdrolspelers in de campagne voor het behoud van het Red Sands fort, Project Redsand. Hij was niet dezelfde 'Robin Banks' die gehoord is op Virgin, Xfm, Kiss, etc....'.

Met dank aan Jon voor de informatie en hier ook een in memoriam geschreven op de middag van Robin's overlijden door Andrew Dawson, alias Andy Archer:

‘Mijn oude vriend Robin Adcroft overleed op zondag 16 september in het Leckhampton Court Hospice bij Cheltenham. Twee weken voor zijn dood bezocht ik hem nog samen met Robb en Nickki Eden en we brachten het grootste deel van de dag door met herinneringen aan de avonturen, smalle ontsnappingen en talloze lachsalvo's die we de afgelopen 51 jaar samen hadden. Ondanks dat hij erg zwak was en moeite had met zijn ademhaling, was hij de perfecte gastheer zoals altijd.

Tijdens de laatste dagen van Robin's leven had onze kleine groep van zijn oudste vrienden regelmatig contact met elkaar en stuurde hij steunbetuigingen om zijn geest te behouden, Robb en Nickki, Brian McKenzie, Roger Kent (die hem ook twee dagen voor zijn dood bezocht), Johnny Jason, A.J. Beirens, Michael Lindsay, Victor Pelli en Edwin Bollier. Maar bovenal gaan de frequente bezoeken en de liefde en steun die Robb en Nickki Eden aan Robin en zijn partner Zac gaven veel verder dan woorden.

Ik ontmoette Robin voor het eerst in 1967 toen we zowel vrijwilliger als anorak bij de Free Radio Association in Rayleigh, Essex, waren. Hij was de foto-officier en was net terug van het nemen van foto's aan boord van alle overgebleven piratenradio schepen. Hij was een prachtig personage en het klikte meteen tussen ons beiden. Naast zijn talent als fotograaf was hij ook een geweldige mimespeler en hield hij mij in de lach met verhalen over wat er in de commissievergaderingen gebeurde. Een van zijn favoriete zaken was het imiteren van een nogal excentriek en licht doof lid van het comité. Als ze een bepaald punt niet had gehoord dat besproken werd, zou ze luidkeels uitroepen: "Ik heb je niet helemaal gehoord eeeeuggghhhhh"! Het werd een van zijn slogans en ik weet zeker dat veel van zijn vrienden, die dit lezen, zich de talloze keren zullen herinneren dat ze die woorden uit zijn mond hoorden stromen in een hoge gil.

Herinneringen aan die gekke tijd in het huis aan 14 Addison Gardens dat eind jaren '60 de meest beruchte flat in Shepherd's Bush werd. Het zal een glimlach brengen op de gezichten van allen die die bepaalde periode van waanzin in Robin's leven deelden. Ik zal het nooit vergeten.

Hij begon zijn offshore "piraten" radiocarrière op de Mi Amigo in 1972/73, maar is vooral bekend van zijn werk op Radio Northsea International waar hij programma's presenteerde onder de naam Robin Banks. Banks was de achternaam van zijn geliefde grootmoeder, die net als Robin ook een groot personage was. Na de sluiting van R.N.I. ging Robin door met werken voor de MEBO-organisatie, die hem naar alle delen van de wereld bracht. Het is zo jammer dat hij nooit de verhalen van zijn avonturen in Libië heeft vastgelegd, die net zo spannend waren als zijn dagen op de "piratenschepen".

Robin zal erg gemist worden door de vele mensen met wie hij de paden kruiste. Hij was liefhebbend, zachtaardig, geestig, nuchter en bovenal een van de aardigste mensen die je ooit kon wensen te ontmoeten.

Mijn gedachten gaan uit naar Zac, Robb en Nickki en de prachtige herinneringen aan een lieve vriend.

Andy Archer, September 16th 2018

Tags: Nieuws Actueel