Brommers en de zeezender Veronica
In het kerstnummer van het blad "Bromfiets" wordt een grote reportage opgenomen van onze brommers in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw èn de zeezender Radio Veronica. Voormalig Radio Veronica medewerker Berry Zand Scholten reisde, samen met hoofdredacteur Wout Meppelink en zijn dochter en fotografe Pien, naar het 192 Museum in Nijkerk. In het museum werden voormalig Radio Veronica medewerkers Lex Harding, Ad Bouman en Juul Geleick geïnterviewd en op de foto gezet. Berry schreef een voorbeschouwing.
BROMMERS EN RADIO VERONICA...
Nostalgie en de sfeer van toen terug in magazine 'BROMFIETS'
Tekst: Berry Zand Scholten
Het is misschien wel aardig om nu al vast uit te kijken naar het kerstnummer van het magazine "BROMFIETS", want daarin wordt een grote reportage opgenomen van onze brommers in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw èn Radio Veronica. Met fotograaf en hoofdredacteur van 'Bromfiets' - Wout Meppelink - en zijn charmante dochter Pien, de fotografe, togen we gisteren naar het Veronica-Demis Roussos-museum in Nijkerk, om daar de 'populairste discjockey van Nederland' uit die vroegere jaren - Lex Harding - en de consciëntieuze geluidstechnici Juul Geleick en Ad Bouman te interviewen en de op de kiek te zetten.
Want Radio Veronica heeft, tussen pakweg 1960 en 1974, veel, hèèl veel betekend voor de jeugd van toen en voor de bromfietswereld. Lex Harding maakte ooit uitgebreid promotie voor de TOMOS-bromfiets en Juul en Ad bereden destijds vol trots hun Oostenrijkse PUCH (met hoog stuur en grote bel...).
Het was een turbulente periode, waarin Radio Veronica een belangrijke rol speelde in het leven van de jongeren van de jaren zestig en zeventig. Het destijds nog sterker 'verzuilde' Hilversum bood de 'jeugd' weinig anders dan bestofte presentatoren en heel af en toe wat 'keurige muziek'. Radio Veronica bracht daar rigoureus verandering in; eerst onder leiding van Willem van Kooten (Joost den Draayer) en later van programmadirecteur Rob Out en top-deejay Lex Harding.
In de gelederen van ons, klassieke bromfiets-afficionado's, speelt Radio Veronica nog steeds een belangrijke rol. Iedere vijftiger, zestiger en zeventiger van nu kent de stationcalls van Radio Veronica nog, de jingles van toen en de swingende presentatie van de Top Veertig, of 'Koffietijd' van Tineke, de 'Lexjoo' van Lex Harding en Adje Bouman's 'Top Tien.
Ik mocht zelf op de zondagmorgen het sportprogramma 'Veronica Telesport' presenteren. Er was een hechte samenwerking tussen De Telegraaf en Radio Veronica: sportverslaggevers van De Telegraaf gingen niet alleen meer met notitiebloc en balpen op pad, maar nu òòk met een Uher-bandrecorder en een kostbare Sennheiser-microfoon.
Al die herinneringen komen terug in de "BROMFIETS" van eind december 2017, het kerstnummer. Tekst en foto's vol nostalgie, over onze jonge jaren, onze affectie voor de piratenzender Radio Veronica, onze popmuziek. Eindelijk de muziek waarnaar we snakten....rock- en popmuziek.
Weblink: magazine Bromfiets
Foto: voormalig Radio Veronica medewerkers Berry Zand Scholten en Lex Harding in het 192 Museum in Nijkerk (Copyright: Juul Geleick)
Bron/tekst: Berry Zand Scholten
Tags: Nieuws Archief