Zeezender Veronica op 6 AM zenders

op .

31081974Op 31 augustus a.s. zenden een zestal AM-zenders de allerlaatste Radio Veronica Top 40 en Tipparade van 31 augustus 1974 uit. Een van de initiatiefnemers is Harm ten Brink, voormalig zeezender DJ en eigenaar van het radiostation Extra AM. Op die dag worden de originele studiobanden uitgezonden. Bovendien zijn de nieuwsuitzendingen, die live vanaf het zendschip kwamen, in de programma’s gemonteerd. Voormalig Radio Veronica DJ Bart van Leeuwen, heeft voor deze speciale uitzending promo's ingesproken. UPDATE 25-8: nu op 8 AM zenders!


lexhardingtop40Wim van de Water van Mediapages.nl interviewt Harm ten Brink over dit unieke evenement. Zijn eerste vraag betreft het verwachte animo. Ten Brink: "Nadat ik mijn idee bekend had gemaakt kon ik al snel rekenen op een aantal enthousiaste reacties. Dat komt vooral omdat de zeezenders van vroeger voor veel huidige AM zenders nog steeds een voorbeeld zijn. Zij draaien de muziek van weleer met een knipoog naar dat verleden.”

Wanneer Van de Water vraagt hoe het zit met de uitzendrechten, is het antwoord: “Voor de uitzendrechten hebben wij contact gehad met de Stichting Norderney, de beheerder van het cultureel erfgoed van zeezender Veronica. Juul Geleick gaf ons direct toestemming voor dit unieke evenement. Omdat we het goed wilden aanpakken heeft Bart van Leeuwen voor alle verschillende zenders en frequenties een aantal promo’s ingesproken, die nu al te horen zijn. Op de 31e zal het op de middengolf weer als vanouds klinken! We hebben de originele studio-opnamen voor een groot deel in tact gelaten. Maar in verband met het verbod op sigarettenreclame hebben we de nog bestaande merken in de montage in ‘reverse’ gezet.”

tomcollinstipparadeTen Brink heeft veel ervaring als sound editor, dus dat is hem wel toevertrouwd. Hiermee bewaart hij de integriteit van die spots. Ter completering heeft hij overigens de nieuwsuitzendingen, die live van boord kwamen, als aircheck in de programma’s gemonteerd.

Het programma wordt uitgezonden op 31 augustus en gaat om 12:59:00 uur van start met de bekende ‘zeesound’. Dat is het moment dat de andere zenders het signaal zullen overnemen. De Top 40 begint om 13:00 uur en de Tipparade om 15:30 uur. Het programma duurt in principe tot 17:00 uur. Er is overigens bewust voor gekozen om het laatste uur met Rob Out niet uit te zenden omdat dat al veel vaker te horen is geweest. Om 17:00 uur is er wel een speciaal programma met alle muziek uit het laatste uur van Radio Veronica met enkele aanvullingen. Dat speciale programma is in ieder geval op Extra AM 1485 en de stream te beluisteren.

De deelnemende zenders die dit unieke evenement op AM en internetstream uitzenden, zijn:
Different Radio 747 AM, Nijkerk e.o.
Radio Bontekoe 828 AM, Hoorn e.o.
Neverland 1035 AM, Venlo e.o.
Seabreeze 1395 AM, Grou e.o.
Wijkradio 1485 AM, Waalwijk
Extra AM 1485, Amsterdam-Slotervaart

UPDATE 25-8: Ook deze zenders zenden dit unieke evenement uit:
Hollands Palet 1485 AM, Den Haag
Wereldstad 828 AM, Rotterdam

Extra AM heeft voor deze gelegenheidsuitzending verhoogde capaciteit op haar internetstream zodat iedereen kan meeluisteren naar dit unieke evenement!

Promospot voor 31 augustus 2017 door Bart van Leeuwen

Radio Veronica begon in 1960 haar uitzendingen vanaf een schip op zee en was destijds het eerste Nederlandse radiostation dat de hele dag muziek, afgewisseld met reclameboodschappen, uitzond. Door deze formule werd het station binnen korte tijd ongekend populair. Toen de regering met maatregelen tegen Veronica dreigde, demonstreerden op 18 april 1973 ruim 150.000 mensen in Den Haag voor het behoud van het station. Het mocht helaas niet baten. De regering nam een wet aan die alle medewerking aan de zeezenders verbood en Radio Veronica moest op 31 augustus 1974 om 18:00 uur haar uitzendingen staken. Oud Veronica medewerkers Ad Bouman en Juul Geleick beheren met hun Stichting Norderney het cultureel erfgoed van de zeezender Veronica.

Extra AM 1485 is 24/7 te beluisteren met non-stop de beste classic hits uit de 60's, 70's en 80's. Met iedere avond vanaf 22.00 uur easy listening. Extra AM 1485 is te ontvangen via zowel de AM in Amsterdam-West als wereldwijd via de stream op www.extram.nl en via vTuner, TuneIn, iTunes en Radio.garden.


Foto 1: Radio Veronica zendschip Norderney op 31 augustus 1974 (Copyright: Alex van den Hoek)
Foto 2: Lex Harding, presentator van de Radio Veronica Top 40 (Copyright: Stichting Norderney)
Foto 3: Tom Collins, presentator van de Radio Veronica Tipparade (Copyright: Stichting Norderney)

Tekst: Harm ten Brink / Hanneke Tinor-Centi HT-C Communicatie & Marketing
Bron / copyright: MediaPages.nl

Tags: Nieuws Archief