Dave Cash overleden

op .

davecashVrijdag 21 oktober is Dave Cash op 74-jarige leeftijd overleden. Dave Cash werkte ruim 50 jaar in de radio industrie. Vanaf december 1964 maakte hij programma's voor de zeezender Radio London. Samen met Kenny Everett maakte hij daar onder andere de Kenny and Cash shows. Later werkte Dave Cash onder andere voor Radio Luxembourg, Radio Monte Carlo, Radio Geronimo, Capital Radio, Radio West, Invicta, Country 1035, EKR, Liberty 963 en BBC Radio Kent. Bij dat laatste station was hij tot en met het vorig weekend te beluisteren.


Het zijn van die momenten dat alles even stil staat. Het horen van slecht nieuws brengt dat vaak met zich mee. Zo ook op vrijdag, 21 oktober, toen plotseling in de middag het bericht kwam dat op 74-jarige leeftijd rond het middaguur Dave Cash was overleden nadat hij in de ochtend een zware hartaanval had gehad. Twee jaar geleden was er nog een feestje gevierd om te herdenken dat had hij liefst 50 jaar binnen de radio-industrie actief was. En nog steeds was hij wekelijks op de Britse radio te horen.

Zelf hoorde ik Dave Cash voor het eerst op Wonderful Radio London, waar hij een van de grote sterren werd naast ondermeer Keith Skues, Tony Blackburn en Kenny Everett. Met deze laatste maakte hij de legendarische ‘Kenny and Cash shows’. Dave werd op 18 juli 1942 geboren in Bushey in het graafschap Hertfordshire. Op 7-jarige leeftijd besloten zijn ouders dat het gezin ging emigreren en werd daar zijn schoolopleiding vervolgd.

Op een zeer opmerkelijke wijze belandde hij binnen de radio-industrie betrokken. Werkzaam als tekstschrijver in Vancouver werd hij op een bepaald moment benaderd een radiocommercial in te spreken. Hij stemde toe en werd daarmee de vervanger van iemand die officieel was ingehuurd maar zo verkouden was dat het gebruik van zijn stem niet tot de gewenste resultaten zou leiden. Men was verbaasd over zijn stemtimbre en vrij snel leidde het tot meer radiowerk voor de jonge Dave.

Het werd allereerst het toenmalige Top 40 station CFUN in Vancouver waar hij co-presentator werd van een nachtprogramma en tevens zorgde voor de koffie en het lezen van het nieuws. Gedurende de periode van een week was hij ook invaldeejay op het radiostation CJAV in Port Alberni in British Columbia. Van een vriend uit Engeland kreeg hij op een bepaald moment in een brief te horen dat voor de Britse kust de zeezenders waren begonnen met uitzendingen. Dave had al een reis gepland door diverse staten van Amerika waarna hij terugkeerde naar zijn geboorteland Engeland.

Het was een toevallige ontmoeting met de Amerikaan Ben Toney, dat er toe leidde dat Dave Cash een baan kreeg bij Radio London. Laat december 1964 vertrok hij per tender uit Harwich richting de MV Galaxy waar hij op de 266 meter middengolf voor het eerst was te beluisteren op 27 december 1964, in de prille dagen van het station dat net van start was gegaan.

Zoals velen binnen de radiowereld kreeg Dave Cash ook al vrij snel een bijnaam ‘Rabbit’ en zijn show op Radio London werd bekend als ‘The Rabbit Patch’. Zoals al gemeld was hij ook mede-presentator van het legendarische programma met Kenny Everett, de ‘Kenny and Cash Show’. Het is misschien wel het hoogst in het geheugen liggende succes van Radio London, naast ‘The perfumed garden’ met de eveneens al overleden John Peel.

Medio 1966 besloot Dave Cash, met de nodige medische problemen, Radio London te verlaten waarna hij enige programma’s ging presenteren voor Radio Luxembourg, die hoofdzakelijk werden opgenomen in de studio’s in Londen. Gedurende zijn loopbaan nam hij ook een aantal songs op. Zo werd het duet met Kenny Everett in 1965 een collectors item onder de fans van het toenmalige station. Op de A-kant van de single uitgebracht destijds op DECCA stond het nummer ‘The B-side’.

Ook was Dave Cash enige tijd presentator van het televisieprogramma ‘The Dave Cash Radio Programme’. In 1970 was hij samen met Tommy Vance en Kenny Everett te beluisteren in de programma’s van Radio Monte Carlo en die van Radio Geronimo, die trouwens ook via de zender van Radio Monte Carlo werden uitgezonden. Enkele jaren later ging die drietal aan de slag bij het Independant Local Radio Station Capital Radio in London. Na London Broadcasting Corporation (LBC), was Capital Radio – met studio’s aan Euston Square – het tweede commerciële radiostation op Brits grondgebied dat van start ging.

Het was daar dat ook de legendarische Kenny and Cash Show een nieuw leven ging leiden. Gedurende de vele decennia binnen de radiowereld werkte Dave Cash bij tal van stations zoals Radio West als programmadirecteur, Invicta, Country 1035, EKR, Liberty 963 en tenslotte BBC Radio Kent, waar hij tot en met het afgelopen weekend nog wekelijks was te beluisteren.

In de boekenkast staan verder een aantal boeken van Dave: ‘The rating game’ en ‘All night long’, waarbij in de laatste de radio-industrie ook een belangrijke rol speelt. Vier jaar geleden schreef hij nog een zogenaamde e-book: ‘He sounds much taller’ over zijn tijd bij Radio London.

Direct na 3 uur op vrijdagmiddag 21 oktober werd het nieuws van het overlijden bekend gemaakt via BBC Radio Kent, waarna een herhaling van een speciaal – twee uur durend – programma naar aanleiding van het 50 jarig radiojubileum van Dave Cash - volgde. In zijn laatste programma, op 15 oktober jongst leden, besteedde Dave Cash uitgebreid aandacht aan Bob Dylan zijn loopbaan en haalde hij nog herinneringen op aan zijn tijd op de radio samen met Kenny Everett, die jaren geleden op veel te vroege leeftijd heenging.

http://www.bbc.co.uk/programmes/p0492whn#play

Veel sterkte gewenst voor Dave Cash zijn weduwe Sarah Davies-Cash

Met dank aan Jon Myer en Poul Peters

Bron/tekst: Hans Knot

Tags: Nieuws Archief