Laatste nieuws RadioDay 2015

op .

boordstudio2Dit jaar wordt de Radioday gehouden op zaterdag 14 november in museum RockArt in Hoek van Holland. De opzet is dit jaar wat anders dan in de voorgaande jaren. Toen waren er tafels waarachter oud zeezendermedewerkers plaatsnamen om geinterviewd te worden over de periode waarin zij werkzaam waren bij de stations. Dit jaar staat de oude Veronicastudio zoals die gerestaureerd in RockArt staat in het middelpunt. De RadioDay organisatie heeft een aantal oud-zeezendeer DJ’s uitgenodigd die de sfeer van vroeger laten herleven. Nog éénmaal presenteren zij een programma in de stijl zoals ze dat ook deden in de jaren ’70 en ’80.


Behalve muziek zullen in de programma’s vele herinneringen aan vroeger worden opgediept.

De DJ’s die op 14 november te bewonderen zijn in RockArt zijn:

11:00 - 12:00 Wim de Groot (Radio Mi Amigo 272)
12:00 - 13:00 Ferry Eden (Radio Mi Amigo/Radio Monique)
13:00 - 14:00 Ad Roberts (Radio Monique/558/819)
14:00 - 15:00 Wim de Valk (Radio Monique)
15:00 - 16:00 Ronald van der Vlught (Radio Delmare)
16:00 - 17:00 Interview Arjan Snijders over zijn Hilversum III boek en interview over de film over Sylvain Tack
17:00 - 18:00 Elly van Amstel (Radio Monique/558/819)

Er wordt niet met een tijdsein op het hele uur gewerkt, dus kunnen de programma’s wat uitlopen.

Radio Extra Gold zal het geheel uitzenden.

OVER DE DJ'S
Wim de Groot
Wim de Groot heet eigenlijk Max Wennink. Toen Mi Amigo 272 van start ging op 1 juli 1979 was hij de enige DJ die op dat moment aan boord van de Magdalena zat. Kees Borrel en Otto moesten nog bijspringen om Wim niet alle programma’s te laten doen. Vanaf 3 juli kwam er versterking in het boordteam in de persoon van Daniel Bolen. Na een kleine maand hield het Mi Amigo avontuur voor Wim alweer op, op 29 juli 1979 presenteerde hij zijn laatste programma vanaf de Magdalena. Een kleine twee maanden later was het project overigens al ter ziele. Na Radio Mi Amigo werkte Wim nog op diverse lokale radiostations. Daarnaast heeft hij bij de kinderbescherming gewerkt en daarna 28 jaar in het onderwijs. In zijn vrije tijd is Wim graag met zijn vrouw en camper onderweg in Europa.

Ferry Eden
Het grote publiek in Nederland en Belgie hoorde Ferry Eden voor het eerst in 1977 op Radio Mi Amigo. Aanvankelijk op tape, maar later ook live vanaf het zendschip. In 1979 was Ferry betrokken bij het ‘nieuwe’ Mi Amigo vanaf de Magdalena. Toen daar een eind aan kwam ging Ferry werken bij de Vlaamse stations Maeva en Contact. In 1987 was hij weer vanaf zee te horen via Radio Monique en daarnaast ook op het Amersfoortse Keistad. In 1990 stopte Ferry met radiomaken om zich te wijden aan zijn andere passie: openbaar vervoer. Hij documenteert en beschrijft bedrijven die te maken hebben busvervoer. In 2002 werd hij gevraagd om weer wat radio te gaan doen bij Radio 192. Toen dat avontuur voorbij was ging Ferry wat doen voor Extra Gold.

Ad Roberts
Ad was er vroeg bij wat de radio betreft. Als 17-jarige was hij al technicus van Graham Gill toen die zijn Caroline programma’s opnam in een studio in Amsterdam. Diverse keren zat hij aan boord van de Mi Amigo om de bandprogramma’s van Radio Mi Amigo in te starten. Na zijn schooltijd werd Ad professioneel DJ in diverse discotheken en ging hij in Australie naar de Announcers Academy. Toen hij in 1979 terugkeerde in Nederland was Ad te horen bij de Nederlandstalige service van Radio Caroline. Toen de Mi Amigo in de golven verdween zocht Ad zijn toevlucht weer tot de discotheken. In 1984 was Roberts betrokken bij de start van Radio Monique. Hij bleef daar tot het eind van Monique en was ook nog betrokken bij de programma’s van Radio 558 en Radio 819.

Wim de Valk
Drs Wim de Valk begon in 1985 zijn ‘landelijke’ radiocarriere op radio Monique. Daar bleef hij betrokken tot het moment dat de zendmast op de Ross Revenge naar beneden kwam en Radio Monique verleden tijd werd. Na de Monique-periode ging Wim naar Cable One. Toen ook dat station moest stoppen stapte De Valk over naar Radio Nederland Wereldomroep.

Ronald van der Vlught
Ronald van der Vlught (Ronald Schildknegt) begon in 1976 als disc-jockey in discotheken. Hij raakte in december 1978 betrokken bij Radio Delmare die destijds probeerde uit te zenden vanaf de Scheveningen 54. Toen het schip in beslag werd genomen ging hij zich in Italie toeleggen op Radio Delmare Italia. Ook geraakte hij aan boord van de Martina, het Delmare zendschip op de Noordzee. Ronald presenteerde daar onder andere de Delmare top 30 op de zaterdagmiddag. In juli 1979 kwam er voor Ronald een eind aan het Delmare avontuur nadat de zender was opgeblazen. Tegenwoordig bestiert Ronald een eigen dance-station, M4M Radio.

Elly van Amstel
Elly van Amstel begon haar radiocarriere op RCS Radio, het latere Radio Octaaf. In 1985 startte ze haar werkzaamheden bij Radio Monique op de Ross Revenge. In 1985 deed ze een boordperiode en ook in 1986 werkte ze bij Monique. Nadat Monique stopte toen de zendmast naar beneden kwam werkte ze nog bij Radio 819, de opvolger van Monique. Na de zeezendertijd studeerde Elly MO-A op de Algemene Hogeschool Amsterdam. In 2005 keerde ze terug op de radio, bij Zaanradio. Ook werkt ze voor De Platenkast, waar ze een syndicated programma maakt voor 15 radiostations. Ook was Elly nog te horen op Radio Waddenzee.

Sylvain Tack: de koning van Vlaanderen
De koning van Vlaanderen is de nieuwe film over Sylvain Tack die over enige tijd in de bioscopen in België gaat draaien. De komende zomer beginnen de opnamen voor de bioscoopfilm, zo is afgelopen week bekend geworden. De scenarist en de producent van de film komen aanstaande zaterdag naar de Radio Day om te vertellen over hun project. Dit zal gebeuren ergens tussen 16:00 en 17:00 uur. Beide hebben een bijzondere boodschap naar de zeezenderwereld: er worden namelijk nog mensen gezocht om te participeren in de film. Sylvain Tack was de befaamde Belgische wafelbakker die ook in de showbizz zat. In 1973 richtte hij Radio Mi Amigo op, de roemruchte zeezender die het uit wist te houden van 1973 tot en met 1978. In de jaren ‘80 is Tack nog gearresteerd, omdat hij op een Franse luchthaven trachtte drugs binnen te smokkelen in een gipsen been. Hij overleed begin 2006 op 72 jarige leeftijd.

Buiten de DJ’s is ook het Museum RockArt te bekijken. Daar staan ook diverse zeezenderattributen. Tevens is daar nu nog de tentoonstelling 50 jaar Top 40 te zien.

De entree voor de Radio Day bedraagt 10 Euro.

Museum RockArt is te vinden in de Zekkenstraat 42 in Hoek van Holland.

Route met de auto:
Vanaf Rotterdam de A20 volgen richting Hoek van Holland. Op het eind van de A 20 de borden volgen in de richting Vrachtverkeer Engeland. Museum RockArt bevindt zich op het industrieterrein.

Route met het openbaar vervoer:
Uitstappen bij het station Hoek van Holland HAVEN. Het station uitlopen. Loop richting de Albert Heijn en neem de Albert Heijn ingang, Niet de winkel in, maar aan de andere kant het gebouw weer uit. Sla rechtsaf, dit is de Prins Hendrik Staat. Deze straat uitlopen. Op het eind is een tankstation. Vlak daarvoor rechtsaf en de eerste mogelijkheid weer links. Dit is de Zekkenstraat. Het museum zit aan de rechter kant. Looptijd is ongeveer 20 minuten.

Foto: de gerestaureerde boordstudio van Radio Veronica in Museum Rockart, met: Peter Coenders en Niels Zack (Stichting Norderney restauratieteam), Johan van der Kolk en Hans van Velzen (Radio Veronica), Rob Schel (Stichting Norderney restauratieteam) en Alex van den Hoek (video virtuoos).

Bron/tekst: Jan-Fré Vos / Jan van Heeren / RadioDay.nl