Andere Tijden over radiopiraten
Den Haag wordt in de jaren 70 dé radiopiratenstad van Nederland. Tientallen 'vrije jongens' duiken vanuit de huiskamer of vanaf de zolder de ether in. Bij het publiek zijn de piratenzenders populair. Rechtstreeks contact met de luisteraars, verzoekplaatjes, lokale advertenties; er blijkt behoefte te zijn aan kleinschaligheid en gemeenschapsgevoel. Alles waar Hilversum volgens de fans niet in voorziet. Zo maakt Rob Candy van Radio Centraal een goed draaiende "volkszender", zoals hij het zelf noemt. Maar de piraten worden steeds ambitieuzer en professioneler. Radio Hofstad, vanaf begin jaren 80 in de lucht, presenteert zich als een volwaardige zender met lokaal nieuws en talenten als Jeroen van Inkel.
Naarmate de ambities groeien en de zenders commerciëler worden, neemt de jacht van de Radio Controle Dienst toe. John Roth en Cor Moerman, opsporingsambtenaren van de RCD, erkennen dat het beleid in de loop van de jaren 80 steeds harder wordt. De ene inval volgt op de andere, apparatuur wordt in beslag genomen, er worden hoge boetes uitgedeeld.
Als uiteindelijk de wet zodanig wordt gewijzigd dat illegaal zenden een misdrijf wordt en je er zelfs voor in de gevangenis kunt belanden, is de rek er bij de meeste piraten uit.
Maar het is niet alleen de wet en de RCD die de piraten eind 80 de nek omdraaien: Hilversum ziet in dat er behoefte is aan lokale zenders en dus komen er regionale omroepen met een officiële status. Het avontuur en het improviseren is daarmee, zoals Jeroen van Inkel opmerkt, helaas voorbij.
Andere Tijden: Het avontuur van de radiopiraten
Het geschiedenisprogramma van NTR en VPRO.
Uitzending: dinsdag 17 maart 2015, 21.20 uur, NPO 2.
Website: Andere Tijden "Het avontuur van de radiopiraten"
Foto's: Jeroen van Inkel en René van den Abeelen in de jaren '80 werkzaam bij Hofstad Radio (Copyright: Andere Tijden)
Bron: Andere Tijden