Oud Veronica medewerkers verontwaardigd

op .

adjuulschipDe Stichting Norderney (oud medewerkers van de zeezender Radio Veronica CV) wordt woensdag 19 februari a.s. voor de rechter gedaagd door de Vereniging Veronica en het huidige Radio Veronica (Sky). Het huidige Radio Veronica (Sky) meent rechten te kunnen laten gelden op logo's en andere uitingen uit de zeezender periode van Radio Veronica. De afgelopen dagen plaatsten we de reactie van Juul Geleick en van Tineke en een open brief van Jan van Weeterloo. Vandaag het officiële persbericht van de Stichting Norderney.


PERSBERICHT STICHTING NORDERNEY
Oud veronica medewerkers verontwaardigd over dagvaardig door huidige Veronica.

LOOSDRECHT - Oud medewerkers van de zeezender Radio Veronica (die uitzond tussen 1960 en 1974) zijn er verontwaardigd over, dat ze voor de rechter worden gesleept door het huidige Radio Veronica.

Veronica van nu is dochter in de Sky Radio Group. De eigenaar zegt 'tonnen aan schade' te leiden omdat de oud medewerkers op hun eigen historische website (norderney.nl) terugkijken op de roemruchte geschiedenis van de zeezender en daarbij jingles, afbeeldingen en logo's van het 'oude' Veronica gebruiken. Op 19 februari, om 11.00 uur, wordt deze Stichting Norderney van oud-medewerkers voor de rechter gedaagd door de Sky Radio Group en de BV Veronica Merken, waar ze waken over 'misbruik van de merknaam' Veronica. Ze eisen 15.000 euro vergoeding voor de geleden schade en willen dat de oud-medewerkers wordt verboden om de naam Veronica verder te gebruiken.

De oud-medewerkers hebben weinig begrip voor de actie van het Veronica van nu. "We voelen ons erflaters van de geschiedenis van de zeezender. De oude garde als Lex Harding, Tineke, Joost de Draaijer, Tom Mulder en Tom Collins zorgde voor een enorme populariteit van de zender, die de basis is van de grote naamsbekendheid van nu. In 1973 kwamen zelfs 150.000 mensen protesteren voor behoud van Radio Veronica, toen de regering anti-piratenwetten wilde aannemen", zegt Ad Bouman, die als bestuurslid van de stichting in persoon is gedagvaard.

De oud medewerkers vinden de eis zelf absurd. "We hebben al sinds 1999 een website waarop de geschiedenis van de zeezender tot en met 1974 wordt beschreven. Tevens kun je op de website historische radio programma's uit de zeezenderperiode horen", zeggen Bouman en zijn medebestuurslid Juul Geleick. "We hebben van de toenmalige directeur Dhr. Hendrik – Bull - Verweij het recht gekregen om de geschiedenis "veilig te stellen en te beheren."

Ad Bouman: "Al vanaf 1999 is er tussen de Stichting Norderney en het huidige Radio Veronica een samenwerking bij onze reünie-uitzendingen en CD-projecten. In de reünie-uitzending van 2004 maakte het huidige Veronica zelfs reclame ten bate van onze stichting. Omgekeerd is de Stichting Norderney betrokken geweest bij de viering van 50 jaar Veronica in 2010 in Naarden.

Het huidige Veronica van de Sky Radio Group zegt 200.000 euro schade te lijden door de activiteiten van ons als oudgedienden. De Radio Veronica van nu heeft een jong publiek als target en meent dat het verwarrend werkt als we met 'bejaarde plaatjes', jingles, foto's, uitzendingen en verhalen de aandacht richten op de glorie van het 'oude' Veronica. "Die verwarring is onzin", zegt de Stichting Norderney. Net als de grondslag voor de schade-eis. Sky zegt dat er één procent schade aan de merknaam Veronica is toegebracht en dat die merknaam 20,4 miljoen waard is: het bedrag dat voor zes jaar voor een etherfrequentie van Veronica FM betaalt moet worden. "Dat is een rekensom met de natte vinger, er wordt niet duidelijk gemaakt waaruit die schade ontstaat". Het verbieden van de naam Veronica zou feitelijk een einde maken aan de activiteiten van de Stichting Norderney. Ad Bouman en Juul Geleick: "Het is een schandalige poging om onze geschiedenis te stelen".

De Stichting Norderney betwijfelt zeer of Sky en Veronica FM überhaupt rechten op de naam kunnen doen gelden. "Het Veronica van nu is een dochteronderneming van de Sky Radio Group en daar heersen uiteraard de wetten van het grote geld. Veronica richtte onder aanvoering van Peter Kuipers de 'BV Veronica Merken op. Hij bombardeerde zichzelf tot directeur, en verkocht volgens de Sky Group alles van Veronica aan Sky Radio. Niemand mag deze overeenkomst met Sky evenwel inzien, ook bij de dagvaarding nog niet. We vermoeden dat Peter Kuipers meer heeft overgedragen dan dat Veronica eigenlijk bezat".

De Stichting Norderney zegt in het verleden steeds samenwerking gezocht te hebben met de Vereniging Veronica, die de TV uitzendingen onderbracht bij de SBS-groep en de radio-uitzendingen dus bij Sky. "Helaas zonder gevolg", zeggen Ad Bouman en Juul Geleick. "Ook de huidige voorzitter van de Vereniging Veronica weigert met ons te praten, over samenwerking, of een eventuele afbakening van de verschillende activiteiten van beide partijen."

Website: Stichting Norderney


Bron/tekst: persbericht Stichting Norderney

Foto: Ad Bouman en Juul Geleick met miniatuur Veronica zendschip in 2009 (copyright: MediaPages)