Oud Veronica medewerkers voor de rechter

op .

juuladlexDe Stichting Norderney (oud medewerkers van de zeezender Radio Veronica CV) wordt voor de rechter gedaagd door de Vereniging Veronica en het huidige Radio Veronica (Sky). Het huidige Radio Veronica (Sky) meent rechten te kunnen laten gelden op logo's en andere uitingen uit de zeezender periode van Radio Veronica. Gisteren plaatsten we de reactie van Juul Geleick van de Stichting Norderney. Vandaag plaatsen we een open brief van Jan van Weeterloo.


OPEN BRIEF AAN SKY EN VERONICA BV
Door Jan van Weeterloo

Beste dames en heren van bovengenoemde bedrijven,

Toen ik het bericht ontving dat uw bedrijf van plan is de stichting Norderney, een club van oud medewerkers van de zeezender Radio Veronica voor de rechter te dagen omdat u meent recht te hebben op de historie van deze zeezender viel mijn mond van verbazing open.

Laten we eens terug gaan naar het begin van Veronica, hotel Krasnapolsky, Amsterdam, 1959. Was een medewerker van uw bedrijf daar bij? Of later in de geschiedenis,
toen de broers Jaap, Dirk en Hendrik Verweij uiteindelijk directie werden in 1960, wie van de Sky media groep was er ook vertegenwoordigd? Toen de Hilversumse zenders, gedwongen door het succes van de Commanditaire Vennootschap Radio Veronica in 1965 werden gedwongen om Hilversum 3 in de markt te zetten, was Sky toen een stille vennoot? Of toen Joost den Draaijer geschiedenis maakte met het naar Nederland halen van het fenomeen top 40, betaalde u zijn reis naar de V.S.? Was u vertegenwoordigd bij de hoorzitting op 18 april 1973 namens de Veronica merken B.V.? Was u wellicht, net als Bull Verweij, Rob Out, Hans van Velzen, Juul Geleick, Ad Bouman enz. op 31 augustus 1974 aan boord van het zendschip Norderney toen definitief de stekker er uit moest door een politieke machtsdaad van dhr H van Doorn?

U weet zelf het antwoord op al deze vragen, het is nee. Er was geen sprake van Sky radio groep, Veronica merken BV of anderszins. Er was sprake van een groepje gedreven radiomakers, technici, dj's en ondersteunend personeel, in Hilversum en op zee die een 'dwaas avontuur' dat op die bewuste avond in Hotel Krasnapolsky begon tot een groot succes maakten. De Nederlandse muziekindustrie leefde op, een groot aantal Nederlandse bands uit die tijd heeft zijn succes regelrecht aan de zeezender Veronica te danken.

En wat heeft u te danken aan de zeezender Radio Veronica? Was Veronica er niet geweest, zou u waarschijnlijk niet hebben bestaan. Door Veronica is het omroepbestel opengebroken voor commerciƫle radio en tv. Door de zeezender is er in Nederland de weg open gemaakt voor veel zaken waar uw bedrijf vandaag de dag nog steeds van profiteert.

Dat uitgerekend uw bedrijf nu van plan is om deze stichting Norderney, die, van de directeur van de zeezender, Hendrik ' Bull' Verweij het recht kreeg om de geschiedenis van de zeezender Veronica te beheren en veilig te stellen voelt het zelfde als een soort oudermoord! De mensen die de naam Veronica groot hebben gemaakt, u bent er schatplichtig aan. U zou ze moeten bedanken in plaats van vervolgen. En als u dat niet wil, ze in elk geval hun plek in de geschiedenis moeten gunnen.

Als jongen van 15 /16 jaar heb ik leden geworven en was ik zelf lid van de omroep Veronica (V.O.O.), de voorloper van het huidige Veronica. Ik vrees dat ik me nu echt moet gaan schamen voor dat feit, want het monstrum dat deze club blijkbaar heeft gebaard zou NOOIT mijn steun hebben verdiend!

Vandaar dat ik u oproep, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, stop met deze onzin en draai dit proces terug. Wellicht meent u juridisch het recht aan uw kant te hebben, maar het morele recht op de geschiedenis van de zeezender Veronica heeft u verspeeld met deze dwaze 'oudermoord'!

Met de vriendelijke groeten,

Jan van Weeterloo
Programmamaker van 192 radio, vrijwilliger van de stichting Norderney.


Website: Stichting Norderney


Foto: Juul Geleick, Ad Bouman, Lex Harding en Sytze Gardernier in 1974 in de studio van de zeezender Veronica (copyright: Stichting Norderney)