Herdenking zeezender Mi Amigo

op .

ma2014Tijdens de periode 'Oostende voor Anker' dit jaar herdenken de organisatoren de Vlaamse Zeezender Radio Mi-Amigo. Van donderdag 29 mei tot en met 1 juni zend men live uit vanaf een driemaster, de Artemis, Dit zal gebeuren vanaf een locatie een kleine 5 mijlen uit de kust van Oostende. Op vaste tijdstippen zal, tijdens die periode, de Artemis de haven binnen varen ter hoogte van 'de Kantine Vismijn' van Oostende. Er zal worden uitgezonden op de FM band via een zogenaamde tijdelijke evenementen licentie en via het internet. Een aantal van de voormalige Mi-Amigo Deejays uit de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft al toegezegd om aan de programma's mee te doen.


Wie zich verder geroepen voelt kan dit laten weten aan de organisatie via Walter Galle Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het wordt dus andermaal een internationale gebeurtenis met Vlamingen, Nederlanders en Engelsen. Ook zal er aandacht worden besteed aan Radio Kompas uit Koekelare, die in de begin jaren 80 de opvolger was van Radio Mi-Amigo in West-Vlaanderen.

'De Artemis' – genoemd naar de godin van de jacht, werd in 1926 in Noorwegen gebouwd voor de walvisvangst. Het werd indertijd 'Pol II' genoemd, het zusterschip van 'Pol IV', de tegenwoordige 'Stedemaegt'. Tot 1940 werd het schip ingezet in noordelijke en zuidelijke poolzeeën. 'Pol II' was uitgerust met een stoommachine en tweemasten In 1948 werd het schip naar Zweden verkocht en onder de naam 'Lister' omgebouwd tot vrachtschip. In 1951 werd het wee meter verlengd tot de huidige lengte. Van 1967 tot 1998 zette rederij Grube uit het Deense Marstal haar in op de wilde vaart tussen Azië, Zuid-Amerika en Scandinavië. In 1998 werd de 'Artemis' opgekocht door de gebroeders Bruinsma, die het verbouwden tot een driemast bark en geschikt maakten voor reizen met gasten. In het ruim, waar vroeger menige walvis werd gevild, bevinden zich tegenwoordig veertien uiterst comfortabele hutten met douche en wc. Het schip heeft centrale verwarming en airconditioning, beschikt over de modernste navigatie- en communicatieapparatuur, en een kleine hotelkeuken, die niets te wensen overlaat. Uiteraard is ook volledige voorgeschreven veiligheidsuitrusting voor de grote vaart aanwezig.

Website: Radio Mi Amigo 40


Bron/tekst: Hans Knot