Suhandi overleden

op .

SuhandiWoensdagochtend 12 juni is radiopionier Hans Oosterhof overleden. De meeste mensen kennen hem op Curaçao als Suhandi. De eigenzinnige radiomaker verzorgde zijn dagelijkse programma's bij Korsou FM op blote voeten. Zijn bijnaam kreeg hij omdat hij als radioman in Nederlands Indië werkte. Suhandi heeft bij veel Nederlandse omroepen gewerkt. Hij begon in de oorlog als klandestiene radiomaker. Hij werd later onder meer programmaleider bij radio Veronica en de Wereldomroep. Suhandi is 84 jaar oud geworden.


In februari 1964 werd Hans Oosterhof programmaleider bij Radio Veronica. Hij wilde van Veronica een "echt radiostation" maken en was een radiomaker van "de oude stempel". Hij ging kinderprogramma's maken en programma's voor en over mensen uit Indonesië. Daartoe kwam er in maart al een programma met de naam "Musik disinara sang suraya". Ook bedacht Suhandi dat Veronica kinderprogramma's moest gaan uitzenden. In de maand april treffen we "Veronica's programma voor de jeugd" aan, waarin opgenomen "Pietje Vitamin" een creatie van Suhandi die hij maakte met behulp van het op dubbele snelheid afdraaien van z'n eigen stem.

Hans zou maar kortstondig programmaleider blijven want hij vertrok eind mei naar Curacao en werd toen opgevolgd door Joost den Draaijer (Willem van Kooten).


Foto: Suhandi bij Radio Veronica (archief: Hans Knot)

Bron: Persbureau Curaçao / Stichting Norderney