Thunderbirds bedenker overleden

op .

Gerry AndersonDe Brit Gerry Anderson, bedenker van 'Thunderbirds', de sciencefictionpoppenserie voor de jeugd uit de jaren zestig, is gisteren overleden. Dat heeft zijn zoon Jamie bekendgemaakt. Anderson, die al langere tijd ziek was, is 83 jaar geworden. 'Thunderbirds' draaide om de organisatie International Rescue die in de 21ste eeuw met geavanceerde toestellen te hulp schoot bij rampen. Beroemd werden de scènes waarbij bomen langs de weg neerklapten voor de start van een van de Thunderbird voertuigen.

Er zijn 32 afleveringen en drie films van gemaakt: 'Thunderbirds Are Go' en 'Thunderbird 6' en live-actionfilm 'Thunderbirds'.

De hoofdrollen in de serie waren voor de familie Tracy: vader Jeff was coördinator en zijn vijf zonen bemanden allemaal een van de raketten of voertuigen. De moeilijkste reddingsoperaties werden dankzij de futuristische Thunderbirds (1 tot en met 5) tot een goed einde gebracht. Andere medewerkers waren onder andere Brains, Lady Penelope en butler Parker.

Anderson bedacht de serie naar aanleiding van een mijnramp in Duitsland waarbij mijnwerkers vast kwamen te zitten. Om hen te bevrijden moest van ver en met de trein apparatuur worden overgebracht. Anderson kwam op het idee van een internationale reddingsorganisatie. De naam 'Thunderbirds' kwam van een luchtmachtbasis.

Gerry Anderson begon eind jaren '50 te werken aan tv-series als 'The Adventures Of Twizzle' en 'Torchy The Battery Boy', maar kwam er op den duur achter dat hij toch het liefst met poppen werkte. Samen met zijn vrouw Sylvia probeerde hij zijn droom te verwezenlijken. Het begon in de jaren zestig met Supercar, wat het eerste officiële gebruik betekende van de poppenspeltechniek Supermarionation.

Hierop volgden producties als Fireball XL5, Stingray, Captain Scarlet And The Mysterons en natuurlijk Thunderbirds.

Later maakte Gerry Anderson TV series als UFO, Space 1999 en Terrahawks.

In 2010 werd bij Gerry Anderson dementie vastgesteld, maar Anderson liet zich niet klein krijgen. Zo werd hij onder meer de ambassadeur van The Alzheimer's Society om mensen op de hoogte te brengen van de aandoening.

Herkenningsthema's van de TV series van Gerry Anderson werden door de zeezenders diverse keren gebruikt als herkenningstunes. Zo werd het thema uit de TV serie "Terrahawks" (1983 - 1986) zelfs stationtune van de zeezender Radio Monique. Maar ook het thema van Thunderbirds is diverse keren bij de zeezenders gebruikt.


Bronnen: Wikipedia / Film Totaal / Metro Nieuws / De Morgen / Fanderson / MediaPages

Foto: Gerry Anderson bij het 40-jarig jubileum van Thunderbirds (archief: The Telegraph)