Herinnering aan Danny Vuylsteke

op .

Danny VuylstekeVorige week overleed Danny Vuylsteke. Danny was o.a. betrokken bij de zeezenders Radio Mi Amigo en Radio Caroline. Fons Winteraeken ontmoette en interviewde Danny Vuylsteke in 2008, tijdens de jaarlijkse RadioDag in Amsterdam. Fons heeft al enkele jaren een weblog waar op hij de gebeurtenissen rond Radio Caroline in 1979 en 1980 van dag tot dag beschrijft. Fons heeft een deel van zijn aantekeningen over zijn gesprek destijds met Danny Vuylsteke voor ons verwerkt.

INTERVIEW DANNY VUYLSTEKE 2008

Fons Winteraeken: "Een korte herinnering aan de te vroeg overleden Danny Vuylsteke. Ik ontmoette hem op de Radiodag in 2008 in Amsterdam. Ik had van hem gehoord in de jaren daarvoor en wist van zijn reputatie. Ook van zijn manier van vertellen. Dat laatste heb ik geprobeerd zo goed mogelijk uit te werken. Lezers die niet ingewijd zijn, kunnen snel de draad verliezen. Danny praat hier over Sylvain Tack en de beginperiode van Radio Mi Amigo".

Danny Vuysteke: "Jullie die het allemaal zo goed weten: Sylvain Tack heeft nooit een boot gekocht alleen de helft. De enige reden waarom hij aan Radio Mi Amigo begonnen is omdat Adriaan Van Landschoot Paul Severs niet wou draaien. Van Landschoot huurde toen de MV Mi Amigo gedurende de dag voor 145 000 Bef. per dag. Deze ruzie is gebeurd in Oostburg met als getuige Peter Van Dam. Het contact tussen O'Rahilly en Tack is gelegd geweest door ene Roger Henderickx via Gert Jan Smit (de ronselaar van de dominees) en de ontmoeting vond plaats in Parijs met als deal O'Rahilly 50 000 000 Bef. (ongeveer € 1.4 miljoen) en 1 500 000 Bef. per maand (ongeveer € 37000,=) voor de bevoorrading en het instandhouden van de uitzendingen. Tack heeft de boot toen enkel vanuit een vliegtuig gezien en onmiddellijk daarna betaald. Brute pech de mast vloog er direct na af en toen is de mast welke Adriaan besteld had van voor zijn neus weggehaald geweest en op de Mi Amigo geplaatst. Dan een keihard signaal na twee jaar vielen de betalingen weg en is Patrick Van Acoleyen (Patrick Valain) op eigen houtje gaan bevoorraden en hij exploiteerde dan ook zelf de reclame.

Tack heeft één zware fout gemaakt. Hij heeft zich laten omringen door een stelletje egotrippers die helemaal niet in de radio geïnteresseerd en alleen in hun eigen naam en portefeuille. Ik kan ze hier allemaal opnoemen met naam en toenaam en de bedragen erbij. De mensen van Caroline kotsten van zijn entourage maar de opdracht van Ronan was hou de Belgen maar in de gaten want het komt op lange termijn niet goed en gelijk had hij.

Het bestaan van Radio Mi Amigo was in de eerste plaats enkel en alleen te danken aan de knowhow van Radio Caroline en dan het geld van Tack. Er waren toen twee Nederlanders die tenderden tezamen met Van Lul uit Oostende. Dat ging perfect en daarna was het alleen maar ellende want Tack had het niet onder controle en hij heeft het enkel de eerste tien maand toen hij nog vanuit Breda kon werken onder controle gehad.

Tack was misschien een goede zakenman en hij had effectief geen gemakkelijk karakter. Maar een zeezender runnen dat kon hij niet. Radio maken was toen veel meer dan alleen maar muziek spelen. Eerst olie en eten, daarna de rest. En als het storm was, 24 op 24, blijven luisteren om te weten of er niets iets met de jongens aan boord aan de hand was".

Fons Winteraeken: "Dat laatste is wrang temeer Danny tijdens laatste dag van de MV Mi Amigo nog enkele adverteerders is langs geweest om geld te cashen voor gedraaide reclames. Blijkbaar wist hij drommelsgoed wat er aan de hand was op zee, terwijl men in Den Haag geen weet had van de omgeroepen codes. Het papiertje was nog niet gearriveerd. Danny was ook verantwoordelijk voor de mensen aan boord. Hij wist hoe slecht de MV was. En liet toch mensen aan boord verblijven. Wij mogen van geluk spreken dat alleen het schip vergaan is.
Roger Henderickx schreef overigens in 2001 het boek 'De linke leugens van Fortis-ASLK' en kreeg vijf sterren. Het boek is nog te koop voor wie interesse heeft".


Bezoek de website van Fons Winteraeken over Radio Caroline in 1979 en 1980


Copyright tekst: Fons Winteraeken

Foto: Danny Vuylsteke tijdens de RadioDag 2008 (Copyright: Ben Meijering)