Zendschip Waddenzee vastgelopen

op .

Zendschip Jenni BayntonHet radiozendschip van Radio Waddenzee en Seagull (Jenni Baynton) is vrijdagmorgen op het Wad in de buurt van Harlingen vastgelopen. "We kwamen in ondiep vaarwater terecht en zijn blijven haken achter een richel. Er is nog geprobeerd om ons over de richel heen te slepen maar dat lukte niet omdat de eb al was ingevallen" aldus Sietse Brouwer van Radio Waddenzee. In de loop van zaterdagochtend is het zendschip weer vlotgetrokken en richting de haven van Harlingen gesleept. Update: 2-9-2012.


Sinds vorige week lag het zendschip buitengaats en werden de programma's' van Radio Seagull en Radio Waddenzee er uitgezonden. Donderdag zond Waterstad FM een dag lang uit vanaf het zendschip en vrijdag had Radio Waddenzee zelf ruim aandacht voor de zeezenderhistorie met een speciale uitzending vanaf het zendschip.

Sietse Brouwer van Radio Waddenzee vertelde aan Martin van der Ven wat er gebeurde:
"Vrijdagmorgen 31 augustus vroeg begon het zwaar te stormen, windkracht 9. Ons zendschip Jenni Baynton lag op een nieuwe positie boven een zanderige zeebodem. Die twee situatie's waren te veel voor ons anker en langzaam begon ons zendschip te verplaatsen totdat we uiteindelijk vastliepen. Daardoor kon het schip niet meer draaien, waardoor we de zware golven tegen de zijkant van ons schip aankregen. Ons schip ging dan ook behoorlijk tekeer, maar er was nooit echt gevaar, de hele bemanning is veilig.
Daarna kwam een kleine boot bij ons schip om ons vlot te trekken en naar onze oorspronkelijke positie te brengen. Het was echter al eb geworden en de boot kon ons niet genoeg naderen. Op zaterdag lukte het een grotere boot wel om ons vlot te trekken.
Omdat er veel zeewater het schip binnen was gekomen besloot Walter Galle onze nieuwe 10 KW zender uit elkaar te halen om te drogen. Terwijl we moesten wachten op de grote boot die ons los zou trekken hebben we de zender weer in elkaar gezet en aangezet. We hebben toen een tijdje met de 1395 kHz zender op vol vermogen gedraaid. Onder andere Roger Davis in Norfolk mailde ons dat hij de 1395 AM uitstekend kon ontvangen.
De Jenni Baynton was zaterdag 1 september om 2 uur weer veilig terug in de haven van Harlingen.
Wat is het toch met de datum 31 augustus en zendschepen?"


Foto: zendschip Jenni Baynton (Copyright: Alex Akker)

Bron: MediaMagazine