Scott McKenzie overleden

op .

Scott McKenzieDe Amerikaanse zanger en representant van de flower power Scott McKenzie (73) is overleden. Hij werd in 1967 wereldberoemd met de hit San Francisco (be sure to wear flowers in your hair). Scott McKenzie overleed gisteren in zijn huis in Los Angeles aan een slopende zenuwaandoening. McKenzie werd geboren op 10 januari 1939 in Jacksonville, Florida, als Philip Wallach Blondheim. Hij groeide op in de staat Virginia. Daar ontmoette hij John Phillips.


Met John Phillips maakte Scott McKenzie de rest van zijn leven geregeld muziek. Phillips richtte later The Mamas and the Papas op.

John Phillips schreef en produceerde San Francisco, de enige hit van Scott McKenzie. Het nummer was in 1967 over de hele wereld succesvol en wordt beschouwd als een echt hippielied. McKenzie droeg het lied bij ieder optreden op aan de Vietnam-veteranen.

Scott McKenzie maakte twee solo-albums, maar aan het eind van de jaren zestig stopte hij met opnemen.

In 1986 sloot hij zich aan bij The Mamas and the Papas, die in een nieuwe samenstelling aan het toeren waren. Ook schreef hij samen met John Phillips de Beach Boys-hit Kokomo. In 1998 trok hij zich terug uit het muziekleven.


Video: San Francisco - BeatClub 1967

Video: San Francisco - Monterey 1967


Bron: NOS website

Foto: Scott McKenzie in 1967 in BeatClub (Bron: NRC/YouTube)