Gouden plaat Adriaan van Landschoot

op .

Adriaan van LandschootAdriaan van Landschoot, in april 1948 geboren te Adegem in Vlaanderen is bij het radio minnend publiek vooral bekend als de initiator en directeur van de zeezender Radio Atlantis (1973-1974) en als eigenaar destijds van Carnaby boetieks en Mouse Music. Muziek is altijd zijn grote liefde geweest en vanaf zijn 13de jaar speelt hij gitaar. Hij is producer van vele groepen geweest evenals manager van onder meer The Dream Express, Petra en Good Shape.


Zijn grootste successen bereikte hij echter met het Adrivalan Orchestra en het koor Fin Fleur. En natuurlijk met het project Adya Classic dat reeds in vele landen een enorm groot succes is. Het voorbije decennium produceerde hij 18 albums waarvan 17 de top 10 haalden, 7 werden nummer 1, 5 goud en 4 platina.

In het jaar 2004 begon Van Landschoot te werken aan Adya Classic (een samensmelting van Adriaan en Yasmin, zijn dochter, een anagram op het Aïda van Verdi en Adrian in het Latijn). De albums Adya Classic I (2006) en Adya Classic II (2007) haalden de eerste positie in de Belgische albumlijsten. De albums werden uitgebracht in ruim 60 landen. In Nederland stond Adya Classic I vijftien weken in de Album Top 100. De doorbraak komt echter in de zomer van 2011 in Duitsland/Oostenrijk/Zwitserland waar een joint venture met mediagroep Starwatch en platenmaatschappij Warner resulteert in wekenlange nr. 1 posities in de hitparades van deze landen. Enkele dagen geleden kreeg hij daarvoor een Gouden plaat uitgereikt voor 1 miljoen verkochte exemplaren in Zwitserland en Duitsland. In deze landen en in Oostenrijk staat hij met zijn koor en orkest al meer dan een jaar onafgebroken in de hitlijsten.

De foto's van de uitreiking stuurde Adriaan ons met enige trots toe, en terecht: een grandioos succes.


Tekst: Hans Knot

Foto's copyright: Adriaan van Landschoot (met dank aan Hans Knot)

Adriaan van Landschoot
Adriaan van Landschoot