Herinneringen aan Eric Mess

op .

Eric MessZondag ontvingen we het trieste bericht van het overlijden van Eric Mess in Engeland, waar hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht. In 1979 was Eric te beluisteren op Mi Amigo 272 en als Tom van der Velde op Radio Caroline. Ook was hij betrokken bij het Radio Paradijs project van Ben Bode. Ben blikt met enkele herinneringen terug op de radiomaker Eric Mess. 'Erik de Zwart had Erik Mess gehoord op Mi Amigo 272 en vond dat we (Nederlandse organisatie Caroline '79/'80) hem moesten binnenhalen als DJ'.

MV Mi Amigo'Zo geschiedde. Eric verzon een nieuwe naam voor hem en Tom van de Velde en ging direct aan boord van de Mi Amigo om 'heel lang achtereen' puike programma's te gaan maken. We hebben hem wel noodgedwongen heel lang aan boord gelaten, misschien wel 6 of 7 weken achtereen. Dat had nooit gemogen natuurlijk. Ter compensatie hoefde hij nooit meer aan boord en kon hij de programma's vervolgens op band opnemen in de Haagse studio's'.

Radio ParadijsVeel achtereen
'Dan had Eric Mess (Tom van de Velde) de gewoonte om zijn gehele maandproductie (voor zover mogelijk) in één of twee keer integraal op te nemen. Let wel, de laatste aankondiging (na uren presenteren) was net zo enthousiast als de eerste. Puik werk. Er gingen wel een paar pakjes shag doorheen, maar we moesten met hem nooit de band stoppen. Gewoon alsof het live was, in één ruk. Geweldig! Samen hebben we nog act de presence gegeven bij de VOO in Hilversum aangaande het zinken van de Mi Amigo. Met het verschijnen van Paradijs bombardeerden we Eric tot programmaleider, echter zoals bekend is zijn enige (hét enige) 'programma' die testtape, gemaakt op verzoek van de VOO geworden. Niet echt het Paradijs-gevoel/format, maar het moest allemaal super snel'.

Nooit meer gezien
'Jammer... Na met Eric (Tom) alles afgerekend te hebben is hij, zoals bekend, bij Noordzee Nationaal aan de slag gegaan, maar dat verliep ook al niet zo prettig, zo vertelde hij bij een bezoek aan Antwerpen. En ook in Antwerpen ging het mis... met een aantal mensen bezochten we een 'speciaal' Antwerps café, waar het ernstig mis liep. We werden overvallen door een groep 'Noord-Afrikanen', hetgeen Eric een 'gebroken' neus opleverde. Nachtje Elisabeth ziekenhuis en daarna elkaar nooit meer gehoord of gezien. Jammer... Als er leven is na de dood, hoop ik dat er een microfoon in je buurt is..... ciao mate!'

MS MagdalenaHerinnering van Ferry Eden
Een andere persoon die met Eric Mess aan boord van Radio Mi Amigo 272 zat was Ferry Eden. Ook van hem een korte herinnering: 'Ik heb met Eric Mess op de Magdalena gewerkt. Hij was redelijk op zichzelf (net als ik) en deed zijn programma inderdaad altijd met enthousiasme en een constante kwaliteit. Toen de Magdalena op de zandbank vast kwam te zitten heb ik al mijn overredingskracht juist bij hem moeten toepassen om te voorkomen dat hij met een reddingsboot richting strand vertrok. Veel te gevaarlijk met die storm, dat onstuimige water en die zandbank! Uiteindelijk zijn we door de Rijkspolitie te Water van de boot geplukt en hebben we een nacht in de cel te Stellendam doorgebracht. Nadien heb ik 'm eigenlijk nog slechts eenmaal gezien, dat was ergens midden jaren negentig toen ik vlakbij het station Hilversum langs een uitgaansgelegenheid liep en hij daar 'uitsmijter' was, een tijdelijk baantje zoals hij me vertelde. Met radio was hij gestopt. R.I.P. Eric!'


Meer herinneringen aan Eric Mess
- Rene van den Abeelen en Herbert Visser in de Zeezender Nieuwsgroep
- Ad Roberts op zijn website
- Douwe Dijkstra met o.a. Tom van de Velde programma Radio Paradijs


Bron / tekst: Hans Knot

Foto 1: Eric Mess in 1979,  met Ben van Praag, Kapitein Hannah, Jaap van Velzen en Ferry Eden (Archief: Freewave Media Magazine)

Foto 2: MV Mi Amigo (Copyright: Hans-Joachim Backus)

Foto 3: Magda Maria van Radio Paradijs met de boot van het VOO team (Copyright: Hans- Joachim Backus)

Foto 4: MS Magdalena van Radio Mi Amigo 272 (Archief: Freewave Media Magazine)