Bellatrix gesloopt

op .

BellatrixHans Knot ontdekte op de Koopvaardij website informatie over de "Bellatrix". Uit die informatie blijkt dat de Bellatrix in 2010 gesloopt is. De Bellatrix werd in 1987 door Fred Bolland en Ronan O'Rahilly gekocht als bevoorradingsboot voor het zendschip Ross Revenge. Het schip werd later overgenomen door Danny Vissers. Leendert Vingerling schreef enige jaren geleden een verhaal over de historie van de Bellatrix. In verband met de nieuwe informatie over de Bellatrix plaatsen we dit verhaal vandaag nogmaals.

DE LAATSTE REIS VAN DE BELLATRIX
Tekst: Leendert Vingeling
Copyright foto Bellatrix: Kees Heemskerk
 

Het voormalige bevoorradingschip de 'Bellatrix' vaart sinds 15 oktober 2004 niet meer. Het schip, al lang geleden omgedoopt in ' M.V. Polar', ging een mijl voor de kust van Taliarte op Gran Canaria voor anker met aan boord 176 illegale immigranten afkomstig uit de Saharalanden van West-Afrika. Die betaalden 2000 euro voor de overtocht.

De bemanning vluchtte aan land door middel van een opblaasbaar vaartuig. De passagiers bleven achter. De kapitein en twee andere matrozen, allen met de Ghanese nationaliteit, werden twee dagen later gearresteerd . Ze hadden een grote hoeveelheid geld bij zich.

Dat dit nu pas bekend wordt, komt doordat voormalig eigenaar Danny Vissers geheel o­nverwacht vanmiddag even langswipte. Op doorreis in Zuid-Frankrijk maakte hij een stop op het strand van Juan-les-Pins. Danny woont op het Kaapverdische eiland San Vincente.

Hij vertelde me dat de 'Bellatrix' voor 70.000 euro was verkocht aan een Ghanees. Dezelfde dag dat Danny zijn centjes o­ntving, vertrok het schip zonder eigendomspapieren. Een officiële overdracht had namelijk nog niet plaatsgevonden. Dat hoeft ook niet meer, want het schip is in beslag genomen en zal waarschijnlijk gesloopt worden.

De 'Bellatrix' was een 47 meter lange loodsboot die door Fred Bolland en Ronan O'Rahilly in 1987 werd gekocht bij Bakker in Den Oever. Dit gebeurde op basis van 'bare charter'. Een soort huurkoopbasis. Toen de heren niet aan hun verplichtingen konden voldoen kocht Danny de boot voor het nog uitstaande bedrag.

Vele tochten maakte het grote schip naar de Ross Revenge, maar dat stopte door geldgebrek. De 'Bella' kwam in 1990 weer in het nieuws door een mislukte drugsmokkel voor de kust van Blankenberge. Ze vertrok daarop naar de Kaapverdische eilanden en hield zich 'braaf' bezig met duikexpedities. Door het zware werk gingen de motoren achteruit en had Danny geen zin meer in kostbare een opknapbeurt. Daarom verkocht hij het schip.

Van de eens zo roemruchte bevoorradingsvloot voor de Ross Revenge is niets meer over. De Bellatrix (Gran Canaria) en de Poolster (Miami) zijn in beslag genomen en de Zeemeeuw (San Vincente) kan niet meer varen en zal binnenkort worden afgezonken.

..Als een vlinder die toch vliegen kan tot in de blauwe lucht, als een vlinder altijd vrij en voor het leven op de vlucht, wil ik sterven op het water... (Lennaert Nijgh)


KLIK HIER voor de Koopvaardij website met meer informatie over de Bellatrix