John Barry overleden

op .

John BarryEén van de grootste Britse componisten van de hedendaagse tijd, John Barry, is op 77-jarige leeftijd op 30 januari komen te overlijden in New York aan de gevolgen van een hartstilstand. Dit is bekend gemaakt door de familie van John Barry via de productiemaatschappij EON. Hij laat een vrouw, vier kinderen en vijf kleinkinderen achter. De muziek van John Barry werd veel gebruikt door diverse zeezenders, zoals Radio Veronica, Noordzee en Caroline, voor tunes, jingles en commercials.

John Barry werd opgeleid als klassiek pianist, maar verlegde zijn aandacht naar de Jazz en leerde vervolgens de trompet spelen. Tegen het einde van de jaren vijftig van de vorige eeuw werd hij bandleider van de John Barry Seven en huurde ondermeer Viv Flick in als leadgitarist. Deze was ondermeer verantwoordelijk voor de introductie van de bekende James Bond riff, die gebruikt wordt bij de intro en uitro van alle James Bond films. Barry heeft ook veel muziek gecomponeerd en gearrangeerd voor diverse artiesten en televisieseries. Hij was bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de muziek in de film 'Beat Girl', waarin Adam Faith een belangrijke rol speelde. Het zou leiden tot de composities van de muziek van tientallen film en televisieseries, waarvan de meest bekende wel 'Born Free' en 'Out of Africa' zijn. John Barry werd veelvuldig onderscheiden, ondermeer met vier Grammy Awards.

JINGLE "VERONICA, PLEASE STAY"
Muziek: John Barry - Zang: Patricia Paay
{audio}http://www.mediapages.nl/audio/johnbarry.mp3{/audio}

James Bond

OVERZICHT "ZEEZENDER" MUZIEK JOHN BARRY
John Barry – Goldfinger. Deze uitvoering van het nummer "Goldfinger" werd door Radio Veronica gebruikt voor het inspreken van de commercial voor Gold Dollar sigaretten. Op Radio Noordzee werd hetzelfde thema gebruikt voor een heel korte jingle waarop "Radio Noordzee" werd ingezongen.

John Barry – I'm Moving On (United Artists). Werd door Radio Veronica in de jaren zestig vaak ter ondersteuning gebruikt bij promotie programma's en als tune van het programma "De Zwarte Schijf".

John Barry – Meeting In St. Sophia. Dit is de muziek die in de Bondfilm 'From Russia with Love' te horen is bij de scène in de Aya Sofia. John Barry nam het op in de Londense CTS Studios in maart 1963. Dit zelfde stukje muziek gebruikte Kenny Everett op Radio London in zijn bekende spionnenspotje voor Dave Cash. Het is het eerste gedeelte, waarin hij achtereenvolgens met een Amerikaans, een Russische en een Brits accent vertelt van een onoplosbaar geheim, te weten de ontbijtshow.

John Barry – Soundtrack Diamonds Are Forever / Bond Smells A Rat (United Artists). "Bond Smells A Rat" werd gebruikt bij Radio Noordzee voor één van de jingles ingesproken door Ferry Maat ten bate van de "Hou em in de lucht"-Aktie in 1973. Dit nummer komt overigens op niet minder dan drie verschillende Bond-soundtracks voor: "Diamonds Are Forever," "Moonraker" en "Never Say Never Again." Alleen de eerste komt hier als bron in aanmerking, omdat het verschijnen van de betreffende film samenvalt met het Radio-Noordzee-tijdperk.

John Barry – Soundtrack Dr. No / Under The Mango Tree (United Artists). Spannende openingstune van de Kolder op Zolder-show (Radio Veronica), waarover heen altijd werd voorgelezen welke items in het programma zaten.

John Barry – Soundtrack From Russia With Love / James Bond Is Back (United Artists). De flipside van deze single "James Bond Is Back" werd gebruikt op Radio Veronica als instrumentaaltje onder de presentatie van Het Popjournaal. Daarnaast werd het op hetzelfde station gebruikt tijdens het aftellen van de laatste uren.

John Barry – The James Bond Tune. Herman de Graaf gebruikte het Bondthema in de uitvoering van John Barry voor de tune die gebruikt werd bij het Top-50-overzicht van 1977, dat op 8 januari 1978 werd uitgezonden op Radio Mi Amigo.

John Barry – Theme From Midnight Cowboy (United Artists). Werd gebruikt door Veronica ter ondersteuning bij de jingles actie "Veronica moet blijven".

John Barry – This Never Happened To The Other Feller (is afkomstig van John Barry Seven – Magnificent 7 Theme (Columbia). Werd op Radio City gebruikt aan het begin en het einde van de Paul Elvey shows.

John Barry – Zulu Stomp. Werd gebruikt op Radio Caroline South voor jinglewerk

John Barry Orchestra – Death At The Whyte House. Dit nummer werd op Radio Noordzee gebruikt voor een jingle ten bate van de "Hou 'em in de Lucht" campagne.

John Barry Orchestra – On Her Majesty's Secret Service. Het begin van dit nummer werd gebruikt op Radio Atlantis voor een jingle in de tijd dat men op de "312" de programma's verzorgde. Op het zelfde station ging ook een promo voor de drive-in-show door dit nummer begeleid.

John Barry Orchestra – Theme From Dr. No. Laatste dreun van dit nummer werd ook, in het begin van de jaren zeventig, gebruikt op Radio Veronica ten tijde dat Tom Collins elke avond nog het Popnieuws las.

John Barry Orchestra – Theme From The Deep. Werd gebruikt door Ad Roberts op Radio Caroline.

John Barry Seven – Hit And Miss. Dit nummer werd gebruikt voor het programma "De Zwarte Schijf" op Radio Veronica.


KLIK HIER voor muziek van John Barry bij Radio 6


Bron / tekst: Hans Knot

Copyright overzicht zeezenders: Soundscapes.info

Foto John Barry & cover James Bond LP: archief Hans Knot

Jingle "Veronica please stay": archief MediaPages

Linktip Radio 6: DirkJan