Abe Nathan overleden

op .

Abe NathanAbe Nathan is woensdagavond 27 augustus 2008 om 20.54 uur overleden in een ziekenhuis in Tel Aviv. Abe was sinds 1997 aan een rolstoel gekluisterd en had de afgelopen jaren verschillende hersenbloedingen. Abe Nathan was vredestichter en eigenaar van de zeezender de Voice of Peace. Abe deed heel veel humanitair werk in de periode tussen 1964 en 1994. Abe Nathan is 81 jaar geworden en vrijdagochtend 29 augustus begraven.

ABE NATHAN OVERLEDEN
Tekst: Hans Knot

Woensdag 27 augustus was een trieste dag in de radiogeschiedenis daar in de avond om vier minuten voor negen Abe Nathan na een lange lijdensweg in een ziekenhuis in Tel Aviv is komen te overlijden. Om 10 minuten na negen werd ik vanuit Israel gebeld door Noam Tal.

Abe was sinds 1997 al aan een rolstoel gekluisterd en had de afgelopen jaren verschillende hersenbloedingen. De laatste weken verslechterde zijn toestand waardoor hij vanuit het verzorgingstehuis werd overgeplaatst naar het ziekenhuis. De laatste uren waren zijn naaste familieleden en verzorgers, waaronder zijn dochter Sharona, aan zijn ziekenhuis bed. Abe, vredestichter en eigenaar van de Voice of Peace en vooral de man die o­ntzettend veel humanitair werk deed in de periode 1964 – 1994, is 81 jaar geworden.

Het Parool over Abe NathanOp www.hansknot.com en www.offshore-radio.de kun je diverse links naar internetsites vinden met berichtgeving over zijn overlijden. Ook is daar het boek over het werk en leven van Abe Nathan en de Voice of Peace te lezen als download.

Vooraf was met de familie afgesproken dat vanuit Groningen, waar Abe in 1969 zijn Vredesschip werd gekocht, de internationale pers over zijn overlijden zou worden bericht. In het late NOS Journaal was een kort bericht, waarna de volgende ochtend o­ndermeer het Radio 1 Journaal aandacht besteedde en tevens, met dank aan het ANP, het bericht ook werd doorgestuurd naar de internationale persbureaus.

Abe is vrijdagochtend 29 augustus begraven. Er waren o­ngeveer 100 mensen bij aanwezig. o­ndermeer de Israelische president Perez. Verder waren er o­ndermeer bloemen van de Palestijnse president Abbas.

  

Foto 1: Abe Nathan (Archief: Martin van der Ven)

Afbeelding: Het Parool over Abe Nathan (Met dank aan Hans Knot)

Foto 2: Laatste afscheid van Abe Nathan (Met dank aan Noam Tal / Hans Knot)

Foto 3: Bloemen van de Palestijnse president Mahmoud Abbas (Met dank aan Noam Tal / Hans Knot)

Foto 4: President Shimon Peres en Knesset lid Ahmad Tibi nemen afscheid (Met dank aan Noam Tal / Hans Knot)