Gouden NL Award voor Erik Post

op .

Erik Post bij de zeezender Radio Noordzee Internationaal, begin jaren 70Woensdag 13 februari 2008 vond in Ermelo de uitreiking plaats van de NL Awards, de jaarlijkse o­nderscheiding voor de beste producties van de regionale omroepen. Voor het eerst in de zesjarige geschiedenis is de categorieoverstijgende Gouden NL Award toegekend aan een radioprogramma: 'Afscheid van Victoria' van Erik Post (RTV Rijnmond). Erik Post begon zijn carriere begin jaren 70 bij de zeezender Radio Noordzee (foto).

GOUDEN NL AWARD VOOR ERIK POST
Tekst: NL Awards - Met dank aan Hans Hogendoorn

Erik Post 2008Woensdag vond in Ermelo de uitreiking plaats van de NL-Awards, de jaarlijkse o­nderscheiding voor de beste producties van de regionale omroepen. Voor het eerst in de zesjarige geschiedenis is de categorieoverstijgende Gouden NL-Award toegekend aan een radioprogramma: 'Afscheid van Victoria' van Erik Post (RTV Rijnmond).

Volgens de jury is het "een memorabel moment, dat aangeeft dat de radio in regionaal omroepland veel kwaliteit biedt en nog springlevend is". De winnaar van de Gouden NL-Award krijgt een bedrag van 2500 Euro, beschikbaar gesteld door auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.

Volgens de jury heeft radiomaker Erik Post als geen ander begrepen hoe het radiovak in elkaar zit en wat je ermee kunt. Zijn programma 'Afscheid van Victoria' wordt beoordeeld als "een vakmatig juweeltje waarbij de luisteraar zich geen moment hoeft te vervelen". Het juryrapport vermeldt verder: "De liefde voor het radiovak spettert uit de speaker. Erik Post toont aan dat regionale radio het verdient om gekoesterd te worden."

Erik Post trad begin jaren zeventig in dienst bij de toenmalige zeezender Radio Noordzee Internationaal. Vervolgens raakte hij betrokken bij de Hilversumse omroep en kwam uiteindelijk in dienst bij VARA-radio. Als (eind)redacteur en regisseur werkte hij aan uiteenlopende programma's als De daverende 30 (hitlijst NOS), de VARA-dinsdag op Hilversum 3, VARA's Lijn Drie en In de Rooie Haan. Begin jaren tachtig keerde Post terug naar zijn geboortestad Rotterdam om te helpen Radio Rijnmond in de lucht te brengen.

Hij bedacht de programmatische opzet voor dit nieuwe regionale station en nam het initiatief tot horizontale programmering van informatie; tot dan toe in Nederland o­nbekend. Hij maakte talloze programma's als presentator en eindredacteur. De laatste jaren is Post eindredacteur van de gevarieerde en culturele programma's bij RTV Rijnmond. Incidenteel presenteert hij nog radioprogramma's. Zelf programma's maken in "zijn eigen stad" vindt hij nog steeds het mooiste wat er is.

De uitreiking van de NL-Awards vond plaats tijdens de ROOS-Dagen, het jaarlijkse congres voor regionale programmamakers.

De editie 2007 van de NL-Awards beleeft een historisch moment. Voor het eerst in de zesjarige geschiedenis is de Gouden NL-Award toegekend aan een radioprogramma. Een memorabel moment. Het geeft aan dat de radio in regionaal omroepland veel kwaliteit biedt, nog leeft en meer is dan een mediale knipoog van de regionale omroep naar de samenleving.

Regionale radio maken vraagt visie, ambitie en vakmanschap. Radiomaker Erik Post – de Gouden NL Winnaar van 2007 – heeft als geen ander begrepen hoe dat radiovak in elkaar zit en wat je ermee kunt. Zijn programma ’Afscheid van Victoria” is een vakmatig juweeltje waarbij de luisteraar zich geen moment hoeft te vervelen. Integendeel. Dit programma is een fantastisch uithangbord van regionale radiokwaliteit. De liefde voor het radiovak spettert uit de speaker. Erik Post toont aan dat regionale radio het verdient om gekoesterd te worden en waarom het een pole-positie in het regionale medialandschap verdient.

‘Afscheid van Victoria’ van Erik Post is een knap gemaakte radiodocumentaire die begint wanneer RTV Rijnmond haar radiopand studio Victoria verlaat. Achter dit pand blijkt een interessant verhaal schuil te gaan over vorige bewoners, de geschiedenis van de joodse familie Brandel waarvan echtgenote Elisabeth tijdens de Tweede Wereldoorlog in Sobibor omkomt. Het programma geeft een goed tijdsbeeld van het muziekleven in Rotterdam van voor en tijdens de oorlog. De montage is knap en zeer muzikaal. De persoonlijke handtekening van de maker en diens jarenlange ervaring is voelbaar in de logische opbouw, het gebruik van muziek, de keuze van de geïnterviewden en de prachtige geserreerde tussenteksten. o­ndersteunend archiefmateriaal heeft een goede zijdelingse functie, omdat radio vooral geluid is. Het sfeerbeeld maakt daarmee – naast het verhaal waar alles uiteindelijk om draait – deze documentaire compleet.

Hulde voor de maker en complimenten aan de leiding van RTV Rijnmond, die nog ruimte geeft aan deze met liefde en respect gemaakte, lange documentaire die van begin tot einde blijft boeien.


Foto 1: Erik Post begin jaren 70 bij de zeezender Radio Noordzee

Foto 2: Erik Post in 2008 (Copyright: RTV Rijnmond)