Krijn Torringa overleden

op .

Krijn Torringa bij Radio VeronicaIn de nacht van 15 op 16 augustus 2006 is Krijn Torringa op 66-jarige leeftijd overleden. Aanvankelijk leek Torringa de strijd tegen de kanker in zijn voordeel te hebben beslecht, maar deze week werd hij toch weer ernstig ziek. De Telegraaf sprak maandag en woensdag met Marc Torringa, de zoon van Krijn. Die artikelen zijn nu te lezen op MediaPages. Krijn Torringa begon bij Radio Veronica. Daarna werkte Krijn o.a. voor de Avro, Radio 819 en Radio Oost.
KRIJN TORRINGA ERNSTIG ZIEK
Copyright tekst: Jan Colijn / De Telegraaf / 14 augustus 2006

Krijn TorringaAanvankelijk leek Krijn Torringa de strijd tegen de kanker in zijn voordeel te hebben beslecht. Zo meldt RTV Oost. Maar plots werd hij toch weer ernstig ziek. Het gaat nu bergafwaarts met de radiolegende. ,,Eigenlijk rest alleen nog maar de vraag hoe lang het nog duurt", zegt zijn zoon Marc Torringa. De vermaarde diskjockey en zijn familie willen nu het liefst dat de artsen zo snel mogelijk een einde maken aan de lijdensweg.

Deze week moest de 61-jarige Torringa andermaal een reeks o­nderzoeken o­ndergaan. Donderdag werd hij overgebracht naar Enschede, waar de artsen bekijken wat ze nog voor hem kunnen doen. Maar eigenlijk hebben ook de medici de hoop opgegeven. ,,Waarschijnlijk worden de behandelingen nu gewoon gestopt", vertelt zoon Marc aangeslagen. En dat terwijl Torringa juist aan de beterende hand leek.

Nadat hij begin dit jaar ineens niet meer kon praten, werd bij hem een gezwel in de keel o­ntdekt. De medische behandelingen waarmee werd gestart, leken aan te slaan. "Het ging net zo goed. Alleen bleef mijn vader zich slap voelen toen hij aan zijn herstel werkte. Daarop werd hij vorige maand in Utrecht o­nderzocht. Ze konden echter niets vinden." Maar al snel werd duidelijk wat de reden was voor Torringa's vermoeidheid. ,,De kanker was toch weer teruggekomen. Bovendien waren er uitzaaiingen."

Inmiddels kan Torringa, wiens stem goud voor hem was, bijna geen woord meer uitbrengen. ,,Hij is zeer slecht te verstaan. Mijn vader gebaart soms wat of schrijft dingen op. Hij is amper nog in staat om te praten." Torringa maakte behalve als presentator van AVRO's Toppop - na het tijdperk Ad Visser - furore met o­nder meer het programma Hollands Glorie. In de jaren tachtig emigreerde hij naar de Nederlandse Antillen, waarna hij eind jaren negentig terugkeerde naar o­ns land. De laatste jaren woonde hij in Twente. Voor de regio-omroep RTV Oost begon hij op de zondagmiddag het programma Overijssels Glorie, waarmee hij binnen de kortste keren een heus luisterlegioen aan zich wist te binden. Tot de ziekte hem in februari dit jaar het zwijgen oplegde.

Vooral met het feit dat zijn stem - die ooit in zijn gloriejaren door miljoenen huiskamers schalde - hem nu in de steek laat, heeft Torringa het emotioneel erg zwaar. Hij is er vooral depressief o­nder dat hij zich nauwelijks nog verstaanbaar kan maken. Ook fysiek gaat Torringa zienderogen achteruit. "Hij heeft geen enkele kracht meer en is sterk vermagerd. Eigenlijk is het mensonterend hoe mijn vader erbij ligt. Afschuwelijk. Dat vindt hij zelf ook."

Torringa wil het liefst dat hem een langere lijdensweg bespaard blijft. Zicht op een weg terug is er immers niet. "De enige vraag is: hoe lang gaat dit nog door? Mijn vader wil op deze manier echter niet verder. We hebben het er met de familie, o­nder wie mijn moeder, over gehad en zijn het erover eens. Het is nu alleen de vraag hoe de artsen daar tegenover staan. Zij hebben immers een medische eed afgelegd. Maar mijn vader is er tegenover o­ns heel duidelijk over: 'Ik wil niet meer'."


KRIJN TORRINGA OVERLEDEN
Copyright tekst: Vanessa Bontje / De Telegraaf / 16 augustus 2006

Krijn TorringaVanmorgen is Krijn Torringa (66) overleden. De presentator van o­nder andere Hollands Glorie leed aan kanker. Nadat Torringa begin dit jaar ineens niet meer kon praten, werd bij hem een gezwel in de keel o­ntdekt. De medische behandelingen waarmee werd gestart, leken aan te slaan totdat uitzaaiingen werden geconstateerd.

Zoon Marc Torringa laat weten: "Mijn vader wilde niet langer zo doorleven en heeft uiteindelijk de sondevoeding, die hij via zijn buik toegediend kreeg, geweigerd."

Torringa maakte behalve als presentator van AVRO's Toppop - na het tijdperk Ad Visser - furore met o­nder meer het programma Hollands Glorie.

In de jaren tachtig emigreerde hij naar de Nederlandse Antillen, waarna hij eind jaren negentig terugkeerde naar o­ns land. De laatste jaren woonde hij in Twente. Voor de regio-omroep RTV Oost begon hij op de zondagmiddag het programma Overijssels Glorie, waarmee hij binnen de kortste keren een heus luisterlegioen aan zich wist te binden. Tot de ziekte hem in februari dit jaar het zwijgen oplegde.

Vooral met het feit dat zijn stem - die ooit in zijn gloriejaren door miljoenen huiskamers schalde - hem in de steek liet, had Torringa het emotioneel erg zwaar. Ook fysiek ging Torringa zienderogen achteruit, zo vertelde zijn zoon Marc afgelopen weekend nog.

Met het overlijden is volgens Marc een hartewens van zijn vader in vervulling gegaan. "Al langere tijd heeft hij aangegeven op deze mensonterende manier niet meer verder te willen leven. Zijn besluit om uiteindelijk iedere vorm van voeding af te wijzen, kwam dan ook niet als een verrassing."

Vanaf afgelopen vrijdag kreeg Torringa morfine toegediend tegen de pijn. "Iedere keer dat hij bijkwam, zagen we hem gewoon denken: Ben ik er nou nog? Hij vond het mooi geweest, had alles in zijn leven gedaan dat hij wilde doen en heeft van iedereen afscheid kunnen nemen."

Het gevoel dat bij het gezin Torringa overheerst, is volgens Marc gelaten. "Mijn vader zonder stem, is als een voetballer zonder been. We hebben er vrede mee."


Krijn Torringa bij Radio VeronicaAFSCHEID KRIJN TORRINGA
Bron: RTV Oost

In het Arke stadion in Enschede wordt maandagmiddag om 12:30 uur een afscheidsplechtigheid gehouden voor Krijn Torringa. Het is de bedoeling dat tijdens de plechtigheid wordt teruggeblikt op het leven en werk van de presentator. Krijn Torringa wordt na de plechtigheid in besloten kring begraven.


Krijn Torringa en Freda Keuker (Bob en Brenda) bij Radio VeronicaCARRIERE KRIJN TORRINGA
Bron: MediaPages lijsten voormalig zeezender medewerkers

Krijn Torringa werkte o.a. voor de zeezender Radio Veronica, AVRO, Holland FM, de zeezender Radio 819, Radio Gooiland, Radio Monique IJmuiden, Okay FM, Radio 192, Radio Oost en als stadion omroeper bij FC Twente.Foto 1: Krijn Torringa als "Bob" (Bob en Brenda) bij Radio Veronica (Archief: Marc Torringa)

Foto 2: Krijn Torringa (Copyright: Harm ten Brink)

Foto 3: Krijn Torringa

Foto 4: Krijn Torringa als "Bob" (Bob en Brenda) bij Radio Veronica (Archief: Marc Torringa)

Foto 5: Krijn Torringa en Freda Keuker als Bob en Brenda bij Radio Veronica (Copyright: Veronica Sage)