Het einde van Poster

op .

Tom Mulder en Juul GeleickVrijdag 7 juli wordt door de Tros de allerlaatste aflevering van het programma Poster uitgezonden. De laatste aflevering zal interviews bevatten met de makers van het programma door de jaren heen. Maar ook de bedenker, Dick de Winter, komt aan het woord. Juul Geleick (foto) kijkt terug op de historie van het programma, dat op 20 maart 1973 voor het eerst werd uitgezonden.
HET EINDE VAN "POSTER", HET DOET ME PIJN.....
Tekst: Juul Geleick

Hans Knot en Tom MulderDe allerlaatste uitzending van Poster op vrijdag 7 juli zal interviews bevatten met de makers van het programma door de jaren heen. En uiteraard met de bedenker van het programma Dick de Winter. Hij bedacht het in 1973 en de eerste Poster werd op 20 maart 1973 uitgezonden en werd gepresenteerd door René de Cocq, die in augustus 1973 zou worden opgevolgd door Tom Mulder.

Tom was ook degene die een samenwerking zocht met de BBC en zo kon het gebeuren dat hun "schatkamers" opengingen! De eerste Poster met Tom werd op 25 oktober uitgezonden en was een live opname van Chigago in het Concertgebouw  te Amsterdam. (7 september).

Juul GeleickNa het weggaan van Tom bij de TROS halverwege de jaren 80 stopte het programma maar in oktober 1992 mocht ik samen met Wim van Putten als snel opgevolgd door Daniel Dekker een doorstart maken, die duurde tot aanstaande vrijdag.

Het programma heeft een schat aan interviews opgeleverd en alle ruim 1280 afleveringen zijn bewaard en liggen in het archief van de TROS Radio en Beeld en Geluid. Soms nog op zogenaamde analoge tapes, andere gedigitaliseerd. Van een groot aantal afleveringen zijn de ruwe interviews ook bewaard. Ook het grootste deel van de draaiboeken zijn bewaard, maar nog niet gedigitaliseerd.

In een kleine oplage zal een speciale Poster worden vervaardigd voor alle mensen die hebben meegewerkt door de jaren heen. Die kunnen we dan aan de muur hangen...

Helaas het is niet anders. Ook hier doet de vervlakking z'n intrede! Het doet mij pijn.....


Foto 1: Tom Mulder en Juul Geleick in december 1984; opname interview met Nagra recorder (Copyright: Hans Knot)

Foto 2: Hans Knot en Tom Mulder in december 1984 (Copyright: Hans Knot / Fotograaf: Juul Geleick)

Foto 3: Juul Geleick in 2006 (Copyright: Martin van der Ven)