Jack Duijzer

op .

Jack DuijzerVia Walter Simons kreeg Leendert Vingerling een artikel uit de Gooi en Eemlander van 31 december 2005 toegestuurd. Het gaat over de ellende die rotjes kunnen veroorzaken voor blinden en hun geleidehonden. Jack Duijzer wordt als lijdend voorbeeld aangehaald. Zijn geleidehond Lembas werd vorig jaar getroffen door een ontploffende vuurpijl. Jack is vooral bekend van zijn prachtige jjingles die o.a. te horen waren op RNI, Caroline en Mi Amigo.


Artikel Gooi en EemlanderDe geleidehond van Jack Duijzer, Lembas, werd vorig jaar getroffen door een o­ntploffende vuurpijl. De hond schrok en scheurde zijn baas over de weg en die knalde op een auto. Jack belandde voor een lange periode in het ziekenhuis met diverse bot en beenbreuken. Nu, een jaar later, kan hij alleen nog lopen op krukken. Een triest verhaal van een man met een zeezenderhart.

Sonovox jingles
Jack Duijzer (53) is een blinde man uit Den Haag die in zijn jonge jaren een' bakkie' had en daarna meewerkte bij WMR, de voorloper van Radio Delmare. Jack werd vooral bekend als producer van de Sonovox jingles. Zijn markante stemgeluid was te beluisteren op o­ndermeer RNI, Caroline (bij Norman Barrington), Radio Mi Amigo, Hof van Holland met Ferry Eden en op Hilversum 3 bij Ferry Maat.

Veel meer
Naast het voornoemde heeft Jack nog veel meer pakketjes met Sonovox jingles gemaakt. Daar hij als blinde niet altijd in de gelegenheid was ze aan de man te brengen heeft Hans Knot een paar jaar lang met Jack samengewerkt om diverse pakketten met jingles te maken. Jack sprak dan de sonovoxen in en Hans deed de eindproductie en zorgde voor aanvullende spots die aan diverse stations in Nederland, België en Luxemburg werden uitgeleverd. Hans heeft eens een sessie meegemaakt met de sonovoxjingles voor Radio Luxembourg. Hij had in eerdere instantie al jingles gemaakt voor Mike Hollis en men was zo tevreden dat de andere deejays ook wel van Jack zijn producties wilden profiteren.

Warm en dorstig
Die jingles, dat waren pracht producties die o­ntstonden nadat de nodige beugels waren los geknald van Grolsch flessen. Hij maakte de Sonovox via twee spraakgedeeltes van ouderwetse telefoontoestellen, die verbonden waren met een versterkertje en een orgeltje en uiteraard de recorder. Teksten fantaseerden Jack en Hans ter plekke. Pas uren na het nuttigen van de eerste fles (velen waren er gevolgd) was het mogelijk voor Jack het juiste product af te leveren. Het ging natuurlijk niet altijd zo, maar die warme zomerdag moest hij echt eerst gesmeerd worden. Jack sprak de teksten niet in door zijn stem te gebruiken maar maakte bewegingen met zijn strottenhoofd waarna het typerende Jack Sonovox Duister geluid (zoals we hem vaak gekscherend o­nder elkaar wel noemden) werd opgenomen.


Klik op de afbeelding linksboven voor het volledige artikel over Jack Duijzer uit de Gooi en Eemlander van zaterdag 31 augustus 2005.


Scan: met dank aan Leendert Vingerling
Tekst: Hans Knot en Leendert Vingerling