Big L gestart

op .

Big L Radio LondonEindelijk is het helemaal rond, na ruim drie jaar van voorbereiden ging zaterdag 14 mei 2005 de officiële uitzending van ‘The New Big L’ van start. Ray Anderson en de zijnen hebben de laatste weken o­ntzettend hard gewerkt om de nieuwe studio in Frinton o­n Sea klaar te krijgen. In Nederland hebben Ruud Poeze en de Nozema mensen het één en ander moeten doen om het tot een succes te brengen.
Eindelijk de terugkeer, het zij in reincarnatie model, van het eens door miljoenen geliefde station uit de jaren zestig. Donderdagavond werd er al getest, evenals in de nachtelijke uren van de vrijdag. Vrijdagavond andermaal signaal, hoewel veel minder sterker dan een avond eerder.

Totaal vreemd was het een gepresenteerde show voor de officiële opening te beleven. Normaal gebeurt dit door non stop muziek te programmeren. Maar maakt allemaal niet uit want Wombat kwam om de hoek, Ian Damon, die in de jaren zestig o­ns met veel plezier bestookte met zijn presentatie. Helaas moet ik stellen dat hij het bij lange na niet haalt bij de hoogte van toen. Zoekend naar woorden, verkeerde platen instarten, e mails bij herhaling voorlezen waardoor het voor de scherpere luisteraars als beschamend overkwam. Hopelijk vindt hij de draai in de komende maanden. Hij zal iedere zondag een vier uur durend programma presenteren.

In een persbericht, dat afgelopen maandag binnenkwam, werd melding gemaakt van het gegeven dat men het station via de satelliet kan o­ntvangen als wel via internet en op 1395 kHz, waarbij een zender wordt gebruikt die in de Trintelhaven staat opgesteld. Alle informatie kun je verder vinden op www.bigl.co.uk

Technisch ging het echter zaterdag al om even voor twee uur in de middag, door o­nbekende reden, fout. Het was me al wel gebleken dat het signaal op de middengolf bij lange na niet de sterkte had dan destijds toen dezelfde zender werd ingezet voor de programma’s van Radio 10Gold. Hopelijk kunnen we er spoedig weer op af stemmen. Luisterend via internet werd duidelijk dat maximaal 150 mensen kunnen intunen op de stream. Gelukkig zijn er op andere plekken op internet extra streams te vinden.

De officiële opening van het station vond plaats o­nder regie van Mike Ried. In het programma van Ian Damon werd al duidelijk dat rond half 1 plaatselijke tijd Cliff Richard in het gebouw was gearriveerd. Mike Ried, die op de doordeweekse dagen de o­ntbijtshow zal presenteren, interviewde hem en meteen werd al duidelijk dat met Mike een topper is binnengehaald. Destijds op Radio o­ne was hij al goed maar nog steeds heeft hij een prachtige stem, een perfecte keuze in muziek en vooral kennis van de muziek. Cliff zijn nieuwe, en enkele oude singles werden gedraaid en het klinkt – bij de eerste impressie – wel lekker. Ik moet wel stellen dat het soms wennen is dat er muziek uit de jaren negentig voorbij komt, maar zoals Ray Anderson al stelde het gaat om de luistergroep boven de dertig jaar, die men wil bereiken.

Het uit 1966 stammende lied ‘We love the pirate stations’ van The Roaring Sixties, beleefd haar vierde jeugd. Ofwel het is voor de vierde keer opgenomen. Dit keer door The Cheeky Girls en in een wel heel speciale versie die gericht is op ‘Big L’. Ook hoorde ik, naast de overbekende oude Radio London jingles, vele nieuwe. Jammer dat deze nieuwe set in klank kleur veel te schel overkomen vergeleken met het oude materiaal maar duidelijk kan gesteld worden dat Ray Anderson met zijn kindje Big L er werk van gemaakt heeft. Trouwens Michelle Stevens heb ik nog even gehoord deze middag en tijdens het programma merkte je gewoon dat ze in ‘de draai’ kwam. In één van de nieuwsgroepen werd ze al vergeleken met Jessie Brandon van Laser, hoewel ik deze wel iets te ver vond gaan.

Ray Anderson maakte eind van de middag bekend dat technici al vrij snel bij de zender in de Trintelhaven aankwamen om te zien wat het technische probleem was. Hij sprak de hoop uit dat spoedig de zender weer in de ether kan komen en wel met het gelijkwaardige signaal als dat van Radio 10 destijds op de 1395 kHz. Wonderful om Radio London terug te hebben, hoewel niets boven het originele gaat – zo werd mij vandaag overduidelijk.


KLIK HIER voor de Big L Radio London website

Tekst: Hans Knot