In memoriam: Freek Simon

op .

Freek Simon & Arend Langenberg22 februari 2002: Vorig jaar namen we al afscheid van twee andere pioniers van commerciële radio in Nederland, Oom Jaap Verweij en José van Groningen. Samen met zendertechnicus José van Groningen heeft Freek vanaf mei 1968 tot augustus 1973 honderden uren doorgebracht, daar op die kleine boot op de Noordzee voor de haven van Scheveningen.

Week op, week af. En hij was één van die nieuwslezers die tussen al die Top 40-plaatjes de luisteraar op de hoogte hield van het wereldnieuws. Ook Freek werd “goedgekeurd” door toenmalig d.j. en programmaleider Willem van Kooten.

Net zoals al die andere collega’s die later Hilversum kennis hebben leren maken met een andere manier van radio maken die eerst door hen verafschuwd werd
Voor Freek was geen zee te hoog. En al die filmpjes over het schip Veronica die we tegenwoordig wel eens zien op de tv zijn bijna allemaal van Freek z’n hand. Want Freek, van origine fotograaf, had altijd z’n kleine super 8 camera bij de hand, ook bij windkracht 10! En dan niet te vergeten al die prachtige foto’s in al die Veronica boeken over het leven aan boord van een zendschip, ze zijn bijna allemaal van Freek!

Ik schreef het al, voor Freek was geen zee te hoog en als hij dan in Hilversum in z’n vrije week aan land de studio in Hilversum bezocht , al mopperend; ”nou jullie hebben het maar makkelijk hier, ik zit altijd op die kolere boot”, dan zeiden wij altijd; ”da’s nou Freek, o­nze nationale mopperkont!”. En dan zeiden Willem van Kooten en later Rob Out:”we willen hem voor geen goud missen”. En toch verliet Freek Veronica om via het ANP bij de TROS terecht te komen. Alweer een omroep die uit de zee afkomstig is. En daar voelde hij zich thuis, hoewel het aan land bij de TROS ook soms flink kon stormen.

Soms mopperend over; ”die managers die niet naar de mens kijken”. Altijd positief bedoeld, maar niet altijd begrepen. Ja, de mens stond bij Freek altijd centraal!
Lichamelijk kwamen de stormen ook op hem af. En elke keer kwam die wind weer uit een andere hoek, maar uiteindelijk ging diezelfde wind dan steeds weer liggen. Totdat hij vorig jaar weer verraderlijk begon aan te wakkeren, dit keer tot orkaankracht.

Beste Freek, namens al die oud Veronica collega’s, bedankt, ook jij hebt het Nederlandse omroepbestel mee helpen veranderen en ook jij bent één van de pioniers van commerciële radio in Nederland! We zijn trots op je!


Copyright: Juul Geleick