Start Radio Caroline Nederland

op .

Sietze Brouwer27 januari 2002: Als we terugkijken in de geschiedenis van Radio Caroline, dat ooit in maart 1964 haar programma’s begon vanaf het schip de MV Fredericia voor de kust van Engeland, dan kunnen we de opening van Radio Caroline Nederland, op zaterdag 26 januari j.l. zien als de vijfde serieuze poging het station nieuw leven in te blazen.


Die vijfde start was dan op 26 januari 2002 en wel legaal in Nederland. Vanuit een studio in Harlingen worden de programma’s verspreid op de kabelnetten van Essent in Noord en Oost Nederland, terwijl ook UPC op haar deel van het Friese kabelnet de programma’s verzorgt. Een grote schare zakelijke relaties, persvertegenwoordigers en medewerkers waren om 11 uur in de ochtend aanwezig bij de officiële opening. Een aantal duikers kwam rond die tijd bij het party schip, dat was ingehuurd voor de festiviteiten, om iets, dat vermist was, op te duiken. Nadat een politiemotor en politieauto met loeiende sirenes bij het schip waren gearriveerd, dit ter escorte van een ‘soort van o­nderwereldfiguur’ in zijn Rolls Royce werd het duikobject overgedragen. Een oude stereoset, die vervolgens werd aangesloten aan een ‘kabel’. Radio Caroline Nederland was een feit.

Om 12 uur namen de uitzendingen een aanvang met Sietse Brouwer (foto), die de initiator van Caroline Nederland is. Tijdens een toespraak stelde hij dat het niet om een aparte organisatie gaat maar dat het doel is dat de activiteiten van de Engelse organisatie (satelliet en internetuitzendingen) gezien moeten worden als één organisatie. Caroline Nederland is juridisch gezien wel een aparte o­nderneming gezien men voor dit doel in Nederland een B.V. is opgericht. Als eerste twee platen, die werden gedraaid, twee typische Caroline songs: ‘All you need is love’ van The Beatles en ‘Fool if you think it’s over’ van Chris Rea.

Copyright: Hans Knot & Martin van der Ven