Foto's Radiodag 2007
Veel voormalig medewerkers van de zeezenders, mooie herinneringen en een zaal die bijna te klein was voor het grote aantal bezoekers. Dat was de jaarlijkse Radiodag die zaterdag 10 november 2007 werd georganiseerd in Hotel Casa 400 in Amsterdam. Een dag ook met veel hoogtepunten, zoals de uitreiking van de Radiodag Awards en interviews met Tom Mulder, Steve England en voormalig DJ’s van Radio England en Radio Caroline. Een uitgebreid verslag en een fotoreportage staat nu online op MediaPages.
Tom Mulder was al vroeg aanwezig om nog voor 11 uur het eerste exemplaar van het boek “Het wel en wee van Radio 192” in ontvangst te nemen van Michael Bakker. Het gaat al een stuk beter met Tom’s gezondheid, hoewel hij nog wel in een rolstoel gebracht moest worden door voormalig Radio 10 Gold collega Rene Verkerk.
In het interview met Jelle Boonstra vertelde Tom uitgebreid over zijn periode bij de zeezender Radio Veronica. Hoe Tom het altijd vreemd had gevonden dat er zulke uitersten zaten in de muziek die gedraaid werd op Veronica. En dat veranderde niet, ook niet na een reis van o.a. Tom en Lex Harding naar Amerika. Er werd ook niet zo veel gepraat over de programma inhoud bij Veronica, aldus Tom. Het ging meer om nieuwe acties verzinnen. En daarbij was Rob Out beslist de baas die bepaalde wat er ging gebeuren.
De populariteit van de zeezender Veronica kwam volgens Tom hoofdzakelijk omdat Veronica, in het begin, de enigste popzender was.
Tom was overigens een groot fan van de zeezender Radio London. Hij luisterde af en toe naar Swinging Radio England als op Radio London “The world tomorrow” werd uitgezonden.
Na Veronica vetrok Tom naar de TROS, waar volgens Tom overigens ook niet veel over de programma inhoud werd gesproken.
Na de TROS volgde Cable one, met een nog al triest einde toen één voor één alle kabelnetten de knop omdraaiden. Volgens Tom was Flevoland het laatste gebied waar Cable one nog te ontvangen was en deed Gerard Reitsma het laatste programma.
Via zijn contacten met John de Mol kwam Tom daarna bij de TV terecht in ging het programma Prijzenslag doen om daarna naar Radio 10 te vertrekken. Later werd Tom daar programma directeur.
Radio 10 is voor Tom de mooiste periode in zijn carriere geweest. Het enige juiste boek over de zeezender Veronica is volgens Tom geschreven door Auke Kok. Auke is journalist en hoorde niet bij de club, aldus Tom.
Daarna was het de beurt aan onder andere Johnnie Walker, Graham Gill, Roger Day, Ron O’Quinn, John Ross Barnard, Phil Martin en Patrick Starling om herinneringen op te halen aan de zeezender Swinging Radio England.
In het begin werden er diverse grappen gemaakt over het feit dat voor de eerste officiële uitzending van SRE het volledige jingle pakket al was gekopieerd en overgenomen door andere zeezenders zoals Radio Caroline. Het ontlokte de SRE DJ’s de opmerking: “er zijn hier Radio Caroline DJ’s in de zaal, ik mag wel goed op m’n dure horloge passen”.
Er werd verder ingegaan op de enorme straling die de beide 50 KW zenders aan boord van de Laissez Faire hadden en dat bepaalde delen van het schip aan dek niet betreden mochten worden in verband met de straling.
Graham Gill ging in op het feit dat verschillende DJ’s uit het team voor beide stations werkten en op de totaal verschillende wijze van presenteren tussen Swinging Radio England en Britain Radio.
Het was het DJ team door de organisatie duidelijk gemaakt dat in verband met de inkomsten het correct uitzenden van de religieuze programma’s zeer belangrijk was. Graham vertelde een mooie anekdote waar in hij vertelde het religieuze programma ooit eens een uur te vroeg gestart te hebben. Graham wachtte daar op op een geschikt moment om het programma te stoppen en kondigde het af met “You have just listened to a previeuw, you can hear this program at 6 o’clock".
Het SRE team ging ook in op het plotseling einde toen het station Nederlandstalig verder ging als Radio Dolfijn. Voormalig Radio Dolfijn DJ Paul van Gelder (Harky) werd hierna het podium opgeroepen.
Johnnie Walker vertelde tot slot dat het begrip “It was just a job” meer op ging voor de Amerikanen dan de Engelsen.
Steve England begon het interview dat gehouden werd door Jelle Boonstra door te vertellen dat hij in het verleden bij een bezoek aan de studio’s van Radio Veronica was ontvangen door Tom Mulder. Tom was zeer vriendelijk en heeft me destijds het hele gebouw laten zien, aldus Steve.
De eerste baan bij de radio kreeg Steve door tijdens oudejaarsavond 1973 aan boord te klimmen van de MV Mi Amigo en te vertellen dat hij van Ronan O’Rahilly aan boord mocht blijven. Steve vertelde destijds heel blij te zijn geweest met de kans die Radio Caroline hem bood om binnen de radio aan de slag te gaan, maar dat het wel een zware tijd was. Steve werd bij Radio Caroline (bijna) niet uitbetaald en moest in het begin de programma’s midden in de nacht doen.
Steve vertelde een mooie anekdote dat door het aanhoudende geldgebrek Radio Caroline ook soms plotseling van “heavy rock” format naar “top 40” format wisselde omdat voor dit laatste een investeerder was gevonden. Dit wisselen van format gebeurde van de éne op de andere plaat en plotseling was Radio Caroline een Top 40 station.
Uiteindelijk ging het financieel wat beter met Radio Caroline door het geld van Veronica, Atlantis en Mi Amigo, aldus Steve.
Uiteindelijk stopte Steve bij Radio Caroline om elders wel geld te gaan verdienen. Tot Chrispian St. John aan Steve via de zender vroeg om naar Radio Atlantis aan boord van de Jeanine te komen.
Steve vertelde dat hij destijds met z’n echtgenote had afgesproken dat hij het 3 weken zou proberen en zou kijken of Radio Atlantis wel uitbetaalde. Na de periode van 3 weken kwam de echtenote van Steve echter ook aan boord en is hij gebleven.
Alles waar de DJ’s aan boord om vroegen kregen ze van Altantis directeur Adriaan van Landschoot, aldus Steve. Alles werkte ook aan boord: toiletten, verwarming functioneerden gewoon volgens Steve.
Het Engelse team van Radio Atlantis was een enthousiast team die met weinig middelen het geluid en de sfeer van de zeezenders uit de jaren 60 wilde laten herleven, aldus Steve.
Zijn achternaam heeft hij “geleend” van de zeezender met dezelfde naam, vertelde Steve.
Steve is nog steeds, samen met zijn zoon, actief als producent van jingles, commercials en voice overs.
John en Mary Paine vertelden het laatste nieuws over hun Radio London website en Ian Damon vertelde over Big L en het nieuwe Nederlandstalige programma.
Hans Knot en Robbie Dale reikten vervolgens de Radiodag Awards 2007 uit. De Award voor Bull Verwey werd in ontvangst genomen door zijn kleindochters. De overige Radiodag Awards gingen naar Tom Mulder, John Myer (Pirate Radio Hall of Fame) en Rob Messander. Na de ontvangst van zijn Radio Award sprak Johnnie Walker een emotioneel dankwoord uit en haalde zijn echtgenote Tiggy hierbij naar voren. De laatste Radiodag Award werd uitgereikt aan Peter Chicago.
Johnnie Lewis en Marc Jacobs vertelden vervolgens het laatste nieuws over het huidige Radio Caroline. Johnnie vertelde dat Radio Caroline zich, naast Engeland, meer op het vaste land wil richten omdat Caroline in de Benelux en Duitsland altijd een grote aanhang heeft gehad. Op het programma van Marc Jacobs, Ad Roberts en Dick Verheul komen veel en goeie reacties aldus Johnnie. De verhuizing van de Caroline studio’s uit Maidstone heeft onder andere voor een betere geluidskwaliteit van de uitzendingen gezorgd, vertelde Johnnie. Op vragen uit het publiek antwoordde Johnnie dat er geen plannen zijn om via de korte golf uit te gaan zenden. Zaterdag 17 november om 10 uur is er een speciaal programma met een bekend voormalig zeezender medewerker op Radio Caroline, aldus Johnnie Lewis.
Tot slot was het de beurt aan Bud Ballou, Mark Sloane, Johnnie Walker, Robbie Dale, Roger Day, Spangles Muldoon en Roger Scott om herinneringen op te halen aan Radio Caroline en de invoering van de Marine Offences Act in 1967.
Robbie en Johnnie vertelden dat het wel een schok was toen ze op 14 augustus aan boord kwamen en merkten dat de rest van het DJ team op de Mi Amigo allemaal vertrok.
Philip Solomon is vaak bekritiseerd over zijn rol bij Radio Caroline na invoering van de MOA, maar de manier waar op Philip dit deed was waarschijnlijk de enige mogelijke manier aldus de Caroline DJ’s.
Er was niet één commercial die uitgezonden werd betaald: we mochten van Ronan zelf uitzoeken welke commercials we wilden draaien want er werd toch niet voor betaald, aldus de DJ’s. Plugplaten en religieuze programma’s was de enige oplossing, aldus de DJ’s.
Ook kijken de Caroline DJ’s niet met wrok naar Wijsmuller, die de zendschepen in 1968 naar binnen sleepte. Wijsmuller heeft ons altijd goed bevoorraad, aldus de DJ’s, en dat bedrijf had rekeningen bij ons open staan, die dienden gewoon betaald te worden.
De DJ’s vertelden wel, terugkijkend, dat ze tijdens de entering van Wijsmuller de microfoon hadden moeten open doen en om hulp hadden moeten roepen via de zender.
Het team aan boord had onmiddellijk door dat het mis was: de ankerkettingen werden doorgebrand en in zee gegooid, dat doe je niet als je het schip naar dezelfde ankerpositie wilt laten terugkeren, aldus de DJ’s.
Overigens vertelden de DJ’s dat Philip Solomon later gezegd zou hebben dat hij wel geld had om Wijsmuller te betalen maar niet op deze manier.
Een terugkeer van Radio Caroline via het Radio 270 zendschip ging niet door omdat dit nieuws naar de pers was gelekt.
Eigenlijk maar goed ook, aldus de Caroline DJ’s, want het Radio 270 was niet echt een comfortabel zendschip.
Johnnie Walker zegt destijds echt uit overtuiging aan boord te zijn gebleven van de MV Mi Amigo omdat hij vond dat de Marine Offences Act een wet was die er nooit had mogen komen. Destijds geloofde ik ook echt dat de regering op enig moment zou inzien dat ze fout zat en we alsnog legaal zouden mogen uitzenden, aldus Johnnie. Ik geloofde echt in de tekst van Man’s fight for freedom vertelde Johnnie Walker.
Herbert Visser maakte tijdens de Radiodag een aantal intervieuws die zaterdag zijn uitgezonden op 100%NL.
Onder de ruim 450 bezoekers van de Radiodag waren onder andere Don Stevens, Bob Noakes, Walter Simons, Wim van Egmond, Jan Veldkamp, Ad Roberts, Hans Hogendoorn, Nico Steenbergen, Ferry Eden, Paul van Gelder, Elijah van den Berg, Wim Robijn, Peter de Vries, Kees Borrell, Herbert Visser, Sebastiaan Black, Roderick Veelo, Rene Verkerk, Sietze Brouwer van Radio Waddenzee, Martien Engel, Jaap Jansen, Jan Hariot en Frans van der Meer van Radio Mi Amigo 192, John Blankenstijn en Petra van Radio Popular, Luuk Meuwese van Radio Nunspeet, Swanet en Pieter Jan Vink, Chris Visser, Harm Koenders en Vincent Schriel van de Download Groep, Ben van Galen van Rick FM, Douwe Dijkstra, Evert Stolman, Ben Meyering, Tom Blomberg, Ton van Draanen, Bert Alting, Jan van Heeren (Freewave) en vele anderen.
De Radiodag 2007 werd georganiseerd door Hans Knot, Martin van der Ven en Rob Olthof en werd mede mogelijk gemaakt door Ad Roland Media Groep.
De Radiodag 2008 wordt gehouden op zaterdag 8 november.
De MediaPages fotoserie van de RadioDag 2007
Copyright tekst en foto's: MediaPages