Foto's Radiodag 2010

op .

2010dag50Op zaterdag 13 november werd de jaarlijkse Radiodag gehouden in Hotel Casa 400 in Amsterdam. Er vonden diverse interviewsessie's plaats met voormalig medewerkers van de zeezenders Radio Mi Amigo, Radio Noordzee, Radio 390 en met Graham Gill (RNI, Caroline) en Seve Ungermark (Radio Nord). Radio Extra Gold zond de gehele dag live uit. Herbert Visser praatte met Chi Coltrane over de invloed van de zeezenders op de muziekindustrie en als afsluiting zong Chi onder andere "You were my friend". De MediaPages fotoserie staat nu online.


RADIODAG 2010
Tekst: MediaPages

Als start van de Radiodag ging Marc Jacobs in gesprek met Will van der Steen, Bert Bennet, Ferry Eden en Hugo Meulenhof om herinneringen op te halen aan de zeezender Radio Mi Amigo. Will van der Steen vertelde o.a. over 1973, het jaar voor de start van Radio Mi Amigo en over de beslissing om de studio's te verhuizen naar Playa de Aro. Bert Bennet ging o.a. in op de zeer goede luistercijfers van Radio Mi Amigo in 1974 en meldde dat een rapport met luistercijfers uit 1974 met deze goede resultaten voor Radio Mi Amigo nog steeds "onvindbaar" is. Ferry Eden en Hugo Meulenhof vertelden o.a. over de situatie aan boord van de MV Mi Amigo in de laatste jaren van Radio Mi Amigo. Marc Jacobs vertelde over de toenemende problemen voor Sylvain Tack in de laatste jaren van het station om Radio Mi Amigo te leiden vanuit Spanje.

Vervolgens maakte Hendrik van Nellestijn, met assistentie van Marc Jacobs en Ferry Eden, de "Super Radio Mi Amigo Fan" bekend. De twee winnaars toonden in de grote zaal een deel van hun Radio Mi Amigo verzameling en ontvingen een Internetradio als prijs.

Vervolgens praatte Trevor Adams met Brian Cullingford, Roger Scott (Arnold Layne), Mark Hammerton (Mark Sloane), John Stewart (John Aston) en Graham Gill en haalde herinneringen op aan de zeezender Radio 390.

Hierna introduceerde Bert Bennet het boek van Graham Gill "Way back home" en haalde hij, samen met Graham Gill, gezamenlijke herinneringen op. Als afsluiting overhandigde Bert Bennet het boek "Way back home" met een persoonlijke aantekening aan Graham Gill.

Hierna praatte Ronny Forslund met voormalig Radio Nord medewerker Seve Ungermark en haalden zij herinneringen op aan deze zeezender.

Robbie Owen ging vervolgens in gesprek met Victor Pelli, Peter Ford, Graham Gill, Arnold Layne (Roger Scott), Peter Chicago en Bob Noakes. Gezamenlijk haalden zij herinneringen op aan de zeezender Radio Noordzee. Er werd o.a. stil gestaan bij de start van RNI, de periode voor de Engelse kust met de "jamming" en de poging tot kaping door Kees Manders. Peter Chicago legde o.a. uit hoe het mogelijk was dat RNI tijdens de "jamming" periode voor de Engelse kust soms razend snel van frequentie kon wisselen. Peter vertelde verder naar aanleiding van de geruchten in de jaren 70 dat het volgens hem echt onmogelijk was dat RNI destijds een "spionagezender" zou zijn geweest. Vic Pelli vertelde naar aanleiding van het verhaal over de poging tot kaping van Kees Manders dat er nooit wapens aan boord van de Mebo II zijn geweest.

Hierna praatte Nico Steenbergen met Hans ten Hooge (Hogendoorn), Marc van Amstel, Pieter Damave, Peter Jager en Leo van der Goot over Radio Noordzee. Hans Hogendoorn vertelde onder andere dat de contacten met de collega's van Radio Veronica altijd heel goed waren en zijn. Hans haalde onder andere de jaarlijkse Veronica Dag in Hotel Lapershoek aan waar de voormalige Radio Noordzee collega's altijd meer dan welkom zijn. Hans haalde ook aan dat de RNI medewerkers regelmatig op "visite" gingen naar de Norderney van Radio Veronica. Leo van der Goot vertelde dat hij al de jaren dat hij voor de Veronica Omroep Organisatie heeft gewerkt altijd "die jongen van Radio Noordzee" is gebleven, maar dat hij daar eigenlijk wel trots op was. Ook vertelde Leo van der Goot dat hij trots was op het DJ team van de Nederlandse service van Radio Noordzee, die nog steeds allemaal werkzaam zijn in de radio, TV of muziek industrie. Ook werd het verhaal verteld over één van de keren dat de Mebo II los was geslagen van haar ankers en iedereen in spanning zat, maar de medewerkers aan boord "eigenlijk een hele leuke dag hadden gehad". Als afsluiting overhandigde Hans Hogendoorn een originele patrijspoort van de Mebo II aan Vic Pelli. Door Vic Pelli werd deze over gedragen aan Jaap Schut van Museum RockArt in Hoek van Holland.

Vervolgens praatte Herbert Visser met Chi Coltrane over de invloed van de zeezenders op de muziekindustrie. Hier uit bleek dat Chi Coltrane precies wist welke drie zeezenders er voor de Nederlandse kust lagen. Als afsluiting van de Radiodag zong Chi Coltrane onder andere "Go like Elijah" en "You were my friend".

In de grote zaal onthulde Peter Ford onder andere de megagrote reproductie van de originele Radio Noordzee poster uit de jaren 70. Op de foto's hier onder is onder andere het ophangen van de grote RNI poster te zien.

Ook in de grote zaal onthulde Hans Hettelder, samen met Ad Roberts, een model van de zendmast van het in 1980 gezonken zendschip MV Mi Amigo. Hans toonde ook twee prachtige schaalmodellen van de Norderney en de MV Mi Amigo.

Radio Extra Gold zond de gehele dag live uit vanaf de Radiodag en had interviews met onder andere Tom Mulder, Leo van der Goot, Ad Petersen (Roland) en Dick Verheul.

In de grote zaal stonden merchandise stands van onder andere Museum RockArt, Radio Waddenzee, Radio Caroline en Ray Anderson.

Zowel in de interview zaal als in de grote zaal was het de gehele dag druk en het aantal bezoekers lag rond 400.

De Radiodag werd georganiseerd door Martin van der Ven, Hans Knot en Rob Olthof.

Luister hier naar de Radiodag promo van Radio Extra Gold en bekijk hier "You were my friend" van Chi Coltrane in 1974


De MediaPages fotoserie van de RadioDag 2010


Bron: MediaPages